ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut în primul trimestru

ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut în primul trimestru
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 apr 2024

OMV Petrom, cel mai important producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, companie controlată de grupul austriac omonim și la care statul român deține aproape 20,7% din acțiuni, a înregistrat în primul trimestru din 2024 un profit net de 1,399 miliarde lei, cu 5,5% mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Veniturile din vânzări ale companiei au scăzut cu aproape 10%, la 8,544 miliarde lei, influențate negativ de prețuri mai mici la gaze naturale și energie electrică, precum și de volume vândute mai mici de gaze naturale, parțial compensate de volume vândute mai mari de energie electrică și produse rafinate.

UE renunță temporar la o parte din birocrația impusă companiilor. Obligații de raportare, amânate 2 ani CITEȘTE ȘI UE renunță temporar la o parte din birocrația impusă companiilor. Obligații de raportare, amânate 2 ani

″Rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, a fost de 1,8 miliarde lei, mai mic cu 16%, rezultat solid în contextul unui mediu de piață caracterizat prin prețuri reduse, cu contribuții mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate″, se arată în raportul OMV Petrom pe T1 2024.

Producția totală de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 2,9%, având un declin mai mic comparativ cu cel de 4% al producției medii zilnice, datorită faptului că 2024 este an bisect. Producția de țiței și condensat a scăzut cu 3,3%, la 4,9 milioane barili, în timp ce producția de gaze naturale a scăzut cu 2,5%, la 5,3 milioane barili echivalent petrol (bep). Volumul vânzărilor de hidrocarburi s-a redus cu 3%, relativ în linie cu scăderea producției, a transmis compania.

FOTO Curtea de apel Cluj a anulat avizul de mediu pentru proiectul aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, unde sunt canadienii de la Euro Sun CITEȘTE ȘI FOTO Curtea de apel Cluj a anulat avizul de mediu pentru proiectul aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, unde sunt canadienii de la Euro Sun

Pe de altă parte, costul de producție a crescut cu 10%, la 15,9 dolari/bep, în principal din cauza creșterii costurilor cu personalul și cu serviciile, precum și a scăderii producției disponibile pentru vânzare, aspecte parțial compensate de costuri mai mici cu energia și materialele. Costul de producție exprimat în lei a crescut tot cu 10%, la 72,9 lei/bep.

În timp ce prețul țițeiului a crescut ușor comparativ cu primul trimestru al anului 2023, prețurile gazelor și energiei electrice pe piețele noastre relevante au scăzut cu peste 40%. Modelul nostru de afaceri integrat și performanța operațională puternică au ajutat la protejarea, în mare parte, împotriva acestui efect″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

Belgia cumpără 23 de clădiri de birouri de la Comisia Europeană. Tranzacție de aproape 1 miliard euro CITEȘTE ȘI Belgia cumpără 23 de clădiri de birouri de la Comisia Europeană. Tranzacție de aproape 1 miliard euro

Marja de rafinare a OMV Petrom a fost de 12,6 dolari/baril, în scădere cu 24%, ca urmare a scăderii diferențialelor pentru produse, în special pentru motorină și benzină. Rata de utilizare a rafinăriei a fost de 93%, comparativ cu 98% în T1 2023, din cauza unor scurte întreruperi neplanificate ale unei instalații și a unor constrângeri de aprovizionare, însă a fost peste media europeană, de circa 80%.

Volumul total al vânzărilor de produse raffinate a fost cu 4% mai mare în primul trimestru al anului, în pofida unei rate de utilizare a rafinăriei mai reduse, cu o contribuție principală din partea vânzărilor cu amănuntul, care au crescut cu 7%.

Pe segmentul de gaze și energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 433 milioane lei, în scădere față de 723 milioane lei în T1 2023, în principal pentru că marjele excelente pentru gazele naturale extrase din depozitele de înmagazinare realizate în T1 2023 nu s-au materializat și în T1 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
profit omv petrom
rezultate omv petrom
vânzări omv petrom
investiții omv petrom