Reacție virulentă la noua obligație impusă prosumatorilor: Vor trebui să scoată mii de euro din buzunar!

Reacție virulentă la noua obligație impusă prosumatorilor: Vor trebui să scoată mii de euro din buzunar!
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 10:37

Obligația impusă acum prosumatorilor existenți, precum și românilor care doresc să devină prosumatori și solicită avize tehnice de racordare (ATR) în acest scop, de a monta și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse, reprezintă o abordare abuzivă, iar decizia a fost luată pe ultima sută de metri, fără nicio dezbatere reală, transmite Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

„Noile obligații prevăzute de lege pentru prosumatori existenti sunt abuzive și realizate într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele”, afirmă acesta.

FOTO Germanii de la E.ON oferă clienților din România o nouă reducere pe factură. Compania a anunțat recent și că le oferă un preț mai mic, dar cu un avertisment CITEȘTE ȘI FOTO Germanii de la E.ON oferă clienților din România o nouă reducere pe factură. Compania a anunțat recent și că le oferă un preț mai mic, dar cu un avertisment

Potrivit acestuia, există prosumatori (Centre de plasamanete, Cămine de bătrâni etc.) care au făcut eforturi enorme să și monteze astfel de echipamente, la limita subzistenței economice și acum sunt obligați să scoată din buzunar alte mii de euro prin efectul legii pentru a și schimba o parte din echipamente și a și monta baterii de stocare.

Profit.ro a anunțat ieri că prosumatorii existenți, precum și românii care doresc să devină prosumatori și solicită avize tehnice de racordare (ATR) în acest scop, care dețin sau vor să dețină sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW, vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse.

Modificarea legislativă a fost adoptată prin vot de către Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, la propunerea PSD. În primăvară, ministrul PNL al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că românii care accesează programul Casa Verde, de subvenționare a achiziției de panouri fotovoltaice, ar trebui obligați să-și instaleze și capacități de stocare.

FOTO ANUNȚ - Podul Grant, gata cu 12 luni înainte de termen. Lucrările nu vor afecta traficul rutier CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ - Podul Grant, gata cu 12 luni înainte de termen. Lucrările nu vor afecta traficul rutier

Instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă fiecare putere de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, pentru puteri ale acestora din urmă cuprinse între 3 și 200 kW, și de cel puțin 50%, pentru puteri ale unităților de producție cuprinse între 200 și 400 kW.

″Puterea aprobată pentru a fi evacuată în rețea nu poate fi mai mare decât puterea instalată a instalației de stocare din cadrul locului de consum și de producere″, mai stipulează amendamentul.

Taxiurile fără șofer produse de Google devin disponibile pentru publicul larg în San Francisco CITEȘTE ȘI Taxiurile fără șofer produse de Google devin disponibile pentru publicul larg în San Francisco

Prosumatorii existenți au ca termen de respectare a obligației de montare a instalațiilor de stocare data de 31 decembrie 2027, iar operatorii de distribuție au obligația actualizării certificatelor de racordare ale acestora.

Celor care nu își vor îndeplini obligația până la termenul menționat li se vor modifica certificatele de racordare, de către operatorii de distribuție, în sensul stabilirii valorii puterii aprobate pentru a fi evacuată în rețea la valoarea de 3 kW, indiferent de puterile instalate ale capacităților de producere a energiei electrice ale prosumatorilor respectivi.

Afaceri în creștere pentru Smartemp, companie deținută de holdingul de investiții Delta Asset Invest aparținând lui Dragoș Roșca CITEȘTE ȘI Afaceri în creștere pentru Smartemp, companie deținută de holdingul de investiții Delta Asset Invest aparținând lui Dragoș Roșca

″Prosumatorii cu o putere instalată de până la 400 Kv/loc de producție sunt scutiți prin lege de la plata dezechilibrelor și, ca urmare, nu sunt interesați de autoechilibrare și de reducerea dezechilibrelor. În condițiile în care va crește capacitatea instalată în centralele electrice regenerabile și va scădea flexibilitatea sistemului, necesarul de rezerve de energie pentru echilibrarea sistemului va crește, ceea ce va face ca prețurile rezervelor de energie să crească. Și din acest motiv, rezultă ca fiind din ce în ce mai acută necesitatea integrării în sistemul energetic național (SEN) a instalațiilor de stocare, reducând în acest fel volumele de rezerve necesare și volumele de energie activate în Piața de Echilibrare, cu impact de reducere a tarifelor pe serviciile de sistem și a prețurilor de decontare în Piața de Echilibrare, care sunt ulterior transferate clienților finali″, se arată în nota de fundamentare a amendamentului.

Potrivit sursei citate, excedentul SEN din timpul zilei conduce la exporturi de energie la prețuri negative, urmate ulterior de importuri la prețuri ridicate.

FOTO Faza a doua a Fashion House Pallady - inaugurată CITEȘTE ȘI FOTO Faza a doua a Fashion House Pallady - inaugurată

″În ultima perioadă sistemul sistemul energetic este preponderent excedentar, situație care estimăm că va predomina și în continuare, pe fondul consumului de energie scăzut și al creșterii în continuare a capacității totale de producere instalată în centrale electrice noi și la prosumatori, respectiv a energiei livrate de prosumatori în sistem, fiind necesară, în consecință, asigurarea unui volum adecvat de rezerve la reducere de putere pentru echilibrarea SEN. Apariția prosumatorilor de energie electrică și instalarea accelerată a panourilor fotovoltaice la clenții finali de energie electrică casnici și industriali, evoluție care nu a fost luată în considerare până în prezent din punct de vedere al impactului asupra sistemului în ansamblu, corespunde unei reduceri de consum, în condițiile în care producția acestora nu este cunoscută în acest moment″, se mai spune în document.

Acolo se mai menționează că, la data de 29.02.2024, puterea instalată a prosumatorilor ajunsese la 1.554 MW, iar odată cu implementarea programului Casa verde fotovoltaic, se estimează o putere instalată la prosumatori de peste 2.000 MW. Date și mai recente arată că, la 30 aprilie 2024, capacitatea instalată a prosumatorilor a ajuns la 1.707 MW, fiind superioară celei a parcurilor fotovoltaice dispecerizabile dezvoltate de companii de profil, de 1.636 MW.

ULTIMA ORĂ NATO l-a numit pe Mark Rutte în postul de secretar general al Alianței CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ NATO l-a numit pe Mark Rutte în postul de secretar general al Alianței

La nivelul rețelelor electrice de distribuție, influența instalării masive de capacități de producere în cadrul locurilor de consum și apariția prosumatorilor care evacuează energia în surplus în rețea în cantități mai mari decât consumurile agregate în respectivele zone, conduce la supraîncărcarea rețelelor existente și la depășirea valorilor admise pentru tensiune, respectiv la apariția întreruperilor datorate acestora, ce pot afecta inclusiv consumatorii din vecinătate. Și în acest caz, soluția simplă, care să permită exploatarea instalațiilor de producere ale prosumatorilor fără întreruperi și fără scăderi ale puterii produse, o reprezintă integrarea soluțiilor de stocare, pentru atenuarea injecțiilor necontrolate de energie în rețea.

Propunerea (amendamentul) are în vedere stabilirea unei reguli potrivit căreia prosumatorii care doresc să evacueze energia în surplus în rețea să fie stimulați pentru autoechilibrare, prin instalarea de capacități de stocare care să preia surplusul de producție, în vederea consumului ulterior sau al evacuării ulterioare în rețea, atunci când aceasta nu este supraîncărcată. Puterea aprobată prosumatorului pentru evacuare în rețeaua publică este corelată cu cea a capacității instalației de stocare″, mai arată autorii amendamentului.

CONFIRMARE Guvernul ia în calcul o amânare a obligațiilor e-TVA, prin schimbarea termenelor CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul ia în calcul o amânare a obligațiilor e-TVA, prin schimbarea termenelor

Nota de fundamentare citează și concluziile unui studiu realizat de Facultatea de Energetică din cadrul Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica București, la solicitarea organizației profesionale de sector care îi include și pe operatorii de distribuție a energiei, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Studiul recomandă, printre altele, ″racordarea de unități de stocare la prosumatorii de joasă tensiune, stabilită prin reglementare încă de la racordare, ca obligație a prosumatorilor de a avea echipamente de stocare asociate centralelor electrice fotovoltaice (CEF), cu 50% din puterea instalată a CEF″.

Știu că Ministerul Mediului are în vedere ca, începând din toamnă, în următorul program Casa Verde Fotovoltaice, să apară inclusiv capacitatea de stocare. Pentru ca, prin aplatizarea acestor curbe de consum, să nu se mai ajungă la situația în care să avem pe vârf de consum prețuri de 180 de euro și prețuri de producție negative de 20 sau 30 de euro, care creează niște probleme producătorilor de energie", a declarat, recent, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Andronache.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori putere instalată
prosumatori sisteme stocare energie
prosumatori distribuitori energie
prosumatori obligație stocare