Prospecțiuni SA, "perla coroanei" din grupul Tender, a intrat în insolvență; Borza vrea s-o salveze cu contracte în Kuweit

Prospecțiuni SA, "perla coroanei" din grupul Tender, a intrat în insolvență; Borza vrea s-o salveze cu contracte în Kuweit
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 apr 2016

Furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA, controlat indirect de omul de afaceri Ovidiu Tender, cu aproape 56% din acțiuni, a intrat marți în insolvență, în urma deciziei Tribunalului București, administrator judiciar fiind numită firma Euro Insol a lui Remus Borza.

"În 2013, Prospecțiuni SA a înregistrat o cifră de afaceri de 382 milioane lei. Pe fondul prăbușirii prețului barilului de petrol pe piețele internaționale, cifra de afaceri a scăzut la 307 milioane lei în 2014, respectiv 192 milioane lei în 2015, an în care compania a încheiat exercițiul financiar cu o pierdere de 26 milioane lei", se arată într-un comunicat al Euro Insol.

Urmărește-ne și pe Google News

La momentul deschiderii procedurii de insolvență, societatea înregistra datorii de 97 milioane lei către bănci, bugetele statului și salariați. Pe de altă parte, Prospecțiuni SA deține active în valoare de aproximativ 200 milioane lei și are în derulare contracte de peste 40 milioane euro.

Whatsapp oferă o metodă nouă și foarte sigură de criptare a mesajelor trimise, care face imposibilă interceptarea lor CITEȘTE ȘI Whatsapp oferă o metodă nouă și foarte sigură de criptare a mesajelor trimise, care face imposibilă interceptarea lor

"Deschiderea procedurii insolvenței înseamnă o gură de oxigen pentru a depăși greutățile financiare temporare ale companiei, cauzate de restrângerea activităților de explorare a zăcămintelor de petrol și gaze, pe fondul scăderii prețului petrolului. Cu un management mai dinamic, implicat și responsabil, având o mai mare mobilitate în zona comercială, Prospecțiuni va depăși criza temporară de lichiditate cu care se confruntă, accesând noi contracte în perimetre bogate în hidrocarburi", susține șeful Euro Insol, Remus Borza.

El a adăugat că a efectuat deja o vizită în Kuweit, în perioada 1-4 aprilie, unde a avut întâlniri cu oficiali ai Ministerului Petrolului și ai companiei de stat Kuweit Oil Company și a prezentat o ofertă integrată de servicii, incluzând studii geologice și de fezabilitate (Prospecțiuni SA), precum și livrări de echipamente petroliere, servicii de montaj și de mentenanță (Vulcan SA București și Uztel SA Ploiești).

"Acest consorțiu de firme românești are foarte mari șanse să obțină în Kuweit contracte de câteva zeci de milioane de dolari chiar în 2016”, afirmă Borza.

Anul trecut, Prospecțiuni SA și-a închis subsidiarele din Serbia, Tadjikistan, Mauritius și Singapore.

Răzvan Murgeanu a recunoscut că a luat mită 3.000 de euro și a depus acești bani la DNA CITEȘTE ȘI Răzvan Murgeanu a recunoscut că a luat mită 3.000 de euro și a depus acești bani la DNA

Pe de altă parte, în primele 6 luni din 2015, Prospecțiuni SA obținuse un profit de 10,66 milioane lei, față de pierderi de 37,77 milioane lei consemnate în semestrul corespunzător din 2014. Cifra de afaceri a Prospecțiuni a scăzut cu 3,2% în ianuarie-iunie 2015, comparativ cu S1 2014, la 116,4 milioane lei.

În raportul semestrial pe 2015 al companiei se afirma că măsurile de reducere a costurilor, vremea favorabilă, care a permis derularea de lucrări în condiții optime și continuitatea colaborării cu o serie de clienți strategici au făcut ca Prospecțiuni SA să raporteze profit net pe prima jumătate a anului. Astfel, în S1 2015, compania a finalizat lucrările de prospecțiuni seismice din proiectele contractate cu principalii clienți, lucrând cu 4 echipe în România. 

"Pentru semestrul II al anului 2015, Prospecțiuni SA are contractată aproximativ 35% din capacitatea de producție, perioadă în care vor începe lucrările de achiziție de date geofizice în proiectele OMV Petrom și Hunt Oil. Este așteptată ratificarea contractelor de concesiune pentru blocurile Ex-1 și Ex-5 ale companiei MOL (Panfora) din vestul României. Prospecțiuni SA are deja semnate contractele cu Panfora pentru aceste proiecte", se afirma în raportul la 6 luni 2015 al companiei.

IKEA recheamă pelerina de liliac LATTJO, după ce trei copii s-au zgâriat în timpul jocului cu aceasta CITEȘTE ȘI IKEA recheamă pelerina de liliac LATTJO, după ce trei copii s-au zgâriat în timpul jocului cu aceasta

În document se menționa că, pe lângă nivelul scăzut al prețului țițeiului, alt motiv pentru care s-au anulat sau amânat unele proiecte ale companiei au fost "birocrația și recenta interpretare eronată a unor noi prevederi legale de către autoritățile locale, care au îngreunat semnificativ procedura de autorizare a desfășurării în teren a lucrărilor de prospecțiuni geofizice".

Prospecțiuni SA acuza și "amânarea de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale a rundei a XI-a (de licitație în vederea concesionării de perimetre de hidrocarburi – n.r.), care era programată să aibă loc în luna mai 2015 și va fi programată după aprobarea noilor valori ale redevențelor pentru petrol și gaze".

Ovidiu Tender, care controlează Prospecțiuni SA prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie 2015 la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom. În același dosar, Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Decizia luată de Curtea de Apel București (CAB) este definitivă. Ulterior, soția lui Ovidiu Tender a declarat presei că acesta este nevinovat, iar motivul pentru care a fost condamnat are legătură cu faptul că a denunțat-o pe Alina Bica, fostul șef al DIICOT.

viewscnt
Afla mai multe despre
prospectiuni sa
prospectiuni
ovidiu tender
remus borza
euro insol
marian iancu