Prețurile la electricitate în sudul Europei sunt de până la cinci ori mai ridicate decât cele din țările scandinave

Prețurile la electricitate în sudul Europei sunt de până la cinci ori mai ridicate decât cele din țările scandinave
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 08:09

Prețurile la electricitate în sudul Europei sunt de până la cinci ori mai ridicate decât cele din țările scandinave, și aproape duble comparativ cu centrul și vestul Europei, conform unei analize a Eurelectric, asociație de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european, informează publicația Kathimerini.

Conform Eurelectric, disparitățile semnificative de prețuri sunt provocate de reducerea fluxurilor transfrontaliere de energie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ SCHIMBARE - Unii prosumatori nu vor fi obligați să-și monteze capacități de stocare. „Nu putem schimba regulile în timpul jocului!”. CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ SCHIMBARE - Unii prosumatori nu vor fi obligați să-și monteze capacități de stocare. „Nu putem schimba regulile în timpul jocului!”.
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut săptămâna trecută Uniunii Europene să răspundă de urgență la explozia prețurilor la electricitate în Europa Centrală și de Est, care potrivit oficialilor de la Atena este agravată de atacurile rusești asupra infrastructurilor energetice din Ucraina.

Ministrul Mediului și Energiei, Thodoros Skylakakis, a informat că, alături de omologii din Bulgaria și Romania, coordonează o inițiativă pentru stabilirea unui mecanism permanent de intervenție când apar prețuri ridicate, în urma deconectării sudului Europei de piața europeană a energiei.

Potrivit analizei Eurelectric, până în aprilie prețurile la electricitate au fost aproape de nivelul de dinaintea crizei. Apoi, ele au crescut în timpul verii, în urma majorării cererii, a prețului ridicat la gazele naturale și a reducerii fluxurilor transfrontaliere de energie.

Prețurile pe piața en gros a electricității din Grecia au urmat o tendință similară, ajungând la 98,89 euro pentru un Megawatt-oră (MWh) în iunie, 135,18 euro/MWh în iulie și 129,83 euro/euro MWh în august.

Potrivit propriilor estimări ale blocului comunitar, UE ar trebui să investească 584 miliarde euro în modernizarea rețelelor electrice până la finele deceniului, în ideea de a moderniza infrastructurile care au vechime de câteva decenii și a asigura că rețeaua energetică poate prelua o cantitate mai mare de energie provenită din surse regenerabile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
pret
europa