Prețul petrolului Brent a scăzut în această săptămână cu 4%, iar cel al petrolului WTI cu 5%, din cauza cererii slabe din China și a unei posibile încetiniri a ritmului reducerii ratelor dobânzilor Rezervei Federale din SUA, transmite Reuters.
Vineri, contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,52 dolari, sau 2,09%, la 71,04 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul (WTI) West Texas Intermediate din SUA sau coborât cu 1,68 USD, sau cu 2,45%, la 67,02 dolari pe baril, relatează News.ro.
Rafinăriile de petrol din China au procesat în octombrie cu 4,6% mai puțin țiței decât cu un an mai devreme, din cauza închiderii fabricilor și a ratelor de operare reduse la rafinării independente mai mici, au arătat vineri datele Biroului Național de Statistică.
Creșterea producției în fabricile chineze a încetinit luna trecută, iar problemele legate de cererea în sectorul său imobiliar au arătat puține semne de atenuare, amplificând îngrijorările investitorilor cu privire la sănătatea economică a celui mai mare importator de țiței din lume.
”Factorii contrari din China persistă și orice stimul propus ar putea fi afectat de o nouă rundă de tarife a administrației Trump”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital din New York.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, s-a angajat să pună capăt statutului comercial de cea mai favorizată națiune al Chinei și să impună taxe vamale asupra importurilor din China de peste 60% - mult mai mari decât cele impuse în timpul primului său mandat.
CITEȘTE ȘI Mesaj transmis de Rompetrol autorităților: Am luat act de inițiativa care ar tripla taxa pe cifra de afaceriEconomiștii Goldman Sachs Research și-au redus modest previziunile de creștere pentru 2025 pentru China, a spus banca într-o notă, ca urmare a așteptărilor privind creșterile semnificative ale tarifelor în administrația Trump.
”Cu toate acestea, probabil că am face retrogradări mai mari dacă războiul comercial ar escalada în continuare”, a spus economistul șef al Goldman Sachs Research, Jan Hatzius, în notă.
Prețurile petrolului au scăzut, de asemenea, în această săptămână, deoarece analiști majori au indicat o încetinire a creșterii cererii globale.
”Cererea globală de petrol este din ce în ce mai slabă. Vedem acest lucru de ceva timp și acest lucru este determinat în principal de încetinirea creșterii economice chineze și de penetrarea tot mai mare a mașinilor electrice în întreaga lume”, a declarat directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, vineri, la summitul COP29.
AIE estimează că oferta globală de petrol va depăși cererea cu mai mult de 1 milion de barili pe zi în 2025, chiar dacă reducerile din partea OPEC+ rămân în vigoare.
Între timp, OPEC și-a redus previziunile privind creșterea cererii globale de petrol pentru acest an și 2025, evidențiind slăbiciunea din China, India și alte regiuni.
Dobânzile Rezervei Federale a SUA
În SUA, vânzările cu amănuntul au crescut puțin peste așteptări în octombrie, sugerând că economia a început trimestrul al patrulea într-o notă puternică.
”Datele economice din această dimineață au fost puternice și notabile, astfel încât țin lucrurile oarecum stabile în ceea ce privește ceea ce ar trebui să fie imaginea cererii din SUA”, a spus Kilduff, de la Again Capital.
Datele s-au adăugat dezbaterii dintre factorii de decizie ai Rezervei Federale cu privire la ritmul și amploarea reducerilor dobânzii de referință, deoarece investitorii și-au redus și mai mult așteptările privind o reducere la reuniunea din decembrie a băncii centrale.
Ratele mai mici ale dobânzilor stimulează de obicei creșterea economică, ajutând cererea de combustibil. Președintele Băncii Rezervei Federale din Boston, Susan Collins, nu a exclus o reducere a ratei dobânzii în decembrie, când a vorbit la canalul de televiziune Bloomberg.
”Privind aceste cifre, nu există nimic care să forțeze Fed să înnebunească cu adevărat, cred că șansele pentru o reducere a dobânzii de bază de 25 de puncte procentuale pentru decembrie au scăzut la între 50 și 60%”, a spus economistul șef la Matador Economics, Tim Snyder.
”Nu aș fi surprins dacă nu vedem nimic în decembrie și ar trebui să așteptăm și să vedem cum se termină anul”, a adăugat Snyder.