Premierul Ciolacu se întâlnește cu șefii OMV și Petrom. Listă întreagă de cerințe

Premierul Ciolacu se întâlnește cu șefii OMV și Petrom. Listă întreagă de cerințe

Foto dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 20:00

Premierul Marcel Ciolacu are pe agenda sa de mâine o întâlnire la Palatul Victoria cu șeful grupului austriac OMV și cu cei ai subsidiarei românești a acestuia, OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din țară, totodată producător de energie electrică, la care statul român deține 20,7% din capital.

Astfel, prim-ministrul se va vedea cu Alfred Stern, director general executiv și președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV, Cristina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, și Alexandru Maximescu, vicepreședinte pentru Afaceri Corporative Publice și de Reglementare al OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Parlamentul reînființează o instituție desființată anterior de Guvern în procesul de reorganizare a ministerelor CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Parlamentul reînființează o instituție desființată anterior de Guvern în procesul de reorganizare a ministerelor
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Una dintre solicitările cu care vine șeful OMV la București este creșterea prețului la energie electrică, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Asta în condițiile în care OMV Petrom deține centrala de la Brazi, care produce energie electrică pe bază de gaze naturale.

Mai exact, reprezentanții OMV vor creșterea plafonului la energia electrică. Potrivit legislației în vigoare, acesta este plafonat la nivelul de 400 lei/ MWh pentru producătorii de energie electrică. Ce este peste aceste niveluri se supraimpozitează cu 100%.

14 dintre cele mai mari bănci și instituții financiare din lume vor sprijini proiecte de energie nucleară. „Acest eveniment va schimba jocul!” CITEȘTE ȘI 14 dintre cele mai mari bănci și instituții financiare din lume vor sprijini proiecte de energie nucleară. „Acest eveniment va schimba jocul!”

Reprezentanții companiei austriece vor să mai discute și despre modificări legate de regulile de guvernanță de la OMV Petrom, unde OMV este acționar majoritar, cu 51,1%, iar statul român este acționar minoritar, cu o participație de 20,6%.

Potrivit surselor guvernamentale, modificările vizează creșterea drepturilor OMV în calitate de acționar majoritar și reducerea celor deținute de acționarii minoritari. Una dintre solicitări este ca acționarii minoritari să nu mai poată convoca Adunarea Generală a Acționarilor.

Everton - cumpărat de un miliardar american CITEȘTE ȘI Everton - cumpărat de un miliardar american

O altă temă de discuție este exploatarea gazelor din Marea Neagră. La întâlnirea precedentă, din septembrie 2023, a fost discutată posibilitatea modificării Legii Offshore, cu scopul ca exportul gazelor din Marea Neagră către vest să poată fi făcut fără limite. În prezent, Legea Offshore favorizează consumul intern al gazelor din Marea Neagră. Guvernul nu a fost de acord cu această modificare a Legii Offshore.

OMV Petrom este angrenată în mai multe proiecte investiționale masive în România, cel mai important fiind Neptun Deep, care va fi cea mai mare exploatare offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească și una dintre cele mai mari din Europa.

Compania are proiecte mari și în sectorul energiei regenerabile și al decarbonării în general, după cum Profit.ro a relatat aici, aici, aici sau aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv ag
omv petrom
marcel ciolacu omv petrom