Ponta cere ANRE să verifice dacă facturarea în avans a populației pentru gaze este legală

Ponta cere ANRE să verifice dacă facturarea în avans a populației pentru gaze este legală
scris 14 oct 2015

Premierul Victor Ponta a cerut Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) să verifice informațiile privind facturarea în avans a populației pentru consumul de gaze, precum și dacă această operațiune este prevăzută de lege și în acord cu practica europeană. Solicitarea este formulată în contextul în care francezii de la GDF SUEZ Energy România au schimbat modul de facturare.

"Vreau să vă rog să solicitați celor de la ANRE - nu sunt în subordinea noastră, ci a Parlamentului - să verifice, există niște informații privind facturarea în avans a consumului de gaze. Cred că nu e corect să ceri bani înainte de la oameni, ci după ce consumă cantitatea respectivă. Să vedem dacă se încadrează în prevederile legale și în practica europeană", a spus Ponta, în ședința de guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

GDF a anunțat, în primăvara acestui an, schimbarea modului de facturare a consumului de gaze prin emiterea trimestrială a trei facturi simultan.

Reprezentanții companiei au arătat că, o dată la trei luni, clienții primesc trei facturi de plată cu sumele care trebuie achitate în perioada următoare, respectiv o factură de regularizare a consumului aferent perioadei anterioare și a cărei scadență este cea mai apropiată față de data primirii și alte două facturi eliberate în baza consumului estimat pentru următoarele două luni, cu scadențele de plată aferen­te lunilor calendaristice pentru care au fost emise.

GDF SUEZ Energy România este principala filială a grupului ENGIE pe piața românească, care deține Distrigaz Sud Rețele, Distrigaz Confort, Alizeu Eolian și Brăila Winds, deservind aproximativ 1,5 milioane de clienți din 19 județe din sudul României și din București.

În contractul-tip de furnizare de gaze naturale pentru clienți casnici publicat pe site-ul GDF Suez se stipulează că furnizorul facturează contravaloarea serviciului de furnizare reglementată pe baza cantităților convenite anterior cu consumatorul prin programul de consum, prevăzut în anexa la contract.

În cazul în care consumul efectiv înregistrat este mai mic decât consumul estimat facturat lunar, furnizorul va proceda la regularizare, începând cu prima factură emisă după momentul citirii echipamentului de măsurare, se stipulează în contract.

Potrivit anexei la contract, programul anual de consum prevede cantități de gaze pentru fiecare lună din an în funcție de care se face facturarea estimativă, cantități care se stabilesc fie utilizând istoricul de consum al clientului, fie sunt stabilite chiar de către client, conform opțiunilor proprii.

Pe factura de gaze a GDF Suez, totalul sumei lunare de plată conține trei elemente: suma de plată pentru consumul real regularizat din luna anterioară, plus sume de plată pentru consumul estimat în fiecare din următoarele două luni, fie în baza istoricului de consum, fie stabilite în contractul de furnizare, prin opțiunea clientului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
gaze
facturi