Aprovizionarea globală cu petrol va depăși cererea în 2025, chiar dacă se mențin reducerile de producție ale OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), deoarece majorarea producției din SUA și alți producători din afara OPEC+ depășește cererea slabă, susține Agenția Internațională pentru Energie (AIE), transmite Reuters.
Perspectiva unei oferte excedentare de peste un milion de barili pe zi (bpd) - echivalentul a peste 1% din producția mondială - este o sursă de îngrijorare pentru OPEC+, scrie Agerpres.
Anul aceste, cererea de petrol a fost mai redusă decât se estima, parțial din cauza problemelor cu care se confruntă China.
"Încetinirea semnificativă a Chinei este principalul factor care afectează cererea. Adoptarea rapidă a tehnologiilor pentru energia verde reduce cantitatea de petrol folosită în transport și în generarea electricității, ceea ce sporește presiunile asupra cererii", se arată în raportul lunar privind petrolul publicat joi de Agenția Internațională pentru Energie.
Organizația cu sediul la Paris se așteaptă în 2025 la o majorare a cererii globale de petrol cu 990.000 bpd, și estimează că țările din afara OPEC+ își vor majora livrările cu 1,5 milioane bpd, conduse de Statele Unite, Canada, Guyana și Argentina - ceea ce va duce la o ofertă excedentară.
Datele arată dificultățile cu care se confruntă OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), care a amânat pentru a doua oară planul de a majora producția, pe fondul prețurilor scăzute.
CITEȘTE ȘI Prefab își reduce profitul net la nivelul prețului unei autobetoniere second-hand. Compania reclamă fiscalitatea excesivă și schimbătoareCotația barilului de țiței Brent se tranzacționa joi sub 73 de dolari.
De asemenea, IEA a revizuit în ușoară creștere previziunile privind creșterea în 2024 a cererii globale de petrol cu 920.000 bpd (față de un nivel de 60.000 bpd previzionat anterior), în urma majorării cererii pentru motorină.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.