Nicușor Dan dă replica: Primăria are întârzieri de plată la Termoenergetica din cauza încasărilor mai mici de la stat

Nicușor Dan dă replica: Primăria are întârzieri de plată la Termoenergetica din cauza încasărilor mai mici de la stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2024

Primăria Capitalei are întârzieri de plată către Termoenergetica de aproximativ 380 de milioane de lei, în contextul în care în acest an PMB a primit de la stat, din impozitele pe salarii ale bucureștenilor, cu 500 de milioane de lei mai puțin decât în primele cinci luni din 2023, a susținut primarul general, Nicușor Dan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

El a reacționat astfel după ce șeful ELCEN a transmis că datoria Termoenergetica, din cauza Primăriei Capitalei, a ajuns la 1 miliard de lei și că problema pune în pericol fuziunea și investițiile în centrale noi.

Șefii autorităților tutelare ale ELCEN și Termoenergetica, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și primarul general al Capitalei Nicușor Dan, candidează amândoi la funcția de edil-șef al Bucureștiului.

Nicușor Dan a precizat că întârzierile de plată ale PMB către Termoenergetica sunt de aproximativ 170 de milioane de lei în februarie și 210 milioane lei în luna martie. Pe de altă parte, el a subliniat că facturile pentru lunile următoare, mai călduroase, vor fi mai mici, de aproximativ 20 de milioane de lei. Astfel, Primăria Capitalei va plăti lunar 80 de milioane de lei „pentru a ajunge la zi cu plățile”, transmite Agerpres.

CONFIRMARE FOTO Gigantul Saint-Gobain semnează un acord major în România, pentru electricitate verde de la OMV Petrom CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Gigantul Saint-Gobain semnează un acord major în România, pentru electricitate verde de la OMV Petrom

„În ceea ce privește facturile pe care noi le avem de plătit către Termoenergetica, în momentul de față avem o restanță pentru factura lunii martie și parțial pentru factura lunii februarie, asta din cauză că am primit în primele cinci luni din 2024 cu 500 de milioane de lei mai puțin decât în primele cinci luni din 2023 și am avut obligații, inclusiv datoria publică care are o componentă esențială în luna aprilie”, a explicat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

El a menționat că la aceste datorii se vor adăuga și diferențe de pierderi pe care Primăria Capitalei va trebui să le dea companiei Termoenergetica. Suma va trebui calculată în urma unui audit, dar edilul a estimat că ar putea fi vorba despre aproximativ 400 de milioane de lei.

„Există acea componentă de diferență de pierderi, care vine dintr-un mecanism foarte complicat stabilit de ANRE și tot timpul trebuie să facem calcule în urmă. Aici o să fie un audit care o să mai dureze câteva luni, până când o să știm exact câți bani trebuie să le plătim ca să închidem”, a afirmat primarul general.

Nicușor Dan a negat ipoteza conform căreia ELCEN nu ar putea accesa finanțări europene din cauza restanțelor PMB. El a menționat că singurul impediment în vederea obținerii banilor UE l-ar putea constitui o eventuală insolvență a ELCEN.

„ELCEN nu mai este în insolvență de un an de zile, pentru că noi, Primăria Capitalei, am alocat pe termoficare cam de 2,5 – 3 ori mai mult decât a alocat fosta administrație. Adică, dacă ei aveau o medie de 600 – 700 de milioane de lei pe an, (…) noi am dat o medie de 1,8 – 2 miliarde de lei pe an”, a declarat el.

Potrivit primarului, în prezent sunt deschise 15 șantiere pentru reabilitarea rețelei de termoficare, iar în acest an vor fi înlocuiți 70 de kilometri de conductă. Totodată, în prezent, pentru cele 20 de centrale care urmează să fie amplasate la capete de linie, sunt evaluate ofertele depuse în cadrul licitației.

„Estimez că vor reuși să vină echipamentele în toamna asta, astfel încât în iarna 2024 – 2025 să fie instalate, proiectarea e ceva simplu”, a spus el.

Joi, edilul general preciza că, în urma deciziei Guvernului, aprobată de Parlament, în primele cinci luni din 2024, Primăria Capitalei a primit de la stat, din impozitele pe salarii ale bucureștenilor, cu 500 de milioane de lei (cu 20%) mai puțin decât în primele 5 luni din 2023.

„În ritmul acesta vom primi în 2024 cu 1,2 miliarde de lei mai puțin decât în 2023. 1,2 miliarde de lei înseamnă 100 de tramvaie sau 800 de autobuze electrice”, scria Nicușor Dan, pe Facebook.

Datoria Termoenergetica la Electrocentrale București (ELCEN) a ajuns, în prezent, la valoarea de un miliard de lei, după ce, la finele anului 2020, aceasta era de 250 de milioane de lei, a declarat, vineri, directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, într-o conferință de presă.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor dan
termoenergetica