Acționarii operatorului de transport și depozitare țiței și produse petroliere Oil Terminal, companie controlată de Ministerul Energiei cu aprope 60% din acțiuni, au aprobat marți în AGA contractul cadru de administrare pentru membrii CA-ului companiei în forma elaborată de minister, care, spre deosebire de cea propusă anterior chiar de către Consiliul de Administrație al Oil Terminal, prevede reducerea duratei mandatelor administratorilor de la 4 ani la 1 an, permite Ministerului Energiei să demită oricând actualul CA și plafonează indemnizațiile administratorilor la nivelul salariului mediu din sectorul de activitate al societății.
Inițial, pe ordinea de zi a AGA figura doar aprobarea contractului de administrare al membrilor CA-ului numiți în funcții în mai anul acesta în forma propusă chiar de CA. Aceasta prevedea mandate de 4 ani pentru membrii CA și faptul că indemnizațiile anuale ale administratorilor se aprobă de către AGA Oil Terminal.
În forma propusă de acționarul majoritar, Ministerul Energiei, și introdusă ulterior pe ordinea de zi a AGA de marți, formă care a și fost adoptată în cele din urmă, durata mandatelor administratorilor este redusă la 1 an, iar indemnizațiile acestora nu pot depăși media pe ultimele 12 luni a câștigului mediu lunar brut din ramura în care își desfășoară activitatea societatea, comunicat de Institutul Național de Statistică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai mult, în formularea aleasă de minister și votată în AGA de marți, "contractul de administrare se încheie pe o perioadă de un an sau până la desemnarea noilor administratori de către AGA în condițiile prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, dacă această numire intervine înainte de împlinirea termenului de un an".
Asta înseamnă că CA-ul Oil Terminal poate fi demis oricând de minister, dat fiind că, potrivit actului normativ citat, la societăți precum Oil Terminal, la care statul deține controlul și care au cifră de afaceri de peste 7,3 milioane euro și mai mult de 50 de angajați, este obligatorie efectuarea selecției candidaților la funcția de membru CA de către un expert independent specializat în recrutarea resurselor umane. De altfel, în septembrie, Ministerul Energiei a organizat o licitație pentru achiziția de servicii de recrutare de personal în vederea selectării și plasării administratorilor în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor cu capital integral sau majoritar de stat la care Ministerul Energiei are calitatea de autoritate publică tutelară, precum și la regiile autonome aflate sub autoritatea instituției.
O altă noutate introdusă în contract de către Ministerul Energiei este aceea că membrii CA al Oil Terminal vor fi obligați să prezinte trimestrial în AGA un raport asupra activității de administrație, care să includă și informații referitoare la execuția contractelor de mandat ale directorilor, detalii cu privire la activitățile operaționale, la performanțele financiare ale societății și la raportările contabile semestriale ale acesteia.
În plus, față de forma propusă de CA-ul Oil Terminal, în varianta de contract de administrare elaborată de Ministerul Energiei, se stipulează doar că administratorii pot beneficia de asigurare de răspundere civilă profesională pe cheltuiala companiei, la o valoare asigurată stabilită prin decizia CA. În variantă inițială a contractului de administrare, încheierea de astfel de asigurări pentru administratori, pe cheltuiala Oil Terminal și la o valoare asigurată stabilită prin decizia CA, era obligatorie.
AGA Oil Terminal era programată inițial pentru luni, însă Ministerul Energiei a lipsit și s-au prezentat doar reprezentanții Fondului Proprietatea, care deține 6,32% din acțiunile societății, astfel încât nu s-au îndeplinit condițiile de cvorum, iar ședința a fost amânată pentru marți.
Acționarii Oil Terminal au mai aprobat, marți, încheierea de către societate a două contracte de asistență și reprezentare în instanță, unul pentru chestiuni de drept maritim și fluvial, iar celălalt – pentru negocieri cu sindicatul companiei, modificări legislative și eventuale litigii ce pot fi generate de acestea.
În mai anul acesta, AGA Oil Terminal a stabilit componența Consiliului de Administrație al societății, acesta fiind compus din președintele Daniel Marius Crișan și membrii Toma Bogdan Costreie, Elena Daniela David, Cristian Florin Gheorghe, Dumitru Matei, Dan Păun și SC Staar Rating SRL, reprezentată de Dan Bărbulescu.
Oil Terminal a terminat primul semestru din acest an cu un profit net de 10,291 milioane lei, comparativ cu pierderea de 1,462 milioane lei din primele 6 luni din 2014. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 26% în ianuarie-iunie 2015, față de intervalul similar din anul trecut, la 65,18 milioane lei.