Mini-reactoarele nucleare americane ar urma să fie autorizate în bloc în România, nu fiecare separat

Mini-reactoarele nucleare americane ar urma să fie autorizate în bloc în România, nu fiecare separat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 oct 2022

Instalațiile nucleare compuse din mai multe module identice, precum centrala de 6 mini-reactoare (SMR) dezvoltate de compania americană NuScale pe care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să o construiască pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, ar urma să fie autorizate în bloc de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), pentru numărul total de module, fără ca procedura de autorizare să fie derulată pentru fiecare modul în parte.

Pentru o instalație nucleară compusă din mai multe module cu funcționalitate proprie, identice ca proiect, autorizațiile se eliberează pentru numărul total de module prevăzute prin proiectul de ansamblu al instalației nucleare respective. În acest caz, titularul de autorizație va notifica la CNCAN planificarea realizării instalației în ansamblu, precum și a fiecărui modul în parte, în vederea stabilirii programului de control și a activităților specifice care necesită avize și aprobări conform reglementărilor în vigoare″, stipulează un proiect de modificare a Legii nr. 111/1996 privind desfășurarea în siguranță, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare, elaborat de Comisie.

Urmărește-ne și pe Google News
Piloții operatorului aerian Eurowings intră într-o grevă de trei zile. Compania a anunțat că peste jumătate dintre pasageri vor ajunge la destinație CITEȘTE ȘI Piloții operatorului aerian Eurowings intră într-o grevă de trei zile. Compania a anunțat că peste jumătate dintre pasageri vor ajunge la destinație

Potrivit sursei citate, centrala compusă din SMR-uri americane nu este singurul proiect pentru care s-ar aplica această prevedere.

″În aceste situații, întâlnite deja în practică pentru modulele depozitului intermediar de combustibil nuclear uzat (al Nuclearelectrica de la Cernavodă – n.r.) și anticipate pentru reactoarele mici de tip modular SMR, este necesară eficientizarea procesului de autorizare și eliberarea autorizațiilor pentru numărul total de module prevăzute prin proiectul de ansamblu al instalației nucleare respective (...), fără a fi necesară repetarea întregului proces de autorizare pentru fiecare modul″, se menționează în expunerea de motive a draftului de act normativ.

FOTO După ce a devenit proprietar, Primăria Capitalei începe stabilizarea Hanului Solacolu, aflat în stare avansată de degradare. Monumentul istoric este scanat 3D CITEȘTE ȘI FOTO După ce a devenit proprietar, Primăria Capitalei începe stabilizarea Hanului Solacolu, aflat în stare avansată de degradare. Monumentul istoric este scanat 3D

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și firma Nova Power&Gas (NPG), din grupul clujean E-INFRA, au înregistrat recent la Registrul Comerțului societatea de proiect care își propune să construiască pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești o capacitate de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare nucleare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de către compania americană NuScale.

În august, directorul general al NuScale, John Hopkins, a declarat în cadrul teleconferinței cu analiștii financiari dedicată rezultatelor companiei pe primul semestru al anului că un lucru bun pentru proiectul companiei din România este că reglementatorii români de la CNCAN ″nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata″, românii fiind ″mai mult decât dornici să utilizeze date″ de la instituția omoloagă din SUA, US Nuclear Regulatory Commission (NRC).

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia nationala pentru controlul activitatilor nucleare cncan
mini-reactoare nucleare smr nuscale
centrala smr doicesti