Lanțurile globale de aprovizionare pentru pământuri rare se reorientează pentru a se diversifica dincolo de producătorul principal China

Lanțurile globale de aprovizionare pentru pământuri rare se reorientează pentru a se diversifica dincolo de producătorul principal China
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2024

Lanțurile globale de aprovizionare pentru pământuri rare se reorientează pentru a se diversifica și a se îndepărta de cel mai mare producător China, pentru a produce magneți permanenți utilizați în produse pornind de la vehicule electrice la turbine eoliene și drone, transmite Reuters.

Mai jos sunt prezentate companii care au sau construiesc instalații de producție pentru compuși de pământuri rare, metale și magneți și a reduce dependența actuală, aproape totală, a Occidentului de importurile din China, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică. Companii suspectate că ar fi trucat licitații CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică. Companii suspectate că ar fi trucat licitații
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Prelucrarea pământurilor rare are loc în două etape principale.

Prima implică extragerea pământurilor rare din minereuri care conțin alte minerale și concentrarea acestora într-un concentrat sau carbonat mixt de pământuri rare.

A doua este o etapă mai complexă, care separă pământurile rare în compuși individuali de oxizi. De acolo produsele sunt transformate în metale folosite pentru a produce magneți.

LYNAS RARE EARTHS

Lynas Rare Earths este cel mai mare furnizor din lume de compuși cu pământuri rare din afara Chinei, de la mina Mount Weld din Australia. Are operațiuni de procesare în Australia și Malaezia și construiește o fabrică de procesare a pământurilor rare în Texas, cu ajutorul a 288 de milioane de dolari din finanțarea pentru apărare din SUA, care se preconizează să înceapă activitatea în anul fiscal 2026. Va putea procesa materiale de la terți.

ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică. Companii suspectate că ar fi trucat licitații CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică. Companii suspectate că ar fi trucat licitații

SOLVAY

Producătorul belgian de produse chimice Solvay extinde procesarea pământurilor rare la operațiunile sale din La Rochelle din Franța, cu scopul de a lansa separarea și producția de oxizi de pământuri rare necesare producției de magneti permanenți în 2025. În prezent, Solvay prelucrează pământuri rare pentru alte utilizări, cum ar fi pentru catalizatori auto.

În martie, Solvay a semnat un memorandum de înțelegere cu partenerul francez pentru pământuri rare, Carester, pentru a analiza oportunitățile de producție pentru lanțul de aprovizionare cu magneți permanenți din Europa. De asemenea, are un acord pentru a cumpăra oxizi de pământuri rare din material reciclat de la start-up-ul canadian de tehnologie curată Cyclic Materials.

Carester, cu sediul în Franța, își propune să recicleze 2.000 de tone de magneți și să separe 5.000 de tone de concentrate grele de pământuri rare din minerit pe an. începând cu 2026.

VACUUMSCHMELZE

Vacuumschmelze din Germania, unul dintre cei mai mari producători de magneți permanenți din afara Chinei, are operațiuni de producție în Germania, Slovacia, Finlanda, China și Malaezia. A fost cumpărată de firma americană cu capital privat Ara Partners, în octombrie.

I s-a acordat o finanțare guvernamentală americană de 111,6 milioane de dolari pentru a construi o fabrică de magnet neodim-fier-bor în Carolina de Sud. Se preconizează că uzina va fi finalizată până la sfârșitul anului 2025.

Compania are un acord de furnizare de magneti cu General Motors și aprovizionează Departamentul de Apărare al SUA.

LESS COMMON METALS

Less Common Metals, cu sediul în Marea Britanie, produce metale/aliaje cu pământuri rare de la baza sa din nordul Angliei și face parte din proiectul european Supreemo, de stabilire a unui lanț valoric european al pământurilor rare.

REETEC

REEtec din Norvegia, susținută de compania milieră suedeză LKAB, construiește o fabrică comercială de separare a pământurilor rare care va intra în producție în 2025. Este în discuții cu companii pentru a furniza concentrat pentru uzină.

ILUKA

Producătorul australian de nisipuri minerale Iluka Resources își construiește rafinăria de pământuri rare Eneabba în nord-vestul țării, care va procesa pământuri rare grele din propriile mine și de la terți precum Northern Minerals. Punerea în funcțiune este așteptată la sfârșitul anului 2026.

Iluka a primit un împrumut de 1 miliard USD australieni (660 milioane USD) de la guvernul australian pentru ceea ce va fi prima rafinărie de pământuri rare complet integrată din Australia.

POSCO, GRUP STAR

Posco International din Coreea de Sud va furniza magneți permanenți produși de Star Group producătorilor auto germani și americani, din 2025, proveniți din SUA, Australia și Vietnam.

Star Group, companie cu capital privat, este singurul producător de magneți permanenți cu pământuri rare din Coreea de Sud.

Restaurant McDonald`s din Constanța - activitate suspendată și amendă de 10.000 de lei pentru igiena deficitară CITEȘTE ȘI Restaurant McDonald`s din Constanța - activitate suspendată și amendă de 10.000 de lei pentru igiena deficitară

JAPONIA

Japonia are o piață de magneți bine dezvoltată, care își aprovizionează industriile auto și de înaltă tehnologie. Printre cei mai mari producători se numără Shin-Etsu Chemical, TDK Corp și Proterial.

VTRE

Procesorul de pământuri rare din Vietnam VTRE, care a avut acorduri de parteneriat cu dezvoltatorii australieni de pământuri rare Blackstone Minerals și Materiale strategice australiene, a suspendat producția la sfârșitul anului trecut, după ce președintele său a fost arestat pentru încălcarea reglementărilor miniere.

NEO PERFORMANCE MATERIALS

Materiale Neo Performance listate la Toronto produce oxizi de pământuri rare, pulberi magnetice și magneți permanenți. Are facilități în întreaga lume, inclusiv în China, SUA, Germania, Canada, Thailanda și Marea Britanie. Planifică să lanseze o nouă fabrică de magneti permanenți în Estonia anul viitor.

SASKATCHEWAN RESEARCH COUNCIL

Consiliul de Cercetare din Saskatchewan din Canada a primit 31 de milioane de dolari canadieni (22,57 milioane de dolari) în finanțare guvernamentală pentru a construi o fabrică de procesare a pământurilor rare. Are un acord de aprovizionare cu Hung Thinh Group (HTG) din Vietnam pentru a importa până la 3.000 de tone de carbonat de pământuri rare, pe an timp de cinci ani, începând cu iunie 2025.

UCORE

Ucore Rare Metals din Canada construiește o unitate de separare a pământurilor rare grele și ușoare în Louisiana, care urmează să fie operațională la sfârșitul anului 2025.

RAINBOW RARE EARTHS

Rainbow Rare Earths, susținută de firma de investiții private cu sediul în Dublin TechMet, a început un proces de separare a oxizilor de pământuri rare la o unitate K-Technologies din Florida, pentru carbonat de pământuri rare pe care își propune să îl producă din proiectul său Phalaborwa din Africa de Sud.

MP MATERIALS

MP Materialis construiește o instalație de producție de magneți cu pământuri rare în Texas, ajutată de o finanțare guvernamentală de 58,5 milioane USD.

În prezent, transportă concentrat de pământuri rare în China, deși a început să producă niște oxizi de pământuri rare la mine din California, la începutul acestui an.

Compania se așteaptă să producă magneți finiți până la sfârșitul anului 2025, pe care îi va furniza General Motors.

A raportat o pierdere mai mare decât se aștepta în primul trimestru, din cauza prețurilor slabe ale pământurilor rare.

ENERGY FUELS

Energy Fuels, un producător american de uraniu și elemente de pământuri rare, a declarat pe 10 iunie că a început să fabrice cantități comerciale de pământuri rare separate, la operațiunile sale din Utah, unde se așteaptă să producă până la 1.000 de tone de neodim-praseodim pe an.

FIEMG

Minas Gerais Federatio of Industries (FIEMG) construiește o fabrică de magneți care urmează să fie deschisă în a doua jumătate a acestui an, care va avea capacitatea de a produce 100 de tone de magneți pe an, când va fi la capacitate maximă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pământuri rare
china
productie