Pentru prima dată, compania Moldovagaz a cumpărat gaze naturale pe platforma de tranzacționare Bursa Română de Mărfuri EST, tranzacția fiind făcută pentru Tiraspoltransgaz, compania de distribuție a gazului din regiunea transnistreană, care a plătit în avans pentru această achiziție, au anunțat reprezentanții Ministerului Energiei de la Chișinău.
„Pe data de 11 februarie 2025, pe platforma de tranzacționare SRL „Bursa Română de Mărfuri (ROMANIAN COMMODITIES EXCHANGE) EST”, SA „Moldovagaz” a procurat din sursele financiare ale SRL „Tiraspoltransgaz”, achitate în avans (inclusiv TVA), gaze naturale în cantitate de 27.560 MWh (circa 2,590 milioane de metri cubi) cu livrare în ziua următoare (12 februarie 2025) consumatorilor malului stâng al Nistrului”, au informat, la rândul lor, reprezentanții Moldovagaz.
![Tranzacție - Cel mai mare grup industrial din Turcia intră pe piața de energie din România](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21931032/1/photovoltaic-491702-1280.jpg?width=151)
„Volumul de circa 2,590 milioane de metri cubi va fi livrat astăzi, 12 februarie 2025, consumatorilor de pe malul stâng al râului Nistru. Tiraspoltransgaz a plătit în avans gazele naturale achiziționate, iar tranzacția a fost impusă cu TVA”, au confirmat miercuri reprezentanții Ministerului Energiei de la Chișinău, potrivit NewsMaker.
Instituția a precizat că „în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 8 din 10 februarie 2025, SA „Moldovagaz” pe data de 11 februarie 2025 a transmis SRL „Tiraspoltransgaz” gaze naturale în volum de 3 milioane de metri cubi, cu titlul de împrumut, pentru menținerea în continuare a funcționării fiabile a sistemului de transport al gazelor naturale, și pentru asigurarea funcționării fiabile a sistemului energetic al Republicii Moldova”, scrie News.ro.
Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Moldovagaz, care erau direcționate exclusiv către Transnistria.
![VIDEO Charlie Ottley promovează România cu ajutorul inteligenței artificiale](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33218/21931427/1/screenshot-2025-02-12-122925.png?width=151)
La 4 februarie, comisarul european pentru extindere Marta Kos a anunțat că Uniunea Europeană este dispusă să acorde 60 milioane de euro regiunii transnistrene a-și acoperi necesitățile energetice până la mijlocul lunii aprilie, însă pentru a beneficia de acest sprijin i se impun niște condiții, între care creșterea prețului pentru consumatorii finali.
Premierul Dorin Recean a anunțat luni că Tiraspolul a refuzat oferta UE. Potrivit lui Recean, Tiraspolul a ales ca firma din Ungaria MET Gas and Energy Marketing AG (parte a MET Group) să livreze gaz pentru regiunea transnistreană. Livrările vor fi achitate de JNX General Trading L.L.C, companie cu sediul în Dubai, iar gazul până la granița cu Republica Moldova va fi furnizat în baza unui contract încheiat cu Moldovagaz. Costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera Republicii Moldova până la regiunea transnistreană vor fi achitate în avans, conform unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a precizat că livrările de gaze din Ungaria vor fi posibile datorită unui credit acordat de Rusia.
Între timp, Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a decis să permită tranzitarea gazului de la frontiera cu Republica Moldova către regiunea transnistreană. Începând cu 13 februarie, regiunea va primi zilnic 3 milioane de metri cubi de gaze.
Recean a precizat că, pentru perioada 11-12 februarie, autoritățile au decis ca Moldovagaz să poată vinde 2 milioane de metri cubi de gaz către Tiraspoltransgaz și să împrumute încă 3 milioane de metri cubi, cu obligația de a returna această cantitate până la 31 martie.