O firmă din grupul Monsson al omului de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari investitori în capacități energetice regenerabile din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor", pregătește un proiect masiv de stocare de energie în Dobrogea, relevă date analizate de Profit.ro.
Instalația, care ar urma să fie construită în extravilanul satului Stupina din comuna Crucea din județul Constanța, pe un teren de circa 20 de hectare, este gândită să aibă o capacitate de stocare de 2.016 MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, capacitate totală a sistemelor de stocare de energie funcționale din România este de 158 MWh.
Valoarea totală a investiției este estimată la circa 540 milioane euro.
Proiectul se află în faza obținerii avizelor legale.
″Scopul proiectului este de a crește capacitatea de furnizare de energie electrică pe termen lung din producția de energie regenerabilă, pe aceleași linii de înaltă tensiune, de a optimiza capacitatea de transport electric și de a realiza parte din echilibrarea frecvenței și tensiunii în functie de necesitățile rețelei naționale, astfel încât să permită livrarea unui procent mult mai mare de energie regenerabilă în mixul energetic național total. Proiectul poate prelua energia produsă îndeosebi din sursă regenerabilă eoliană și solară, pe care o va putea stoca temporar și o va furniza la cerere în funcție de gradul de încărcare al rețelei la ore de consum ridicat″, se menționează în documentația proiectului.
CITEȘTE ȘI Kaspersky, producător rus de software antivirus, analizează "mitul" conform căruia telefoanele mobile spionează conversațiileAcesta are în componența sa baterii, invertoare bi-direcționale, aparate de protecție și comutație, transformatoare de putere, sisteme de monitorizare a temperaturii, tablouri electrice de curent continuu și curent alternativ, precum și alte elemente constructive necesare funcționării sistemelor. Acumulatorii Li-ION sunt amplasați într-o structură de tip container dotată cu sistem de detecție și stingere a incendiului, management inteligent al bateriilor (BMS) și instalație de management termic.
Sistemul înmagazinează energie electrică prin conversia curentului alternativ în curent continuu și descarcă energia electrică inmagazinată prin reconversie în curent alternativ. Energia va fi evacuată în SEN prin realizarea unui racord la rețelele existente în zonă.
Sursă: Monsson