EXCLUSIV A apărut un al patrulea potențial "pețitor" pentru COS Târgoviște. Propunere oficială de scoatere la licitație a combinatului, după concedierea salariaților

EXCLUSIV A apărut un al patrulea potențial "pețitor" pentru COS Târgoviște. Propunere oficială de scoatere la licitație a combinatului, după concedierea salariaților
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 mai 2021

Activul funcțional industrial al Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România, ar putea fi scos la licitație, fiind vizată o trazacție de tip "transfer de activitate", iar suma încasată din eventuala sa vânzare ar urma să fie folosită pentru plata datoriilor bugetare către ANAF, în cuantum de peste 200 milioane lei. Nu este însă cu totul exclusă nici revenirea la varianta inițială de salvare a combinatului, prin darea în plată a activului către stat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cel mai mare creditor al COS Târgoviște, offshore-ul cu acționariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deține creanțe totale de aproape 254 milioane lei asupra combinatului, a depus recent la Tribunalul Dâmbovița o propunere de completare a planului de reorganizare a companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prezenta completare prevede începerea de urgență a procedurii de vânzare prin licitație publică a activului funcțional COS Târgoviște prin transfer de active (activitate)", se arată în documentul analizat de Profit.ro. Propunerea de completare va fi supusă votului adunării creditorilor luna viitoare.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Creditorul Alphard Financial Corp. precizează că, până în acest moment, nu a fost primit un aviz de la Ministerul Economiei pentru planul inițial, de dare în plată a activului combinatului către stat în contul ștergerii datoriilor bugetare, și că aproape toți salariații COS Târgoviște au fost concediați, ca urmare a opririi producției, fiind păstrați doar cei necesari continuării procedurii de insolvență, ținerii în funcțiune a rețelelor de utilități și conservării echipamentelor.

"În cazul în care, pe perioada valorificării, se obține avizul Ministerului Economiei pentru preluarea activului funcțional COS Târgoviște în conformitate cu prevederile OUG nr. 200/2020 (dare în plată în contul datoriilor bugetare – n.r.), această procedură va avea prioritate față de valorificarea prin licitație publică în procedura insolvenței", mai menționează Alphard Financial Corp.

Propunerea de completare a planului de reorganizare mai prevede și vânzarea la licitație a activelor neesențiale ale combinatului, care nu afectează procesul de producție, sau darea lor în plată către creditorii care acceptă această modalitate de stingere a creanțelor lor.

Compania de consultanță PCF Investment Banking a instrumentat, pentru grupul CocoRico preluarea operațiunilor din România ale gigantului Banvit Foods și a atras finanțare de la CEC si EximBank. Interviu cu Mihai Iordan, Managing Partner CITEȘTE ȘI Compania de consultanță PCF Investment Banking a instrumentat, pentru grupul CocoRico preluarea operațiunilor din România ale gigantului Banvit Foods și a atras finanțare de la CEC si EximBank. Interviu cu Mihai Iordan, Managing Partner

Cel mai recent, de unitatea de producție a COS Târgoviște s-a interesat combinatul siderurgic Donalam Călărași, deținut de grupul italian Beltrame, au declarat surse din piață pentru Profit.ro. Compania este unul dintre principalii jucători din industria barelor din oțel laminate la cald din Europa și singurul de profil din România. Potrivit celor mai recente date oficiale disponibile, Donalam Călărași a terminat anul 2019 cu un rulaj de peste 367 milioane lei, pierderi de 22,2 milioane lei și un număr mediu de circa 270 de salariați.

După cum a relatat Profit.ro, eventuala preluare a activului funcțional industrial al COS Târgoviște este avută în vedere și de Techcom GmbH, o companie germană înființată în anii ’90 și specializată în modernizarea tehnologică a facilităților din industria metalurgică, activă în special în spațiul ex-sovietic, precum și de Liberty Steel din grupul GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, proprietarul fostului Sidex Galați. Anterior, combinatul s-a aflat în vizorul unei companii financiare poloneze cu puternice legături în China.

Ministerul Economiei a anunțat la sfârșitul lunii februarie că ia în calcul, ca posibilă soluție de salvare a Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, și vânzarea prin licitație a activului industrial funcțional al acestuia către un investitor privat, confirmând astfel informația publicată anterior în exclusivitate de Profit.ro.

VIDEO Israel - Ploaie de rachete lansate din Fâșia Gaza spre Tel Aviv CITEȘTE ȘI VIDEO Israel - Ploaie de rachete lansate din Fâșia Gaza spre Tel Aviv

COS Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.

Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special ministerului, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, dacă s-ar face darea în plată, s-ar scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.

COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net de 140,4 milioane lei din 2019, și o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane lei). Numărul mediu de salariați a scăzut de la 1.311 la 921.

viewscnt
Afla mai multe despre
cos targoviste
stergere datorii bugetare cos targoviste
dare in plata active functionale cos targoviste