Electrica are de recuperat 36 milioane lei de la Transenergo, care și-a cerut insolvența

Electrica are de recuperat 36 milioane lei de la Transenergo, care și-a cerut insolvența
scris 31 ian 2017

Compania Electrica, care deține trei din cele opt distribuții regionale de electricitate din România, a admis, marți, că se așteaptă să înregistreze pierderi în "etapa turbulentă" pe care o traversează piața energiei, precizând că are de recuperat 36,3 milioane lei (8,1 milioane euro) de la compania Transenergo, care și-a cerut insolvența, și anticipează că va recupera o parte mică din datorie.

Transenergo este unul din cei mai mari traderi privați de energie din Romnânia și și-a cerut, la jumătatea lunii inanuarie, insolvența, cum a anunțat Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"La data de 27 ianuarie 2017, Electrica SA are pe segmentul de Parte Responsabilă cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane lei aferentă clientului său Transenergo. Ca urmare a solicitării de intrare în insolvență a clientulului, în timp ce ELSA și un alt jucător de pe piață au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolvență a acestuia, conducerea se așteaptă la un grad scăzut de recuperare din valoarea totală a expunerii", a precizat directorul general al Electrica, Dan Cătălin Stancu, într-un comunicat remis Bursei de Valori București (BVB).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Electrica consideră că "piața energetică românească a intrat într-o etapă turbulentă, care a avut ca rezultat creșteri semnificative ale consumului de energie electrică și a prețurilor de pe piață, ambele atingând maxime istorice", fără a preciza dacă această situație i-a adus alte pierderi.

Compania Electrica a avut un profit net de 466 milioane lei (circa 103 milioane euro) în primele nouă luni din 2016, în creștere cu 9% față de perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii ușoare a veniturilor operaționale.

Electrica deține trei dintre cele opt distribuții regionale de energie electrică și este o companie listată la Bursa de Valori București, iar acționarii privați, între care fonduri de investiții străine, dețin peste 50% din acțiuni.

Ministerul Energiei este cel mai mare acționar, cu o deținere de 48,78%., în timp ce BERD are o participație de 8,66%.

EXCLUSIV Posibilă premieră la 10 ani de la aderare: Guvernul se gândește să ceară anularea unei Directive UE CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Posibilă premieră la 10 ani de la aderare: Guvernul se gândește să ceară anularea unei Directive UE

Electrica are o valoare de piață de 4,74 miliarde lei (1,05 miliarde euro), la ultimul preț de închidere de la Bursă, de 13,70 lei/acțiune.

Principalii concurenți ai Electrica sunt E.ON, un furnizor multi-produs, de electricitate și gaze, Enel, care deține trei distribuții de electricitate, CEZ și furnizori privați precum Tinmar, care au început să intre agresiv pe piața consumatorilor casnici, după ce au ajuns la o cotă importantă pe piața consumatorilor industriali.

TURBULENȚE PE PIAȚĂ

Enel, principoalul competitor actual al Electrica, a făcut, luni, primele referiri oficiale la situația tensionată din piața energiei.

Directorul general al Enel România, Georgios Stassis, a declarat că societatea își onorează angajamentele față de clienți “chiar și în cele mai dificile condiții întâlnite până acum pe piața energiei” și a avertizat că un nou moment de criză este iminent, de data aceasta în sectorul energiei regenerabile.

"Prețurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcționare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor, lăsând clienții fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate", a spus Stassis, citat într-un comunicat de presă transmis News.ro.

Reacția vine după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declanșat investigații la două companii din sectorul energiei electrice, în urma unei sesizări făcută de OPCOM, care a atenționat autoritatea privind practici de tranzacționare suspecte ce pot duce la posibile manipulări ale prețului.

La această investigație, instituția colaborează și cu Consiliul Concurenței.

Investigația ar putea dura peste o lună de zile, potrivit ANRE.

Prețul energiei electrice a atins în anumite zile din ianuarie, pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) administrată de OPCOM, un nivel maxim istoric de 650 lei/MWh. 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
transenergo
insolventa