DOCUMENT Termocentrala Paroșeni și CET Palas din Constanța sunt gata să fie dată în plată

DOCUMENT Termocentrala Paroșeni și CET Palas din Constanța sunt gata să fie dată în plată

Termocentrala Paroșeni. Sursă foto: http://www.separoseni.ro/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 mar 2023

Sucursala Electrocentrale Paroșeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), ce include termocentrala omonimă, precum și unitatea de producție de energie CET Palas a societății Electrocentrale Constanța, sunt gata să fie dată în plată contra ștergerii unei părți din datoriile bugetare ale celor două companii de stat aflate în insolvență, în baza unui act normativ în vigoare încă din urmă cu 4 ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Prin adresa nr. 743/13.02.2023, administratorul judiciar (al Complexului Energetic Hunedoara - n.r.) și debitoarea au solicitat Ministerului  Energiei și ANAF inițierea efectivă a procedurii de dare în plată (a activelor termocentralei Paroșeni - n.r.), având în vedere situația dificilă în care se află debitoarea și faptul că majoritatea etapelor premergătoare au fost îndeplinite″, se arată într-un document recent al CEH.

Urmărește-ne și pe Google News
Taxele și impozitele locale - majorate în București CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele locale - majorate în București

În 2019, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a creat posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei. Ulterior, ministerul poate să dea în administrare sau concesiune respectivele active, fie altor companii de profil, fie autorităților locale.

Operatorul sistemului energetic national, Transelectrica, a avizat pozitiv încă din urmă cu 2 ani darea în plată a termocentralei Paroșeni.

Sergiu Manea, BCR, despre boicotarea băncii: Conversațiile cu companiile de stat au fost civilizate; îndemnul a fost unul la calm CITEȘTE ȘI Sergiu Manea, BCR, despre boicotarea băncii: Conversațiile cu companiile de stat au fost civilizate; îndemnul a fost unul la calm

Operațiunea a fost întârziată, printre altele, de existența unui gaj al producătorului francez de echipamente industriale CNIM Groupe (fost Constructions Industrielles de la Mediterranee) pe activele termocentralei Paroșeni, instituit în contul datoriilor CEH pentru lucrările efectuate de CNIM la construcția și montarea noii instalații de desulfurare a gazelor de la Paroșeni și la schimbarea tehnologiei de evacuare a zgurii și cenușei.

Recent, problema a fost rezolvată, francezii primindu-și banii cuveniți, în sumă totală de circa 14 milioane lei.

DECIZIE Apare și în România pensia personală paneuropeană, opțiune pentru cei care vor să își crească rezerva de bani la pensionare CITEȘTE ȘI DECIZIE Apare și în România pensia personală paneuropeană, opțiune pentru cei care vor să își crească rezerva de bani la pensionare

Termocentrala Paroșeni, cu putere instalată de 150 MW, este în funcțiune din 1956 și produce energie electrică folosind huilă extrasă din Valea Jiului. În prezent, unitatea funcționează doar 2 zile pe săptămână.

Încă din 2021, la nivelul autorităților se discută despre construirea unei centrale pe gaze naturale, a unei microhidrocentrale și a unei fabrici de peleți în cadrul sucursalei Paroșeni a CEH.

OTE a plătit Orange o rambursare de 9 milioane euro pentru achiziția Telekom România CITEȘTE ȘI OTE a plătit Orange o rambursare de 9 milioane euro pentru achiziția Telekom România

"Niciodată nu s-a pus în discuție închiderea termocentralei Paroșeni. Nicio discuție la Ministerul Energiei nu a avut acest subiect. Dimpotrivă, s-a discutat despre continuarea activității și după anul 2032 prin construirea unui grup pe gaz, care va fi paralel cu grupul pe cărbune. Toate lucrările care se vor face la minele din Valea Jiului vor duce la scoaterea unei cantități de cărbune care va trebui neutralizat", declara, toamna trecută, administratorul special al CEH, Cristian Roșu.

În decembrie 2022, a fost finalizată tranzacția de vânzare a activelor termocentralei Mintia din cadrul CEH, contra sumei de peste 91 milioane euro.

VIDEO Două trenuri s-au ciocnit în Grecia. Zeci de morți și răniți CITEȘTE ȘI VIDEO Două trenuri s-au ciocnit în Grecia. Zeci de morți și răniți

Electrocentrale Constanța, companie de stat insolventă controlată de Ministerul Energiei, a solicitat de asemenea efectuarea operațiunii de dare în plată a centralei de producție de energie electrică și termică CET Palas. A fost efectuat deja testul creditorului privat prudent și a fost aprobată lista bunurilor ce compun activul funcțional al centralei.

CET Palas, care este unicul producător de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire al Constanței, a fost pusă în funcțiune din 1970 și are putere instalată de 100 MW, funcționând cu gaze și păcură.

DOCUMENT Termocentrala Paroșeni și CET Palas din Constanța sunt gata să fie dată în plată
Sursă: BPI

Sursă: BPI

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrala paroșeni dare în plată
complexul energetic hunedoara insolvență
decarbonare sistem energetic românesc
închidere mine valea jiului