Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a inițiat o procedură angajantă de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească, concesionat în proporții egale de către OMV Petrom și Romgaz, după ce cea neangajantă anterioară a fost finalizată cu succes.
În cadrul Etapei Neangajante a procesului de capacitate incrementală desfășurată în perioada 08.12. - 22.12.2022, Transgaz a primit două cereri neangajante de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din sistemul național de transport (SNT), preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța.
Procedura de testare a cererii este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, pentru ca Transgaz să poată demara lucrările de construcție la proiectul de dezvoltare pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la țărmul Mării Negre, prin care acestea vor putea ajunge și în Bulgaria, Ungaria, Austria și Ucraina. Proiectul constă în edificarea unei conducte în lungime de peste 308 kilometri între Tuzla, locul de unde vor fi preluate la țărm gazele din Neptun Deep, și stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu.
Sintagma "capacitate incrementală" de transport de gaze naturale este definită de normele în vigoare drept "o posibilă creștere viitoare, prin intermediul unor proceduri bazate pe piață, a capacității tehnice existente sau o posibilă capacitate nouă creată acolo unde în prezent nu există niciuna, care poate fi oferită pe baza unor investiții în infrastructura fizică de transport și care poate fi alocată ulterior, sub rezerva obținerii de rezultate pozitive la testul economic, în punctele existente de intrare/ieșire în/din sistemul național de transport (SNT) sau prin crearea unor noi puncte de intrare/ieșire în/din SNT".
Legat de cine a transmis cererile neangajante de capacitate incrementală, cel mai adesea, în astfel de situații, solicitanții inițiali sunt chiar concesionarii perimetrelor de hidrocarburi care urmează să fie conectate la SNT.
În cadrul analizei efectuate de SNTGN Transgaz SA s-a constatat că a fost atins pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă Etapei Neangajante a Procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla. Ca urmare, SNTGN Transgaz SA declară deschis Procesul de capacitate incrementală – Etapa Angajantă pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT, preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța″.
CITEȘTE ȘI România va produce pulberi și explozibil în parteneriat cu sud-coreenii de la Hanwha. Romarm țintește să devină furnizor globalCererile angajante de capacitate incrementală vor putea fi depuse în perioada 6 – 23 februarie 2023.
″Pragul minim de capacitate aferent fiecărui nivel al ofertei de capacitate incrementală care trebuie atins: 1.323.743.050 MWh în perioada 01.05.2026 - 01.09.2026 (385 MWh/h/an pentru direcția de ieșire din SNT în perioada 01.05.2026 – 01.09.2026, 9.800 MWh/h pentru direcția de intrare în SNT în perioada 01.09.2026 – 01.10.2026 și în medie 9.386,07 MWh/h/an pentru o perioadă de 16 ani consecutivi, începând cu anul gazier 2026/2027). Numărul de ani pentru care se oferă capacitate incrementală în cadrul Etapei Angajante: • 17 ani pentru punctul de intrare în SNT; • 1 an pentru punctul de ieșire din SNT″, se menționează în documentația procedurii.
CITEȘTE ȘI Ion Țiriac, favorit să preia conducerea uneia dintre cele mai importante competiții de tenisValoarea cumulată a angajamentelor solicitanților, asociată capacității incrementale incluse în nivelul de ofertă, a fost determinată ținând cont de costurile operaționale, costurile de capital și costurile preluate direct aferente proiectelor de investiții asociate capacității incrementale care face obiectul nivelului de ofertă, determinate pentru perioada 01.05.2026 - 30.09.2042 și de prevederile metodologiei de stabilire a venitului reglementat, a venitului total și a tarifelor reglementate în vigoare, aprobată prin Ordinul Președintelui ANRE Nr. 41/2019 cu modificările și completările ulterioare.
″Valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților, asociată capacității incrementale incluse în nivelul de ofertă, determinată de SNTGN Transgaz SA în conformitate cu cele menționate mai sus, este de 2.819.243,10 mii lei″, scrie în documentație.
CITEȘTE ȘI Germania dă undă verde pentru trimiterea tancurilor Leopard 1 în UcrainaO procedură similară angajantă a fost derulată în 2018, fiind finalizată cu succes, însă totul a trebuit anulat după ce ExxonMobil și OMV Petrom, concesionarii de atunci ai Neptun Deep, au amânat pe termen nedefinit decizia finală de investiție, din cauza prevederilor nefavorabile investitorilor din prima variantă a Legii offshore.
Conducta la care Transgaz va începe lucrările anul viitor va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul Bulgaria–România–Ungaria–Austria, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria și Ungaria prin interconectările existente Giurgiu– Ruse (cu Bulgaria) și Nădlac–Szeged (cu Ungaria). Conducta se va interconecta și cu conducta internațională de transport de gaze naturale T1, legată la capete cu sistemele de gaze ale Ucrainei și Bulgariei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Surpare majoră pe DN1 pe Valea Prahovei: O bandă a drumului a fost închisăValoarea totală a investiției este estimată la peste 371 milioane euro, punerea în funcțiune fiind preconizată pentru 2025, cu un an înainte de demararea producției de gaze din Neptun Deep.