România și Polonia sunt principalele state furnizoare de benzină pe piața ucraineană în acest an, ca și anul trecut, de altfel. Noutatea însă este că, în 2024, câte o companie din fiecare țară a acaparat piața: OMV Petrom și PNK Orlen, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În primele 9 luni ale acestui an, cota pe piața ucraineană a celor 2 companii s-a dublat, de la 33% la 62%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
OMV Petrom a fost primul furnizor de benzină al Ucrainei (urmat de PNK - 187 mii tone), exportând în primele trei trimestre 223,1 mii tone de benzină, reprezentând 93% din importurile efectuate de companiile ucrainene din România, cu 61% peste nivelul exporturilor OMV Petrom de anul trecut.
Potrivit, directorului Grupului de consultanță ucrainean A-95, Serghei Kuyun, creșterea volumelor exportate de OMV Petrom nu s-a produs de la sine, ci este rezultatul muncii extrem de eficiente a echipei de trading a companiei românești.
„OMV Petrom a demonstrat un stil de afaceri neortodox, complet necaracteristic marilor companii, tranzacțiile putând fi încheiate literalmente într-o singură zi”, a explicat expertul A-95.
Principalii clienți ucraineni ai OMV Petrom sunt OKKO și WOG. Și Socar, VST, „Parallel”, „Evrostandard”, JSC Energo Trade, „Lux Krania” au început să efectueze achiziții directe de la OMV.
CITEȘTE ȘI Documentul-cheie cu care statul român vrea să convingă Comisia Europeană să accepte amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune poate fi gata peste 1 anDacă în 2023 OKKO și JSC Energo Trade au importat de la Unicom Oil Terminal, anul acesta au apelat exclusiv la OMV Petrom.
Grupul A-95 susține că politica neconvențională a OMV Petrom pe piața ucraineană a făcut ca importurile de la Rompetrol Rafinare să scadă semnificativ (cu 49%, la 8,1 mii tone).
CITEȘTE ȘI Ieșire neobișnuită a celui mai bogat om din China. Declarațiile sale au fost imediat cenzurate de presa de stat“Strategia acestui producător român referitoare la piața ucraineană rămâne neclară”, susține Grupul de consultanță A-95 citat de presa ucraineană.
În 2023, în Ucraina au fost importate 1,249 milioane de tone de benzină, cantitate similară celei din 2022 și cu 4% mai puțin decât în 2021.
2023 a fost al doilea an consecutiv în care România a ocupat primul loc la aprovizionarea cu benzină a Ucrainei, unde a exportat 310 mii tone de combustibil. Livrările au fost efectuate prin transport rutier, feroviar și maritim.