Complexul Energetic Oltenia a terminat anul trecut cu o pierdere contabilă totală de 989,4 milioane lei, iar AGA companiei de luni a votat împotriva aprobării descărcării de gestiune a membrilor directoratului și ai Consiliului de Supraveghere al companiei. Respingerea descărcării de gestiune a fost impusă de acționarul majoritar, Ministerul Energiei, care controlează peste 77% din capitalul CE Oltenia, în timp ce celălalt acționar semnificativ, Fondul Proprietatea, cu 21,5% din acțiuni, a votat "pentru".
"Nu aprobă descărcarea de gestiune a membrilor directoratului și membrilor Consiliului de Supraveghere. Solicită directoratului și Consiliului de Supraveghere întocmirea și punerea în aplicare a unui plan de măsuri de eliminare a rezervelor exprimate în raportul auditorului și informarea acționarilor asupra măsurilor și termenelor de realizare a acestora", se arată în hotărârea AGA CE Oltenia de luni, fără alte precizări.
În aceeași decizie se menționează că, în 2015, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat o pierdere contabilă totală de 989,4 milioane lei. Circa o treime din aceasta va fi acoperită din surplusul rezultat din reevaluările activelor companiei din anii anteriori, iar restul - "din profitul anilor viitori", potrivit deciziei acționarilor.
CITEȘTE ȘI DNA a început urmărirea penală a lui Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă în dosarul Fermei BăneasaRespingerea descărcării de gestiune a fost adoptată cu votul Ministerului Energiei, Fondul Proprietatea votând pentru descărcarea de gestiune a managerilor și administratorilor CE Oltenia. Potrivit actului constitutiv al societății, FP are dreptul la doi reprezentanți în Consiliul de Supraveghere, aceștia fiind în prezent Dan Gheorghe și Marius Andrei Roman. Statul îi are ca reprezentanți pe Radu Cristian Eugen, Cornel Bobâlcă, Aura Dumitru, Ștefan Valeriu ivan și Elena Popescu.
În prezent, managementul executiv este asigurat de Laurențiu Ciobotărică, președinte al directoratului, Ionel Ilie, director al diviziei energetice, Daniel Antonie, director al diviziei miniere, Ovidiu Bălăcescu, inginer la Serviciul Investiții, și Adrian Mircea Teodorescu, fost director general al RADET.
Laurențiu Ciobotărică a fost acuzat recent de abuz în serviciu, prin faptul că ar fi acordat ilegal 120.000 de lei unui alt membru al directoratului companiei pentru ca acesta să demisioneze. Până la începutul lunii decembrie 2015, președinte al directoratului a fost Laurențiu Ciurel. Ciurel figurează ca inculpat în dosarul DNA Ponta-Șova privind prejudicierea complexurilor Turceni și Rovinari.
CITEȘTE ȘI Profit Financial Forum: Specialist în daune din asigurări: De multe ori, clienții nu știu pe ce dau baniiAcționarii CE Oltenia au mai aprobat luni eliminarea din actul constitutiv al companiei a prerogativei AGA CE Oltenia de a aproba orice plan de restructurare și orice planuri de investiții cu durată mai mare de un an. Până acum, acestea trebuiau supuse aprobării acționarilor înainte de a fi implementate de către managementul societății.
O altă modificare aprobată de acționari a fost aceea potrivit căreia directoratul CE Oltenia va avea nu doar îndatorirea de a negocia contractul colectiv de muncă cu reprezentanții salariaților, așa cum prevede forma în vigoare a actului constitutiv, ci și de a-l încheia, urmând ca doar după semnare să prezinte conținutul contractului colectiv de muncă acționarilor, în AGA.
Pe scurt, acționarii Complexului Energetic Oltenia nu vor mai trebuie să "se semneze" pe planurile de restructurare și de investiții pe termen lung ale companiei și nici pe modificările la contractul colectiv de muncă pentru ca acestea să fie adoptate și implementate.
CITEȘTE ȘI Nokia ar putea desființa până la 15.000 de locuri de muncă la nivel globalÎn AGA s-a mai aprobat acționarea în justiție a trei directori ai fostului Complex Energetic Turceni pentru prejudicierea companiei, în 2007-2008, cu peste 800.000 lei, într-un dosar în care fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a fost achitat definitiv anul trecut, speță despre care Profit.ro a scris pe larg aici.
La sfârșitul lunii trecute, la sediul companiei a avut loc o întâlnire informală între directorat și sindicate, în care s-au anunțat planul de restructurare al companiei pe perioada 2016-2020, precum și planul de disponibilizări al societății pentru perioada 2016-2017, ambele avizate de Consiliul de Supraveghere. Astfel, anul acesta vor fi disponibilizați, începând cu 1 iulie, 2.000 de salariați, din care 1.067 sunt persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019.
"În contextul în care societatea a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani în valoare totala de 1,655 miliarde lei și un profit pe primul trimestru al anului 2016 în valoare de 144 milioane lei, trebuie conștientizat faptul că măsurile de eficientizare și restructurare a companiei sunt necesare. Este imperios necesar ca aceste pierderi să fie recuperate în perioada următoare, pentru ca această companie să rămână în piață și să fie eficientă", a declarat directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică.
Conducerea companiei de stat a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile acesteia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova - SE Craiova II și SE Ișalnița - vor intra în șomaj, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.