Arabia Saudită și SUA vor semna un acord istoric

Energie   
Arabia Saudită și SUA vor semna un acord istoric

Statele Unite și Arabia Saudită urmează să semneze un acord preliminar de cooperare în dezvoltarea unui program nuclear civil saudit.

După întâlnirea cu ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, Wright a afirmat că cele două țări sunt pe ”un drum comun” către un acord prin care să colaboreze la dezvoltarea industriei nucleare civile a regatului, conform Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Energiei: Vântul bate bine pentru România! La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene / Peste 82% din energia României vine din surse cu emisii reduse sau zero CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Vântul bate bine pentru România! La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene / Peste 82% din energia României vine din surse cu emisii reduse sau zero
Evenimente

Aceasta este prima vizită a lui Wright în Arabia Saudită în calitate de secretar, parte a unui turneu prin statele producătoare de energie din Golf, arată news.ro.

”Pentru ca SUA să participe la dezvoltarea energiei nucleare aici, va fi nevoie cu siguranță de un acord de tip 123... există multe modalități de a structura un acord care să răspundă atât obiectivelor saudite, cât și celor americane,” a spus Wright.

Așa-numitul acord 123 se referă la Secțiunea 123 din Legea americană a energiei atomice din 1954, fiind obligatoriu pentru ca guvernul SUA și companiile americane să poată colabora cu entități din Arabia Saudită în domeniul nuclear civil.

Peste 44.000 de gospodării vor avea acces la gaze naturale până cel târziu la sfârșitul anului 2026, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene CITEȘTE ȘI Peste 44.000 de gospodării vor avea acces la gaze naturale până cel târziu la sfârșitul anului 2026, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Acordul impune respectarea a nouă criterii stricte de neproliferare nucleară, menite să prevină utilizarea tehnologiei în scopuri militare sau transferul de materiale sensibile către alte state.

Potrivit lui Wright, autoritățile saudite nu au acceptat încă cerințele impuse de legislația americană. Până acum, discuțiile privind acest parteneriat au fost dificile, deoarece Arabia Saudită a refuzat să semneze un acord care să excludă posibilitatea îmbogățirii uraniului sau reprocesării combustibilului uzat, două procese care pot duce la dezvoltarea armelor nucleare.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a afirmat de mai multe ori că, în cazul în care Iranul va dezvolta o armă nucleară, Arabia Saudită va face același lucru, o poziție care a generat preocupări profunde în rândul susținătorilor controlului armelor și al unor membri ai Congresului american privind un posibil acord nuclear civil cu regatul saudit.

Vrem energie curată, nu discurs toxic – despre respect, echilibru și viitorul sectorului energetic CITEȘTE ȘI Vrem energie curată, nu discurs toxic – despre respect, echilibru și viitorul sectorului energetic

Wright nu a menționat în declarațiile sale un posibil acord mai amplu cu Arabia Saudită, obiectiv urmărit anterior de administrația președintelui Joe Biden, care viza o înțelegere cuprinzătoare ce includea cooperarea nucleară, garanții de securitate și speranța unei normalizări a relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel.

Cel mai mare exportator de petrol din lume, Arabia Saudită, își propune să dezvolte semnificativ energia regenerabilă și să reducă emisiile, în cadrul planului de reformă Vision 2030 inițiat de prințul moștenitor. Energia nucleară este așteptată să joace un rol important în această tranziție energetică.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
energie nucleara