ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze

Energie   
ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, prin această inițiativă, Autoritatea introduce un mecanism esențial pentru creșterea lichidității, reducerea volatilității și transparența formării prețurilor, în conformitate cu standardele europene și cu cele mai bune practici internaționale. Pana de curent a provocat Spaniei pierderi de 1,6 miliarde euro, conform oamenilor de afaceri CITEȘTE ȘI Pana de curent a provocat Spaniei pierderi de 1,6 miliarde euro, conform oamenilor de afaceri

Urmărește-ne și pe Google News

'Introducerea conceptului de market maker este un pas necesar și strategic pentru piața de energie din România. Aducem mai multă lichiditate, mai multă încredere și mai multă transparență într-un moment în care stabilitatea prețurilor și funcționarea eficientă a pieței sunt esențiale pentru securitatea energetică și competitivitatea economică. În plus, este o măsură de maturizare a pieței de energie din România, iar o piață matură se traduce printr-o piață stabilă. România se aliniază astfel practicilor europene în materie de eficiență și transparență pe piețele de energie. State precum Italia, Germania, Franța, Spania și Portugalia, dar și țările nordice, toate oferă facilități de market making în piața de energie. În prezent, lichiditatea redusă este una dintre principalele provocări ale piețelor de energie electrică și gaze din România, afectând costurile de tranzacționare, predictibilitatea prețurilor și atractivitatea piețelor pentru investitori. Prin introducerea market maker-ilor, se creează condițiile pentru un mediu de tranzacționare mai stabil și mai dinamic, în beneficiul tuturor participanților - producători, furnizori, traderi și consumatori finali', a explicat președintele ANRE, George Niculescu.

Prin implementarea activității de market making se urmărește: creșterea lichidității pe piețele de energie electrică și gaze naturale, în special pe segmentele de tranzacționare pe termen lung; reducerea diferențelor între prețurile de cumpărare și de vânzare (spread), ceea ce conduce la tranzacții mai rapide și mai eficiente; stabilizarea prețurilor și creșterea predictibilității în elaborarea strategiilor de achiziție și vânzare; stimularea concurenței loiale și crearea unui mediu de tranzacționare corect și transparent.

România și Bulgaria, cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere CITEȘTE ȘI România și Bulgaria, cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere

'Market makerii vor fi desemnați de operatorii de piață prin proceduri transparente și vor acționa în baza unor contracte și parametri tehnici clari - privind volumele minime, tipurile de produse, intervalele de activitate și limitele spread-ului. Vor putea desfășura această activitate titularii de licențe pentru producere, furnizare sau trading, conform reglementărilor naționale și europene', notează sursa citată.

ANRE precizează că va monitoriza lunar activitatea de market making și că va urmări respectarea obligațiilor legale și impactul asupra pieței. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
gaze