Producătorul de stat din industria de apărare Uzina Mecanică Cugir, din portofoliul Ministerului Economiei, pregătește o investiție de sute de milioane de lei în achiziția și montarea de linii noi de fabricație de muniție NATO, cu tehnologie modernă, proiect a cărui durată de implementare este estimată la 3 ani, plus 1 an pentru notificarea și remedierea eventualelor defecte, relevă date analizate de Profit.ro.
″(...) se constată o deficiență semnificativă în sfera producției de muniție la Uzina Mecanică Cugir: majoritatea echipamentelor utilizate pentru producția de muniții au ajuns la un stadiu avansat al duratei lor de funcționare. Această situație nu implică doar un decalaj tehnologic în raport cu standardele internaționale contemporane, ci și posibile riscuri asociate cu integritatea procesului de producție și calitatea produselor finite″, se arată într-un document guvernamental.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, proiectul presupune achiziția de echipamente și tehnologie pentru producția de capse anti-corozive Boxer și muniție de infanterie cu calibrele 5,56 x 45 mm, 7,62 x 51 mm și 12,7 x 99 mm.
″Investițiile conduc la automatizare avansată, eficiență energetică, precizie înaltă în producție și o calitate superlativă a produsului final. De asemenea, prin prisma achiziției de tehnologii avansate pentru producția tuburilor din alamă și muniției rezistente la coroziune, conform standardelor NATO, uzina se poziționează într-o poziție favorabilă pentru adaptarea și producția viitoarelor tipuri de muniție″, scrie în document.
Valoarea totală a investiției, cu tot cu TVA, este estimată la 409,7 milioane lei, cu o durată de execuție de 36 de luni, plus încă 12 luni pentru notificarea și remedierea eventualelor defecte.
″Finanțarea obiectivului de investiții se face de către Societatea Uzina Mecanică Cugir SA din surse proprii, surse atrase în condițiile legii și surse provenite din majorarea de capital″, mai menționează sursa citată.
CITEȘTE ȘI Poșta Română reacționează la mesajul conform căruia va închide toate oficiile poștaleÎn perioada 2017-2023 inclusiv, capitalul companiei de stat a fost majorat de peste 4,5 ori, de la 44,02 milioane lei la 198,86 milioane lei.
Proiecția financiară pe care se bazează proiectul prevede, pentru noile linii de producție, o estimare de vânzări anuale de peste 155 milioane lei, cu costuri de circa 131 milioane lei pe an. Durata de recuperare a investiției este estimată la 15 ani, cu o rată internă de rentabilitate a proiectului de 13%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trendyol, cea mai mare platformă turcă de comerț electronic, controlată de gigantul Alibaba, deschide în România un centru regional într-un depozit al „Regelui Pantofilor“Uzina Mecanică Cugir a terminat anul trecut cu profit net de 4,4 milioane lei, la un rulaj de peste 229 milioane lei, și cu un efectiv mediu de mai mult de 900 de salariați.
Pentru anul în curs, compania are programate investiții de aproape 214 milioane lei.