VW a început implementarea noii platforme electrice de la compania chineză Xpeng

VW a început implementarea noii platforme electrice  de la compania chineză Xpeng
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 19 apr 2024

Volkswagen Group și Xpeng, constructor chinez de automobile, au anunțat că acordul pe care l-au semnat pentru dezvoltarea de noi platforme produce deja efecte, astfel că o nouă platformă urmează să fie realizată împreună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Chinezii de la Xpeng, una dintre cele mai tinere companii din industria auto chineză, au început deja să lucreze cu Volkswagen Group la cea mai nouă platformă dedicată mașinilor electrice, o platformă E/E (electric/electronic), care să poată fi folosită pe noi modele pe care cele două companii le vor lansa pe piața din China.

Tesla merge spre taxi autonom, după ce a renunțat la mașina ieftină promisă de mult timp CITEȘTE ȘI Tesla merge spre taxi autonom, după ce a renunțat la mașina ieftină promisă de mult timp

Volkswagen denumește noua platformă China Electrical Architecture (CEA), aceasta având la bază propria platformă E/E a companiei chineze, transpusă pe vechea platformă locală a germanilor.

Descrierea pe care o face Xpeng acestei platforme este una destul de sofisticată, deoarece face apel la noțiuni de software și arhitectură software. Platforma permite software-ului, inclusiv ADAS și Connectivity OS, să se decupleze de la hardware-ul de bază și de la platformele vehiculului. Principalele trăsături sunt legate de costurile reduse, de performanța ridicată și de transmisia de date de mare viteză între computerul central și controlerele de asistență.

Informația momentului din industria auto: CEO-ul Renault poate pleca CITEȘTE ȘI Informația momentului din industria auto: CEO-ul Renault poate pleca

„Pasiunea comună pentru tehnologie și inovație a adus XPENG și Volkswagen împreună. Ambele părți continuă să contribuie reciproc la parteneriatul nostru strategic. Colaborarea tehnică bazată pe arhitectura noastră E/E, lider în industrie, duce parteneriatul nostru la următorul nivel și la o scară mult mai mare. Colaborarea va permite produselor noastre Smart EV să fie atât competitive din punct de vedere tehnologic, cât și competitive din punct de vedere al costurilor”, a declarat  Xiaopeng El, președinte și CEO al XPENG.

Tehnologia folosită de Xpeng va permite producția de automobile cu conducere autonomă de niveluri ridicate, 3 și chiar 4, cu costuri scăzute și cu un nivel de siguranță foarte mare.

Potrivit anunțului, primele vehicule care vor folosi noua platformă vor fi lansate în 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw xpeng
platforma conducere autonoma