VIDEO&FOTO Robotul umanoid „Figure" muncește deja cu succes într-o fabrică BMW, la 6 luni după „angajare”

VIDEO&FOTO Robotul umanoid „Figure" muncește deja cu succes într-o fabrică BMW, la 6 luni după „angajare”
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 27 iul 2024

Un acord între compania Figure și producătorul de mașini premium BMW a adus în uzina din Spartanburg, Carolina de Sud, primul robot umanoid capabil să execute operațiuni specifice oamenilor. Acum, după șase luni de la angajare, robotul a învățat cum să manevreze componentele, să le asambleze și să le corecteze poziția, dacă este cazul.

„Figure” este numele primul robot umanoid angajat într-o companie auto. Chiar dacă opinia publică știe mai mult despre planul Optimus al celor de la Tesla, în fabrica BMW din SUA, aflată în statul Carolina de Sud, acolo unde sunt produse celebrele SUV-uri X5 și trimise în toată lumea, lucrează încă de la începutul acestui an un robot cu aspect uman, care poate folosi brațele așa cum un om le folosește pe ale lui, pentru a apuca obiecte și a le plasa în locul potrivit. Mai mult decât atât, Figure este operat cu ajutor Open AI, ceea ce îi permite să învețe și să se adapteze permanente la sarcinile pe care le primește.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Modelele Leapmotor, gata să pornească spre România: un concurent Spring și un SUV mediu, care în China costă 16.500 euro CITEȘTE ȘI FOTO Modelele Leapmotor, gata să pornească spre România: un concurent Spring și un SUV mediu, care în China costă 16.500 euro
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Numele Figure aparține și companiei care a creat acest robot și, în urma unui acord semnat cu BMW, acesta a fost „angajat”, pentru a învăța și executa operațiuni simple, repetitive, așa cum se întâmplă într-o uzină în care sunt produse de serie.

Semnalmentele lui Figure sunt tipice pentru un om de statură medie spre mică: 1,70 metri înălțime, 60 kg. Își folosește picioarele pentru deplasare, are cinci degete la mâini, cu care poate apuca aproape orice obiect, și are nevoie de o pauză de încărcare, odată la cinci ore.

VIDEO&FOTO Robotul umanoid „Figure

Alegerea unei uzine auto nu este întâmplătoare pentru compania care a creat acest robot. Fabricile de automobile sunt cunoscute pentru faptul că folosesc un număr foarte mare de roboți, astfel încât să-și eficientizeze viteza de asamblare și să mențină calitatea produselor.

La șase luni de la „angajare”, Figure a reușit deja să învețe care sunt activitățile pe care trebuie să le execute, știe să apuce componentele pe care trebuie să le monteze, le amplasează în poziția cerută de instrucțiuni și, la final, le ajustează poziția pentru a fi totul perfect.

Șefii Renault: \ CITEȘTE ȘI Șefii Renault: "Ne-am redus participația la Nissan și vom continua să vindem acțiuni”. Francezii estimează că pot încasa aproape 3 miliarde de euro

Așa cum au explicat cei de la compania Figure, robotul din uzina BMW este complet autonom din punct de vedere al activităților, el având implementată o rețea neuronală care îi permite să învețe cu ajutorul softului Open AI tot ce are de făcut. Informațiile pe care le folosește pentru învățare sunt primite de la camerele faciale, care țin loc de ochi. Imaginile sunt mapate pixel cu pixel, iar datele sunt convertite în informații introduse în modelul de limbaj care este folosit pentru învățare. Precizia cu care lucrează este de sub 1 cm, la poziționarea componentelor.

Reprezentanții BMW au declarat deja că introducerea roboților umanoizi în procesul de asamblare finală, dincolo de montajul marilor componente de caroserie, așa cum se întâmplă astăzi, ar putea aduce o creștere importantă de productivitate. În plus, roboții pot efectua sarcini periculoase, care în mod normal prezintă riscuri pentru oamenii care le realizează.

VIDEO Peste 140 de zboruri de pe aeroportul din Frankfurt - anulate după ce activiștii de mediu s-au lipit de piste CITEȘTE ȘI VIDEO Peste 140 de zboruri de pe aeroportul din Frankfurt - anulate după ce activiștii de mediu s-au lipit de piste

Compania Figure a fost fondată în 2022 de Brett Adcock, în vârstă de 38 de ani, reușind să-și crească afacerea la o valoare de peste 2,6 miliarde dolari, cu investitori celebri, precum Jeff Bezos, Nvidia, OpenAI sau Microsoft. Brett Adcock a spus că vânzările de roboți s-ar putea ridica la milioane, poate miliarde de unități, dacă aceștia vor putea fi învățați să facă activitățile pe care oamenii nu mai doresc să le facă.

VIDEO&FOTO Robotul umanoid „Figure

Actualii roboți industriali folosiți de BMW în uzina din Spartanburg, SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
figure robot
robot umanoid
robot bmw
optimus tesla