Tunelul de pe Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (Tigveni-Curtea de Argeș) este aproape de finalizare, anunță ministrul Transporturilor.
Recent a fost anunțat că grupul austriac PORR este la un pas de a străpunge tunelul Daniela parte a autostrăzii Sibiu-Pitești (A1).
.VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Autoritățile au anunțat un restart la construcția de autostrăzi în 2025, arătând că anul este început la șantierul Secțiunii 4 Tigveni- Curtea de Argeș, parte din cel mai important tronson de autostradă aflat în corucție, și anume Autostada Sibiu- Pitești A1. După perioada sărbătorilor, acum se lucrează, din nou, 24 de ore pe zi, 7 din 7.
CITEȘTE ȘI TAROM lansează o ofertă specială pentru călătorii interneVIDEO Raducu P Drum
CITEȘTE ȘI FOTO - TAROM lansează o ofertă specială de Ziua României
CITEȘTE ȘI VIDEO INEDIT Imagini din cabina primului tren Alstom Coradia Stream, lansat în România
Secțiunea 4 a autostrăzii Sibiu-Pitești (A1), are o lungime de 9,86 km și termen contractual de finalizare anul 2027.
În ritmul actual însă, este foarte posibil ca lucrările să fie finalizate mult mai devreme, arată oficialii.
CITEȘTE ȘI FOTO SURPRIZĂ Trans-Oil, controlat de magnatul Vaja Jhashi, a achiziționat un terminal în Portul Constanța, etapă cheie în extinderea prezenței în hub-ul logistic vital din Marea Neagră
CITEȘTE ȘI Wizz Air a lansat două noi rute de pe aeroportul din Cluj-Napoca
După ce se vor finaliza lucrările, tunelul rutier va avea denumirea oficială "Tunel Curtea de Argeș".
Pentru montarea grinzilor de 70 t la înălțimi care ajung și la 30 m, constructorul folosește o macara șenilată grea.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cisternă plină cu combustibil ghidată de GPS - oprită în ultimul moment înainte de a intra în Pasajul Unirii, deși depășea regimul de înălțime: „Intervenție salvatoare”
Contractul cu o valoare 1,67 de miliarde de lei (fără TVA) - finanțat prin PT- trebuie finalizat cel târziu în anul 2027.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un robot umanoid, utilizat la întreținerea căilor ferate în JaponiaCea mai complexă lucrare de pe acest sector de autostradă este tunelul Momaia (1,3 km), format din două galerii, la care s-au forat, până în prezent, 760,5 m pe calea 1 și 651,2 m pe calea 2.
CITEȘTE ȘI VIDEO Tren în teste pe podul de la Grădiștea. După aproape 20 de ani, trenurile vor reveni pe linia clasică dintre București și Giurgiu
Circulația poate fi deschisă în decembrie 2026, puțin înainte de termenul contractual martie 2027, anunța anterior Asociația Pro Infrastructură.
Antreprenor: PORR Construct SRL;
Lungime: 9,86 km.;
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție);
Valoare contract: 1,678 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Stadiu actual: 30%;
Termen deschidere: 2027.
Contractul a fost semnat cu PORR în noiembrie 2021 și prevede 16 luni de proiectare plus alte 44 de execuție.
CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un nou drum cu 4 benzi
CITEȘTE ȘI Polițiștii - obligați să reducă în favoarea șoferilor, cu până la 10%, din viteza indicată de radar
Spre exemplu, este nevoie mare de șoferi și mecanici întreținere, constructorul având dificultăți în a găsi personal.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul reglementează, în urgență, medicina de război„Recent am încercat să găsim o soluție și știu că se apelează la soluția aducerii de personal din țările extracomunitare pentru acest constructor. Știu că își căuta șoferi și mecanici întreținere pentru utilaje. Asta a fost recent. Dar să știți că în permanență aceste job-uri care sunt necesare pe șantiere sunt solicitate de la AJOFM Sibiu. Noi încercăm să direcționăm personal acolo unde este nevoie. Din păcate, nu prea găsim. Decizia finală este la angajator și la viitorul angajat. Promovăm aceste locuri de muncă și la noi pe site, și la panoul de la parterul Agenției, și în târgurile pe care le organizăm… Încercăm să sprijinim cât de mult putem acest angajator, dar modul în care solicită în continuu ne arată că nu-și găsește oameni, de fapt. Cred că oricum piața este limitată. Dacă luăm toate comunele de pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitești nu găsim 1.000 de oameni apți de muncă pentru șantierul respectiv. Spun apți de muncă pentru că, probabil, poate mai sunt pensionari care și-ar dori să muncească, dar nu pot să facă față pe un șantier. Eu vorbesc doar de persoane apte de muncă, care să meargă pe șantier”, a declarat pentru Turnul Sfatului Cosmin Roșu.