Un video viral, care arăta cum se fură o mașină cu un stick USB, a fost combătut cu un software miraculos

Un video viral, care arăta cum se fură o mașină cu un stick USB, a fost combătut cu un software miraculos
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris astăzi, 14:00

În urmă cu aproximativ doi ani, Hyundai și Kia s-au confruntat cu un val de amenințări, procese și cereri de despăgubiri, după ce rata furturilor mai multor modele ale celor două mărci a crescut brusc, în SUA. Cauza era un video, devenit viral, care arăta cât de ușor se fură o mașină a celor două mărci.

Hyundai și Kia au reușit să oprească aproape miraculos valul de furturi de mașini, declanșate în 2021, de un video care explica în detaliu care sunt pașii cu care mai multe modele ale celor două mărci, produse într-un interval de timp destul de lung, poate fi furată. Lista de modele Hyundai cuprindea Accent, Elantra, Elantra GT, Sonata, Veloster, Venue, Kona, Tucson, Santa Fe, Santa Fe Sport, Santa Fe XL și Palisade din 2016-2021, iar la Kia aproape toată gama, fiind implicate „orice model care pornește cu o cheie metalică”. Scăpau așadar doar mașinile care aveau pornire cu buton.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Undă verde de la Bruxelles - Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, primește ajutor de stat pentru mega-investiția de la Oradea: Va fi o premieră la nivel mondial! CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Undă verde de la Bruxelles - Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, primește ajutor de stat pentru mega-investiția de la Oradea: Va fi o premieră la nivel mondial!
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

La scurt timp după publicarea filmulețului, rata furturilor de mașini Kia și Hyundai s-a dublat, în SUA, comparativ cu celelalte mărci, situație care a început să genereze foarte multe plângeri și cereri de despăgubiri către companiile de asigurări.

Datele centralizate pentru anul 2022 arătau un număr dublu de cereri de despăgubiri față de alte mărci auto. Cauza furturilor a fost identificată rapid: absența unui sistem modern de imobilizare pe respectivele modele, care permitea pornirea motorului doar cu un stick USB.

VIDEO&FOTO Constructorii chinezi primesc undă verde să lucreze în forță pe întreg lotul la prima și singura autostradă construită de ei în România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Constructorii chinezi primesc undă verde să lucreze în forță pe întreg lotul la prima și singura autostradă construită de ei în România

Tribunalele au început să înregistreze mai multe procese colective, iar autoritățile au fost presate să ceară celor două companii declanșarea unei rechemări de siguranță. Cererea nu a fost acceptată, nefiind vorba despre punerea în pericol a vieților, dar Hyundai și Kia au găsit o soluție rapidă și eficientă, care să oprească amenințarea inclusiv financiară.

Cei doi constructori au dezvoltat un software care a început să fie instalat pe mașinile vulnerabile la începutul anului 2023. Programul informatic făcea foarte puțin, dar s-a dovedit a fi extrem de eficient. Acesta extindea durata sunetului alarmei de la 30 de secunde la un minut și făcea imposibilă pornirea fără cheia introdusă în contact, care era de fapt principala vulnerabilitate.

La momentul respectiv, cele două companii au estimat la 9 milioane numărul de mașini vulnerabile, însă nu puteau fi salvate de noul software decât circa 7 milioane, pentru că doar acestea aveau o alarmă la bord. Cu toate acestea, doar un milion de mașini Hyundai și aproape 2 milioane de mașini Kia au primit soluția IT, deși era oferită gratuit. În plus, au fost oferite proprietarilor și dispozitive mecanice de blocare a volanului.

LISTA Cele mai vândute SUV-uri în Europa, în prima jumătate de an. Unde se află Dacia Duster și Ford Puma CITEȘTE ȘI LISTA Cele mai vândute SUV-uri în Europa, în prima jumătate de an. Unde se află Dacia Duster și Ford Puma

După un an și jumătate, un studiu de piață, citat de Automotive News, care a analizat situația mașinilor ce făceau parte din lotul eligibil, arată că soluția aleasă de constructorii sud-coreeni a redus la mai puțin de jumătate furturile de mașini Kia și Hyundai, iar rata scade în continuare. Soluția adoptată a făcut pur și simplu ca metoda din filmulețul viralizat să nu mai fie valabilă.

Începând din 2021, toate mașinile Kia și Hyundai sunt echipate cu sisteme de imobilizare electronică a motorului, nefiind posibilă pornirea motorului fără cheie. Procesele colective în care proprietarii fără asigurări au cerut daune se află în plină negociere pentru plata unor sume care se ridică la circa 200 de milioane de dolari, în condițiile în care o rechemare ar fi ajuns, potrivit estimărilor, la 5 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
furt auto
kia
hyundai
imobilizator motor