Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad lansează programe de training și cursuri de reconversie profesională pentru angajații afectați de închiderea fabricii Astra Rail Greenbrier.
„Această decizie va avea un impact semnificativ asupra angajaților, cu efecte sociale și economice semnificative, ducând la o creștere a șomajului și la scăderea veniturilor fiscale.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
CCIA Arad își exprimă îngrijorarea față de situația salariaților companiei, context în care, pentru a veni în sprijinul acestora, amintim faptul că, Camera de Comerț organizează programe de training și cursuri de specializare pentru reconversia profesională", este mesajul organizației.
Circa 700 de angajați sunt disponibilizați.
Recent a fost relatat că prefectul Județului Arad, Mihai Pașca, împreună cu Alexandru Molnar, director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad, a participat la o întâlnire cu conducerea societății Greenbrier România – Astra Rail Industries Arad și cu reprezentanții sindicatelor „Industriall – BNS” și Unitas.
„În cadrul discuțiilor am asigurat toate părțile de disponibilitatea și deschiderea Instituției Prefectului – Județul Arad pentru a acorda tot sprijinul și asistența, în limitele atribuțiilor noastre instituționale, manifestându-ne preocuparea pentru viitorul angajaților societății.

La ședință vom încuraja părțile să prezinte stadiul negocierilor privind condițiile de încetare a contractelor de muncă pentru angajații vizați, urmând ca în funcție de cele prezentate să expună puncte de vedere sau soluții și ceilalți participanți, reprezentanți ai patronatelor, sindicatelor și instituțiilor arădene.
De asemenea, vom notifica pe linie instituțională Secretariatul General al Guvernului, precum și ministerele Muncii și Economiei cu privire la situația survenită în cazul fabricii Astra Rail Arad și evoluția ei. Suntem preocupați de situația angajaților fabricii, cu toții printre cei mai buni profesioniști din țară în domeniile lor, și dorim să ne aducem aportul pentru a identifica soluțiile cele mai bune pentru viitorul lor și al familiilor acestora”, a declarat Prefectul Județului Arad, Mihai Pașca, citat de Aradon
Grupul american Greenbrier a anunțat anterior că închide fabrica din Arad.
Recent a fost anunțat că fabrica are probleme, iar angajații protestează în curte - VEZI MAI JOS
Americanii dețin în România 3 fabrici, printre care și Astra Rail Industries, la Arad, producător de vagoane de tren.
Acum, decizia de închidere este argumentată prin "provocările dificile și accelerate de pe piața locală".
La acel moment, angajații fabricii s-au adunat în curte pentru a protesta - VEZI AICI
Compania americană transmite acum că această decizie de sistare a activității a fost influențată de mai mulți factori, printre care presiunile tot mai puternice de la nivelul industriei de profil, costurile operaționale în creștere prin comparație cu celelalte fabrici, dar și constrângerile logistice legate de vechimea unității și de mediul urban, arată compania.

Greenbrier România asigură că va continua să își consolideze operațiunile de producție la fabricile din Caracal și Drobeta Turnu Severin.
Compania intenționează să continue să investească în aceste unități de lucru pentru a sprijini dezvoltarea acestora pe termen lung. Comenzile existente vor fi onorate din aceste locații, iar strategiile de achiziții și logistică vor fi ajustate în funcție de necesități.
"Greenbier apreciază profund istoria îndelugată a producției de vagoane din Arad și dedicarea forței de muncă. Compania este implicată 100% în acest proces și va coopera îndeaproape cu sindicatele și comunitatea locală pentru a oferi sprijin angajaților afectați, pe parcursul acestui proces de tranziție. Se vor depune toate eforturile pentru asistența colegilor afectați, atât prin suport de consiliere profesională, cât și prin onorarea contribuțiilor pentru toți colegii a căror muncă a fost esențială de-a lungul anilor", mai este transmis.
Astra Rail Industries este o companie românească producătoare de vehicule feroviare. A fost înființată în 2002 ca International Railway Systems, parte a activelor europene Trinity Industries.
În 2012, cele trei principale unități de producție românești ale IRS au fost regrupate sub numele de Astra Rail Industries, iar alte activități au fost vândute către terți.
În 2016, The Greenbrier Companies și Astra Rail au convenit să formeze o societate mixtă, deținută în proporție de 75% de compania americană Greenbrier.
În urma acestei operațiuni, producătorul american de vagoane și barje The Greenbrier Companies a preluat 75% din acțiunile noii companii, plătind, în tranșe, peste 60 de milioane de euro proprietarului Astra Rail Industries.
Noua companie a fost numită Greenbrier-Astra Rail.

Producătorul american de vagoane și barje The Greenbrier Companies, cu afaceri anuale de peste 2,6 miliarde de dolari, a plătit 30 de milioane de euro proprietarului Astra Rail Industries la finalizarea acordului de fuziune, alte 30 de milioane de euro, plus o dobândă de 5% pe an, urmând să fie achitate la 12 luni după încheierea contractului.
Grupul american a avut în 2023 venituri de aproape 4 miliarde dolari.
În România a avut afaceri de 1,2 miliarde lei și un profit net de 71,6 milioane lei, cu 2.246 angajați.