Scădere de aproape 30% pentru vânzările de mașini electrice, înainte de o decizie privind viitorul Program Rabla

Auto/Transporturi   
Scădere de aproape 30% pentru vânzările de mașini electrice, înainte de o decizie privind viitorul Program Rabla

Datele privind înmatriculările de automobile electrice din România, în luna ianuarie, analizate de Profit.ro, arată o scădere mare pe segmentul de vehicule electrice, în condițiile în care baza de raportare, ianuarie 2024, începuse deja să intre în tendința de scădere. Guvernul pregătește în aceste zile un nou Program Rabla revizuit, care ar putea aloca mai mulți bani pentru achiziția de mașini electrice.

Piața auto din România a scăzut în luna ianuarie cu 5,9%, după cum a transmis deja DGPCI, la începutul lunii, însă datele detaliate avansate de APIA vin cu mai multe informații referitoare la tipurile de motorizări preferate de români. Chiar dacă avem o surpriză pentru modelul Dacia Spring, care a reînceput să crească odată cu livrările noii versiuni restilizate, restul mărcilor au raportat noi scăderi ale vânzărilor.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Noi restaurante deschise în Aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI ANUNȚ Noi restaurante deschise în Aeroportul Otopeni

În total, segmentul pur electric a scăzut cu 28,4% față de ianuarie 2024, cu un total de 1162 vehicule înmatriculate, având o cotă de piață de 9,8%, în scădere față de cea de anul trecut, care era 12,9%.

Mărcile cele mai vândute pe acest segment de propulsie au fost în prima lună a anului Dacia, cu ajutorul lui Spring, Renault, care a avut un avans puternic pentru modelul Megane E-TEch (135 unități în total) și Tesla, cu 125 de unități, împărțite de cele două modele ale sale, având însă o pondere majoră Model 3 (90 de unități). O apariție importantă în topul vânzărilor este marca Leapmotor, care are 47 de unități înmatriculate, depășind alte branduri consacrate pe acest segment.

În același timp, motorizările pe benzină își mențin cea mai mare cotă în totalul pieței, cu 59,5%, iar dieselul scade în continuare la doar 9,8%, la același nivel cu electricele. Dinamica cea mai mare este vizibilă la motorizările hibride, care cresc cu 28,1% și au un volum de 1847 de unități.

FOTO Ce spun francezii despre Dacia Bigster. „Am un Hyundai Terracan de 20 de ani și vreau să-l schimb!” CITEȘTE ȘI FOTO Ce spun francezii despre Dacia Bigster. „Am un Hyundai Terracan de 20 de ani și vreau să-l schimb!”

Piața auto din România a înregistrat în ianuarie un procent total de 30,5% de autoturisme electrificate (electrice plus toate versiunile de hibrid), cu peste 2.400 de unități înmatriculate.

Este de remarcat și faptul că Dacia a mai urcat pe primul loc într-un segment de motorizare, cel hibrid, cu modelul Duster 3, care a depășit toate modelele Toyota, cu un volum de 394 de unități înmatriculate.

VIDEO Metrorex a avansat substanțial la metroul spre Aeroportul Otopeni. Unde a ajuns acum CITEȘTE ȘI VIDEO Metrorex a avansat substanțial la metroul spre Aeroportul Otopeni. Unde a ajuns acum

Guvernul discută în această perioadă rescrierea completă a Programului Rabla, cu noi condiții de eligibilitate și o valoare mai mare a tichetului. Cel mai probabil nu vor mai fi două categorii de Rabla, ci toate mașinile vor intra într-un singur program, iar sumele vor fi acordate în funcție de valoarea emisiilor de CO2. S-a discutat și probabil că va fi implementată eliminarea mașinilor diesel de la achiziția prin Programul Rabla.

La electrice, suma va crește, dar nu există încă informații oficiale în acest sens. Cu noul program, se urmărește creșterea vânzărilor de automobile electrice și hibride.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata auto
inmatriculari romania
masini electrice