Grecia vrea să obțină anul viitor 3,5 miliarde de euro din vânzarea activelor de stat, inclusiv a celor mai mari porturi ale țării, iar Grup Feroviar Român va licita, în parteneriat cu firma americană Watco, pentru compania de cale ferată Train OSE, a anunțat, vineri, președintele Agenției de Privatizare din Grecia, Stergios Pitsiorlas, într-un interviu acordat la Atena, transmite Bloomberg.
Vânzarea unei participații de 67% pentru porturile Pireu și Salonic a fost inclusă în acordul cu creditorii internaționali și va fi realizată, a precizat Pitsiorlas. Alte firme scoase la vânzare sunt compania de cale ferată din Grecia, Train OSE, și compania de mentenanță a materialului rulant Rosco.
Grupul german Siemens AG și cel francez Alstom SA vor să achiziționeze Rosco, în timp ce o societate mixtă alcătuită din Grup Feroviar Român (GFR) și firma americană Watco Cos LLC vor licita pentru Train OSE, a precizat șeful Agenției de Privatizare.
"Câteva privatizări importante vor fi finalizate foarte rapid, în următoarele șase luni. Nu sunt optimist, sunt realist", a afirmat Pitsiorlas.
Compania GFR, controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarată câștigătoare, în urmă cu doi ani, în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preț de 202 milioane euro pentru 51% din acțiuni, dar tranzacția, derulată și pe fondul disputelor politice între președintele de atunci, Traian Băsescu, și premierul Victor Ponta, nu a fost finalizată, deoarece unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu și-au dat acordul pentru schimbarea acționariatului, iar Consiliul Concurenței nu s-a putut pronunța, din lipsă de timp, până la termenul limită.
O altă intenție a oficialilor greci este vânzarea unei participații de 66% la operatorul rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia, Desfa, către grupul energetic SOCAR din Azerbaidjan, operațiune care va fi finalizată cel mai târziu la începutul anului viitor. Ulterior, SOCAR va vinde 16% din acțiunile Desfa, existând cumpărători interesați, a adăugat oficialul elen, transmite Agerpres.
Precedentele Guverne de la Atena au obținut câteva progrese în procesul de privatizare. O parte din portul Pireu a fost concesionată companiei chineze de transport Cosco, care a creat în ultimii trei ani 1.500 de locuri de muncă. Anul trecut, Loteria Națională OPAP a fost vândută pentru 652 milioane de euro, iar unele clădiri deținute de stat au fost, de asemenea, vândute.
Public Power Corporation lansase anul trecut o ofertă publică pentru vânzarea unei participații de 66% în ADMIE și câțiva investitori, inclusiv compania chineză de stat Grid Corporation of China (SGCC) și grupul italian Terna, s-au aflat pe lista scurtă a cumpărătorilor.
Creditorii internaționali ai țării au cerut privatizări ale porturilor, companiilor de apă și canalizare și companiei de poștă, în schimbul asistenței internaționale.
Al treilea pachet de asistență financiară obținut în iulie de Grecia (în valoare de 85 de miliarde de euro) prevede un program masiv de privatizare. Banii obținuți vor fi folosiți la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor și pentru finanțarea investițiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obținut din privatizări tot 3,5 miliarde de euro.