GRAFICE Date financiare complete Tesla și dezvăluirile lui Elon Musk din timpul anunțului

Auto/Transporturi   
GRAFICE Date financiare complete Tesla și dezvăluirile lui Elon Musk din timpul anunțului

Lumea investitorilor a așteptat cu sufletul la gură rezultatele financiare ale Tesla pentru primul trimestrul al anului 2025, pentru că acestea veneau la finalul unei scăderi istorice a vânzărilor mărcii americane. Pentru a preveni un dezastru, Elon Musk, CEO-ul companiei, și-a pregătit o prezentare, prima de când există Tesla, în care să vină cu anunțuri optimiste, pe lângă cifrele catastrofale.

Tesla a trebuit să-și recunoască „înfrângerea” financiară în primul trimestrul al acestui an, un rezultat care nu putea fi evitat în condițiile în care vânzările s-au redus cu 13%, iar investițiile în lansarea facelift-ului Model Y nu au produs, deocamdată, revigorarea așteptată.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu venituri totale diminuate cu 20%, adică mult peste scăderea vânzărilor în volume (care a fost de -13%), Tesla a intrat într-un vârtej care înseamnă din start probleme pentru afacere, în lipsa lichidităților necesare pentru dezvoltare.

VIDEO&FOTO Mercedes prezintă conceptul Vision V care se va transforma în microbuzul de lux VLS CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Mercedes prezintă conceptul Vision V care se va transforma în microbuzul de lux VLS

Dacă analizăm evoluția față de trimestrul anterior, obervăm că scăderea fost chiar mai mare, -30%, care evidențiază și mai bine tendința radicală a afacerii Tesla. În același timp, celelalte două surse de venituri, stocarea de energie și alte servicii (în care intră și creditele de carbon) au crescut față de anul anterior, dar au scăzut față de trimestrul 4 din 2024, cu -10% și, respectiv, -7%.

Pe ansamblu, veniturile Tesla s-au redus cu 9 procente față de trimestrul 1 din 2024 și cu 25% față de trimestrul anterior.

GRAFICE Date financiare complete Tesla și dezvăluirile lui Elon Musk din timpul anunțului

Nici la capitolul cheltuieli nu stă grozav Tesla în acest moment, pentru că a înregistrat o creștere a costurilor operaționale cu 9%, ceea ce s-a tradus printr-o scădere a profitului operațional cu 66 de procente față de trimestrul 1 din 2024 și cu 75% (!!!) față de trimestrul 4 din 2024.

Marja operațională a Tesla s-a apropiat periculos de mult de zero, cele 2 procente raportate având o plajă extrem de redusă pentru a genera profitul necesar dezvoltării. Iar acest lucru se vede în cei doi indicatori relevanți: EBITDA a înregistrat un declin de 17% față de trimestrul corespunzător din 2024 și de 35% față de trimestrul precedent.

Tesla - acuzată că ”grăbește” odometrele CITEȘTE ȘI Tesla - acuzată că ”grăbește” odometrele

Marja EBITDA s-a redus la 15% din venituri, în condițiile în care veniturile au scăzut drastic.

Rezultatul final a fost, în aceste condiții, inevitabil: profitul net raportat de companie pentru primul trimestru s-a redus cu -71% față de T1 din 2024 și cu peste 80% față de T4 din 2024.

Valoarea acestuia, 409 milioane de dolari reprezintă o marjă de numai 2,1% din veniturile companiei, mult prea departe de proiecția de producător premium pe care Tesla a avut pentru o vreme.

GRAFICE Date financiare complete Tesla și dezvăluirile lui Elon Musk din timpul anunțului

Acționarii au primit o propunere în linie cu performanțele raportate: un câștig per acțiune de numai 0,12 dolari, cu 71% mai mic decât în urmă cu un an și cu 80% mai mic decât în ultimul trimestru din 2024.

Intervenția lui Elon Musk: multe promisiuni, puțină dezvoltare

Șeful Tesla și creatorul filosofiei din spatele brandului, care a adus și valoarea uriașă de piață a companiei, dar și câștiguri enorme pentru acționari, a intervenit în direct în call-ul de prezentare a a rezultatelor, pentru a aduce optimism în rândul acționarilor.

„Oferta finală” de pace a lui Trump, dezvăluită: Ucraina, presată să accepte ocupația rusă. Lista de concesii acordate Moscovei. Ce primește Kievul CITEȘTE ȘI „Oferta finală” de pace a lui Trump, dezvăluită: Ucraina, presată să accepte ocupația rusă. Lista de concesii acordate Moscovei. Ce primește Kievul

Principalul mesaj a fost cel referitor la implicarea sa în activitățile guvernamentale, dar concret informația transmisă nu s-a ridicat la nivelul așteptat de investitori. Elon Musk nu a spus că se va retrage din Administrația Trump, ci că se va ocupa mai puțin de asta și va dedica mai mult timp companiei Tesla.

Din punct de vedere al afacerii nu înseamnă prea mult. Cele „una - două zile pe săptămână” dedicate direcției DOGE sunt foarte mult pentru o companie care se confruntă cu probleme mari.

Dar Elon Musk a ratat și celălalt capitol, al dezvoltării, după cum a reieșit din discursul său. În primul rând, nu a spus absolut nimic despre o evoluție a afacerii cu automobile.

În condițiile unei concurențe tot mai puternice în China, din partea companiilor chineze, în condițiile unei piețe de mașini electrice din Europa într-o profundă transformare, inclusiv prin ofensiva mărcilor locale, VW, BMW, Renault, cu noi modele accesibile, dar și tot mai reticentă în fața unui Musk politician, Tesla avea nevoie de prospețime, de modele noi pregătite pentru următorii 2 – 3 ani, dar veștile în această direcție au lipsit cu desăvârșire în call-ul lui Musk.

ULTIMA ORĂ Ministrul Mediul a trimis la Monitorul Oficial Ghidul Programului Rabla 2025. Valorile finale ale tichetelor au crescut CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministrul Mediul a trimis la Monitorul Oficial Ghidul Programului Rabla 2025. Valorile finale ale tichetelor au crescut

Au venit în schimb informații despre două domenii care par să fie preocupările principale ale șefului Tesla: robotaxi și roboții umanoizi.

În cazul Caybercab, lucrurile sunt discutabile, în primul rând din cauza perspectivei destul de lente de dezvoltare în această direcție, la nivel global (inclusiv China pare să pună frână), în al doilea rând din cauza concurenței masive, care are inclusiv un avans solid în fața Tesla.

Mai mult, situația tehnologiei FSD, pe care mizează Elon Musk, are încă probleme de certificare pe piețele din SUA și China, pentru a deveni comercială, dar șeful companiei americane promite din nou că „milioane de Tesla” vor fi capabile să ruleze fără șofer, în a doua jumătate a lui 2026.

Până atunci, doar Mercedes are omologat oficial, în SUA, sistemul propriu Drive Pilot, cu autonomie Level 3, fără șofer.

Un sistem mai evoluat, care înseamnă Level 4, ar putea fi disponibil pe Model Y, pentru primii proprietari chiar la sfârșitul acestui an, dar acest detaliu nu va aduce neapărat o situație financiară mai bună pentru Tesla.

Intel dă afară 20% dintre angajați CITEȘTE ȘI Intel dă afară 20% dintre angajați

În privința roboțeilor pe care Elon Musk promite că-i va vinde pe bandă clienților, este posibil să fie o linie de business profitabilă, conform viziunii șefului Tesla, dar care este posibil să nu mai poată susține valoarea de piață și poziția companiei la statutul actual, de producător de automobile electrice.

Mai mult, dezvoltarea lui Optimus nu pare să fie foarte avansată, pentru că Musk vorbește despre „un milion de roboți anual, în 2030”. Până atunci, există companii pe piață, inclusiv în China, care au astăzi roboți umanoizi în stadiul de produs de serie, gata să fie vânduți publicului larg.

Deocamdată, șeful Tesla a răspuns simplu „nu știu încă”, la întrebarea referitoare la data la care vor fi produși în serie roboții Optimus.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
rezultate tesla
elon musk
acționari tesla
optimus
robotaxi
fsd model y