Boeing își apără redresarea, în fața riscurilor comerciale SUA-China. Acțiunile au crescut după pierderi sub așteptări

Auto/Transporturi   
Boeing își apără redresarea, în fața riscurilor comerciale SUA-China. Acțiunile au crescut după pierderi sub așteptări

Directorul general al Boeing, Kelly Ortberg, a declarat că producătorul american de avioane va proteja redresarea companiei în fața unui posibil război comercial între Statele Unite și China, după ce compania a raportat o pierdere trimestrială sub așteptările analiștilor și o creștere a producției de aeronave, ceea ce a dus la o creștere de 6% a acțiunilor sale, transmite Reuters.

Conflictul comercial a dus recent la returnarea a două avioane Boeing destinate Chinei. Cu toate acestea, Ortberg a spus că impactul a fost limitat și că aeronavele pot fi redirecționate către alți operatori aerieni care ”cer avioane suplimentare”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cotele la casele de pariuri pentru candidații la Președinția României - luptă strânsă la vârf. Nicușor Dan și Crin Antonescu au aceeași cotă CITEȘTE ȘI Cotele la casele de pariuri pentru candidații la Președinția României - luptă strânsă la vârf. Nicușor Dan și Crin Antonescu au aceeași cotă

Boeing planificase să livreze aproximativ 50 de avioane în China în acest an, comenzile din această țară reprezentând circa 10% din portofoliul său comercial.

”Mă simt bine în privința planului nostru general pentru 2025, chiar dacă situația cu China va afecta spațiul de manevră pe care ni l-au oferit livrările solide din primul trimestru”, a spus Ortberg în fața analiștilor.

Statele Unite și China, cele mai mari două economii ale lumii, și-au impus reciproc tarife comerciale ce depășesc 100%. Potrivit Reuters, administrația Trump analizează reducerea tarifelor asupra importurilor chineze, în funcție de progresul discuțiilor cu Beijingul.

Ortberg a precizat că China este singura țară în care Boeing are probleme de livrare din cauza tarifelor, dar compania monitorizează și eventuale măsuri de retorsiune din partea Europei. El a adăugat că Boeing menține un dialog permanent cu oficiali ai administrației, inclusiv cu președintele Trump.

Deși Boeing plătește un tarif de 10% pentru unele piese importate din Japonia și Italia, compania estimează că va recupera costurile respective prin vânzarea avioanelor finite pe piețele de export.

Conflictul comercial vine într-un moment în care Boeing încearcă să își revină după problemele de calitate internă și o grevă masivă care a blocat producția în 2024. Compania dorește acum să dubleze producția modelului său de succes 737 MAX, de la nivelul din ianuarie până la plafonul impus de autorități de 38 de unități pe lună până la finalul anului.

Forumul Economic Mondial WEF își anchetează fondatorul, Klaus Schwab, acuzat de delapidare CITEȘTE ȘI Forumul Economic Mondial WEF își anchetează fondatorul, Klaus Schwab, acuzat de delapidare

”Cheia pentru generarea de numerar este progresul continuu în producția 737 MAX”, a spus Ortberg. În prezent, Boeing produce acest model într-un ritm lunar de ”peste 30 de unități”, cu obiectivul de a atinge 38 în următoarele luni.

Ortberg, care a preluat conducerea companiei anul trecut, a descris 2025 drept ”anul redresării Boeing”, într-o scrisoare adresată angajaților. De asemenea, compania speră să efectueze mai multe zboruri de testare pentru programul său spațial Starliner, care a întâmpinat probleme tehnice în trecut.

Fluxul de numerar liber negativ s-a îmbunătățit în primul trimestru la -2,3 miliarde de dolari, depășind estimările analiștilor care anticipau o pierdere de 3,6 miliarde, potrivit datelor LSEG. Directorul financiar Brian West a spus că se așteaptă la un nivel similar și în trimestrul al doilea.

Compania își menține obiectivul de a obține un flux de numerar pozitiv în a doua jumătate a anului, concentrându-se pe reducerea datoriilor și vânzarea activelor non-strategice.

Terenurile publice vor putea fi valorificate prin drept de superficie: Statul rămâne proprietar, dar pe teren altcineva poate deține construcții CITEȘTE ȘI Terenurile publice vor putea fi valorificate prin drept de superficie: Statul rămâne proprietar, dar pe teren altcineva poate deține construcții

Marți, Boeing a anunțat vânzarea unor părți din divizia Digital Aviation Solutions, inclusiv unitatea Jeppesen, pentru 10,55 miliarde de dolari.

Divizia de apărare a Boeing a revenit pe profit după trei trimestre consecutive de pierderi, raportând un câștig operațional de 155 milioane de dolari, în creștere ușoară față de 151 milioane anul trecut. În martie, compania a primit un contract pentru construcția celui mai sofisticat avion de luptă al Forțelor Aeriene SUA, modelul F-47.

Pentru primul trimestru, Boeing a raportat o pierdere ajustată de 49 de cenți pe acțiune, față de 1,13 dolari pierdere în aceeași perioadă a anului trecut. Analiștii anticipau o pierdere de 1,29 dolari pe acțiune.

Analistul Rob Stallard de la Vertical Research a catalogat rezultatele ca fiind ”relativ plictisitoare” în comparație cu alte trimestre.

”Să arzi peste 2 miliarde de dolari în numerar nu este tocmai o veste bună, dar consensul aștepta ceva mai rău. Însă toate privirile sunt îndreptate spre viitor.”

viewscnt
Afla mai multe despre
boeing
sua