Tarifele comerciale recente au aruncat în incertitudine producătorii de utilaje agricole din Statele Unite și Canada, iar fermierii ezită să mai investească în echipamente noi, au relatat vânzătorii prezenți la un târg agricol desfășurat recent în Canada.
Cu combine care pot costa peste 800.000 de dolari, o scumpire neașteptată cauzată de tarife ar reprezenta o lovitură greu de suportat pentru bugetele fermierilor, scrie News.ro.
Deși Canada a fost scutită, pe 2 aprilie, de aplicarea generalizată a tarifelor impuse de administrația Trump, ea se confruntă totuși cu tarife pentru exporturile de oțel și aluminiu către SUA, precum și pentru automobilele care nu respectă Acordul comercial SUA-Mexic-Canada (USMCA).
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Până vineri, fermierii canadieni nu știau clar dacă utilajele agricole sunt vizate direct de aceste tarife sau de măsurile de retorsiune ale Canadei. Clarificarea acestor detalii ar putea dura câteva săptămâni.
Între timp, cererea pentru combine, tractoare și alte echipamente agricole a scăzut semnificativ, iar producătorii au început să reducă activitatea.
În martie, compania Case IH – producător de echipamente agricole cu sediul în Racine, Wisconsin, deținută de gigantul global CNH Industrial – a notificat sute de angajați din Dakota de Nord și Minnesota în legătură cu concedieri. Compania nu a oferit un comentariu oficial până în prezent.
Potrivit declarațiilor unor fermieri și reprezentanți de vânzări, incertitudinea a dus la o reticență puternică în rândul agricultorilor de a mai cumpăra utilaje importate din SUA.
În provincia Saskatchewan – principală regiune agricolă a Canadei, unde se cultivă grâu de primăvară, rapiță și grâu dur pentru export – fermierii vor fi extrem de precauți cu investițiile în echipamente, a declarat Bill Prybylski, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Saskatchewan, în timp ce arăta către o combină John Deere expusă la târgul agricol din martie.