Risc major de răspândire a virusului febrei aftoase în România, în contextul eliminării controalelor vamale

Agribusiness   
Risc major de răspândire a virusului febrei aftoase în România, în contextul eliminării controalelor vamale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) trage un semnal de alarmă privind riscurile majore de răspândire a virusului febrei aftoase în România, în contextul eliminării controalelor vamale. ANSVSA face apel la responsabilitate și vigilență, în condițiile existenței mai multor focare de animale bolnave în regiune - patru focare în Slovacia și unul confirmat la 26 martie 2025 într-o fermă de bovine din Ungaria.

„În contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a aderării la spațiul Schengen, riscul epidemiologic este amplificat, motiv pentru care ANSVSA, alături de toate instituțiile cu responsabilități în domeniu, aplică măsuri ferme pentru protejarea sectorului zootehnic. În acest context, în baza Deciziei Comitetului Național pentru Combaterea Bolilor (CNCB) din 11 martie 2025, au fost stabilite măsuri stricte de prevenire și control, aplicabile la nivel național”, informează ANSVSA într-un comunicat dat joi publicității.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Protest neobișnuit, cu pește mort, în Parlamentul australian CITEȘTE ȘI VIDEO Protest neobișnuit, cu pește mort, în Parlamentul australian
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Măsurile respective vor fi aplicate până la ridicarea restricțiilor impuse de autoritățile competente în urma evaluării epidemiologice, precizează ANSVSA.

De asemenea, ANSVSA face apel la responsabilitate solicitând operatorilor economici și tuturor instituțiilor implicate să trateze cu maximă seriozitate măsurile impuse și să colaboreze activ pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase, scrie News.ro.

„Respectarea cu strictețe a măsurilor și colaborarea activă între toate instituțiile și actorii implicați sunt fundamentale pentru protejarea efectivelor de animale din România. Prevenirea pătrunderii și răspândirii febrei aftoase nu poate fi realizată decât printr-un efort comun. Este o responsabilitate pe care o împărtășim cu toții”, afirmă președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

Potrivit ANSVSA, pentru a proteja efectivele de animale și a preveni răspândirea bolii, este vital ca orice suspiciune de febră aftoasă să fie semnalată fără întârziere către DSVSA județeană.

Începând din  11 martie, ANSVSA a interzis transporturile de animale vii, furaje, paie, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România, din cauza unui focar de febră aftoasă înregistrat la o fermă din Ungaria. De asemenea, ANSVSA a impus o serie de restricții pentru produsele de origine animală, cum ar fi carne, lapte și produse din lapte.

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
febra aftoasa