Protest al oierilor la București

Protest al oierilor la București
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:11

Un nou protest al oierilor este anunțat la București, în Piața Victoriei. Unul din organizatori este deputatul Ciprian Ciubuc ( născut la Chișinău ), exclus din AUR, în 2022, în prezent neafiliat. Deputatul este și proprietarul unei ferme de ovine, în județul Neamț.

În luna iulie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că a început urmărirea penală a unui deputat, acuzat că ar fi distrus cu turma sa de oi pășunea deținută de o altă persoană. Procurorii nu au făcut public numele deputatului în comunicatul citat, dar surse oficiale au declarat pentru G4Media că e vorba despre deputatul Ciprian Ciubuc.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Lanț celebru de restaurante de Fish & Chips, aflat în Guinness Book, pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI FOTO Lanț celebru de restaurante de Fish & Chips, aflat în Guinness Book, pregătește intrarea în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ciubuc a susținut recent într-o intervenție live pe o rețea de socializare că a obținut aprobare pentru organizarea protestului. Deputatul-oier a anunțat că a depus cerere de aprobare a protestului, pentru perioada 23 – 25 septembrie, și Radu Bumbea, un fermier și comerciant de ovine din județul Alba.

La protest și-a anunțat participarea și Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea de Argeș și consilier local din partea PMP, cunoscut și în trecut pentru ieșirile publice împotriva marilor asociații de crescători de ovine, arată G4Food.ro.

Cei trei au cerut în timpul unor live-uri difuzate pe rețelele de socializare o participare masivă la protestul de luni, marți și miercuri, fără să prezinte o listă cu revendicări.

Reiese însă din declarațiile lor live că vor să solicite ANSVSA și Guvernului să nu mai sacrifice oile din fermele unde a fost depistată Pesta Micilor Rumegătoare, începând cu 20 iulie ( această măsură este prevăzută într-o directivă europeană din 1992, n.m. ) și să fie reluate exporturile de oi vii pe piețele arabe ( deși guvernul nu a interzis exporturile, ci clienții tradiționali au suspendat tranzacțiile, de la jumătatea lunii august ). Ei se referă și la prețul scăzut oferit pentru ovine ( Guvernul nu poate interveni în piață, pentru ridicarea prețului, n.m. ).

Cei trei protestatari se poziționează ostil față de ANSVSA, față de liderii asociațiilor de crescători de ovine și transmit mesaje anti-UE și suveraniste. De altfel, Ciubuc a anunțat că a făcut plângere penală împotriva unor directori executivi ai DSVSA și a unui vicepreședinte ANSVSA.

VIDEO Cristiano Ronaldo va apărea în jocul video „Fatal Fury: City of the Wolves”. CITEȘTE ȘI VIDEO Cristiano Ronaldo va apărea în jocul video „Fatal Fury: City of the Wolves”.

Situația nefastă din sectorul ovin din România, cauzată de Pesta Micilor Rumegătoare, este folosită ca vehicul electoral și de deputatul Mihai Lasca, exclus din AUR în 2021, în prezent președinte ale Partidului Patrioții Poporului Român. Acesta a mers atât în mijlocul unui protest recent, organizat în Piața Victoriei, la care au participat și Ciprian Ciubuc, Radu Bumbea și Dan Petrescu, cât și la ferma lui Ionuț Kurtușan, în satul Clopodia, din județul Timiș, unde DSVSA a depistat PMR, dar oierul s-a opus ca să-i fie ucise cele 100 de oi. Lasca a făcut live-uri din ferma lui Kurtușan și a acuzat autoritățile că vor să-i distrugă sursa de venit.

Și Diana Șoșoacă, europarlamentar S.O.S., se folosește de situația epidemiologică negativă din țară pentru a se prezenta drept salvatoare a oierilor, pretinzând că a vorbit cu comisarul european pentru Agricultură și a obținut stoparea uciderii oilor. Mesajul este unul fals, fiindcă DSVSA a continuat să sacrifice ovine în focare, potrivit legii, și, mai mult, la Bruxelles deciziile instituționale nu se iau așa cum susține Diana Șoșoacă, la o vorbă mică între un eurodeputat și un comisar.

Mesajul este însă vehiculat și distribuit masiv pe rețelele de socializare. Comentariile publicului scot în evidență teze propagandistice extrem de active: PMR este inventată de UE ca să distrugă oieritul din România;  Guvernul PSD-PNL este slugă a UE; Boala e reală și a fost adusă din Ucraina, etc.

Pe fondul acestor teze sunt formulate și mesajele mobilizatoare pentru protestul din Piața Victoriei: ”Mergem la București să dăm jos cu hoții și cu slugile”, ”Trebuie să le fie frică de ciobani”, ”Vreau să fiu liber în țara mea, să nu-mi dicteze nimeni din afară”.

Este evidentă o folosire în scop politic a situației epidemiologice negative din România de către jucători politici suveraniști, anti-europeni, care antrenează în mișcări de protest, ca organizatori, fermieri și comercianți de animale care au câștigat o oarecare notorietate și influență pe rețelele de socializare.

Marile asociații de crescători de ovine nu au anunțat că susțin acest protest. 

viewscnt
Afla mai multe despre
protest
oieri