Majorarea accizelor la berea artizanală îi îngrijorează pe producători. Presiune suplimentară pe preț

Majorarea accizelor la berea artizanală îi îngrijorează pe producători. Presiune suplimentară pe preț
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:36

Industria berii se află pe un trend descendent, în ultimii ani, scăderea a fost determinată în mare măsură de creșterea costurilor repercutată în prețuri și datorată  atât scumpirii materiei prime în contextul războiului din Ucraina, cât și creșterilor repetate ale nivelului taxării, arată Termene.ro.

Din păcate, veștile pentru anul viitor nu sunt deloc încurajatoare pentru producători care vor avea parte de o nouă majorare a accizelor, dar și de alte scumpiri, iar acestea mai mult ca sigur se vor vedea în costurile de producție.

Urmărește-ne și pe Google News
Berarii anunță scăderea volumelor de vânzări pe măsură ce consumatorii se confruntă cu dificultăți financiare CITEȘTE ȘI Berarii anunță scăderea volumelor de vânzări pe măsură ce consumatorii se confruntă cu dificultăți financiare

Cei mai afectați vor fi, în primul rând, micii producători independenți, cei care produc bere artizanală.

Cum nu fac volume mari, economiile de scară nu se pot realiza și costurile de producție pe unitate de produs sunt mult mai ridicate și sensibile la variația input-urilor, iar pentru ei orice creștere de costuri, fie că vorbim de majorarea accizei la bere, combustibili, dar și alte scumpiri, are un efect mult mai puternic.

În 2025, acciza la berea produsă de producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200.000 hl (hectolitri) va crește cu 4,3%, respectiv 4,9% în 2026.

Presiune suplimentară pe preț fără un calendar predictibil al taxării

Producătorii de bere artizanală au o pondere mică în piața berii din România, care a atins, în 2023, un volum de 15 milioane de hectolitri, în scădere cu 5% față de anul anterior. Concret, vorbim de câteva zeci de producători și o pondere de 1-2% din piața totală. Din păcate, evoluția din ultima perioadă nu este deloc încurajatoare, pentru că „mai mulți închid decât deschid”, după cum spune Cosmin Șoaită, fondatorul Bere Sibiu.

„Ca și mici producători de bere problema cea mai mare pe care o avem este legată de o eventuală nouă creștere generalizată a costurilor ca și cea de acum 2 ani când a început războiul din Ucraina. În  2025, sunt așteptate creșteri de acciză nu doar la bere, ci și la tot ceea ce înseamnă combustibili. Se vehiculează că va fi o creștere de TVA, plafonările la gaze și energie electrică vor dispărea fără să avem la acest moment o idee asupra magnitudinii efectului în costuri. Toate aceste lucruri vor avea un impact generalizat în economie, cu potențial efect al bulgărelui de zăpadă. Va trebui să vedem ce se va întâmpla cu veniturile, aici de fapt o să fie problema, toate vor crește, dar probabil nu și veniturile în aceeași măsură și atunci volumele de bere vândute de către noi vor fi penalizate ”, a declarat pentru Termene.ro Cosmin Șoaită.

Acuzație - Tonul la conservă, larg contaminat cu mercur, un ”adevărat scandal de sănătate publică” CITEȘTE ȘI Acuzație - Tonul la conservă, larg contaminat cu mercur, un ”adevărat scandal de sănătate publică”

Și berea artizanală are nevoie de predictibilitate fiscală

Chiar dacă la acest moment nu se știu toate datele pentru anul viitor, doar mărirea accizei le bere  este anunțată oficial, nu este exclus să mai fie și alte majorări. „Orice creștere înseamnă o presiune suplimentară pe preț în absența unui calendar predictibil al taxării care să ne permită să cautăm soluții. De aceea, chiar dacă ne-am fi dorit un nivel înghețat sau plafonat al accizei la bere, salutăm creșterea graduală, predictibilă, pentru anii următori. Ne-am bucura să avem o predictibilitate fiscală extinsă cu calendare transparente pentru tot ceea ce înseamnă taxare”, subliniază Șoaită.

Cosmin Șoaită, care are doctorat la Sorbona și a lucrat mulți ani pentru o multinațională cunoscută, a fondat în 2016 Berăria Artizanală Sibiu SRL, producția începând doi ani mai târziu la Săliște.

Antreprenorul sibian, economist de profesie, produce după o rețetă proprie berea artizanală SB de toate culorile: blondă, roșcată, platinată, brunetă. Producția este comercializată local.

FOTO SURPRIZĂ Trans-Oil, controlat de magnatul Vaja Jhashi, a achiziționat un terminal în Portul Constanța, etapă cheie în extinderea prezenței în hub-ul logistic vital din Marea Neagră CITEȘTE ȘI FOTO SURPRIZĂ Trans-Oil, controlat de magnatul Vaja Jhashi, a achiziționat un terminal în Portul Constanța, etapă cheie în extinderea prezenței în hub-ul logistic vital din Marea Neagră

Acciză mai mare la bere din 2025

Acciza la bere va fi majorată în următorii doi ani după un calendar nou, care va înlocui actuala metodă de ajustare a accizei în funcție de evoluția inflației. Trebuie menționat că inflația (creșterea prețurilor) este în încetinire, iar modificarea propusă acum ar putea aduce mai mulți bani la buget.

De anul viitor, acciza la bere va crește cu 4,3% (față de 2024) și cu 5% în 2026 (față de nivelul prevăzut pentru 2025). În cazul producătorilor independenți a căror producție anuală nu depășește 200.000 hl creșterea accizei la berea produsă de ei va fi 4,3% anul următor și de 4,9% în 2026.

Concret, în anul 2025, acciza la bere a fost stabilită la un nivel de 4,82 lei/hl/1 grad Plato, iar în anul 2026, va atinge 5,06 lei/hl/1 grad Plato. Pentru acest an, nivelul accizei pentru bere a fost de 4,62 lei/hl/1 grad Plato.

Pentru berea produsă de către producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200.000 hl nivelul este de 2,65 lei/hl/1 grad Plato, în anul 2025, respectiv de 2,78 lei/hl/1 grad Plato în anul 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
bere artizanala
pret