Exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au scăzut pentru al doilea an consecutiv

Agribusiness   
Exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au scăzut pentru al doilea an consecutiv

Exporturile franceze de vin și băuturi spirtoase au scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2024, afectate de cererea slabă, prețurile mai scăzute, încetinirea pieței din China și amenințarea tarifelor, a anunțat Federația Exportatorilor Francezi de Vinuri și Băuturi Spirtoase (FEVS), transmite Reuters.

Vinul și băuturile spirtoase reprezintă una dintre categoriile care contribuie cel mai mult la exporturile Franței. Sectorul a devenit din ce în ce mai dependent de vânzările externe, pe fondul scăderii consumului intern, care a afectat unele zone de producție, cum ar fi Bordeaux, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Energiei: Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Ne-am propus să trecem iarna cu gazul din producția proprie

Vânzările peste hotare de vin și băuturi spirtoase s-au situat anul trecut la 15,6 miliarde de euro, un declin de 4% față de 2023, chiar dacă volumele s-au menținut stabile, la 174 milioane de lăzi cu 12 sticle, a precizat FEVS.

Valoarea exporturilor către China s-a redus anul trecut cu 20%, în timp ce piețele mai mici Singapore și Hong Kong au raportat, de asemenea, scăderi de 25% și, respectiv, 12%. În condițiile în care exporturile au totalizat 2,1 miliarde de euro, cele trei sunt responsabile pentru 90% din declinul de anul trecut.

Exporturile franceze de băuturi spirtoase au scăzut anul trecut cu 6,5%, la 4,5 miliarde de euro.

Valoarea vânzărilor de coniac a înregistrat un declin de 11%, în urma impunerii de către Beijing de măsuri antidumping la coniacul importat din UE. China este cea mai mare piață de coniac din lume în funcție de valoare.

FOTO Wizz Air primește prima aeronavă dotată cu o cabină de tip airspace a Airbus CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air primește prima aeronavă dotată cu o cabină de tip airspace a Airbus

Totuși, volumele au scăzut cu doar 1%, datorită majorării stocurilor în SUA și a achizițiilor preventive, pe fondul temerilor că administrația Trump va impune noi taxe vamale la vinurile din Franța, a declarat pentru Reuters președintele FEVS, Gabriel Picard.

De asemenea, susțin producătorii, decalajul dintre valoare și volum este determinat de consumatorii care preferă coniacuri mai ieftine, nu atât de vechi.

Livrările de vin și băuturi spirtoase către SUA, cea mai mare piață de export a Franței, au urcat anul trecut cu 5%, la 3,8 miliarde de euro.

În sectorul vinului, volumele au crescut cu 0,7%, dar veniturile au scăzut cu 3%, la 10,9 miliarde de euro, în urma unui declin de 8% al vânzărilor de șampanie.
'În următorul an, ne confruntăm cu două incertitudini majore: China și Statele Unite', a avertizat Picard. Acesta a adăugat: 'în SUA, dacă lăsăm deoparte riscul posibilelor taxe vamale, există încă fundamente economice sunt relativ bune'.

La începutul lunii ianuarie 2025, președintele Emmanuel Macron anunțase că premierul Francois Bayrou va merge în China pentru a discuta despre disputa comercială.

Comisia Europeană a anunțat în noiembrie 2024 că a inițiat o acțiune în instanță, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), împotriva impunerii de către China de măsuri antidumping la coniacul importat din blocul comunitar.

Ministerul Comerțului din Franța informase în octombrie că lucrează cu Executivul comunitar pentru a contesta decizia Chinei, care vine după ce Comisia Europeană a anunțat impunerea de tarife vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice (EV) din China, ceea ce a provocat cel mai mare conflict cu Beijingul din ultimul deceniu. Franța, printre ai cărei producători se află LVMH, Remy Cointreau și PernodRicard, exportă cantități imense de băuturi spirtoase în statul asiatic și este văzută ca principala țintă a taxelor vamale suplimentare la coniac, după ce Parisul și-a exprimat sprijinul față de eforturile CE de protejare a pieței interne EV.

Din 11 octombrie, importatorii sunt obligați să furnizeze autorităților vamale ceea ce Ministerul Comerțului a descris ca 'o garanție corespunzătoare' când importă mărci importante de coniac originare din UE. Valoarea garanțiilor este între 34,8% și 39% din valoarea importurilor.

Informațiile preliminare ale investigației arată că vânzarea coniacului importat din Uniunea Europeană sub prețul de producție amenință propriul sector al coniacului din China 'cu pagube substanțiale', susține Ministerului Comerțului de la Beijing. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
franta
vanzari