Au apărut primele oferte la carne de porc. Carnea de Mangalița, "porcul somon", va fi mai scumpă cu 8-10%

Au apărut primele oferte la carne de porc. Carnea de Mangalița, "porcul somon", va fi mai scumpă cu 8-10%
scris astăzi, 18:04

Carnea de Mangalița, denumită și "porcul somon", datorită nivelului redus de colesterol, va fi mai scumpă în această iarnă cu 8-10%, față de Sărbătorile din 2023 arată termene.ro.

Majorarea are loc pe fondul creșterii costurilor de producție, inclusiv a majorărilor salariale din acest an.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Producătorii nu se așteaptă la o explozie a vânzărilor de Sărbători, de altfel și cea mai bună perioadă din an, ci speră ca măcar la nivelul de anul trecut să se ridice cererea, în condițiile în care veniturile consumatorilor sunt ceva mai mici.

Ofertele de Crăciun au început să apară și pe site-urile de vânzări, unde porcul crescut în gospodăriile populației are un preț ce pornește de la 14 lei/kg în viu și merge până undeva la 17 lei/kg. La carcasă, prețul se situează în jurul a 25 lei/kg.

Specialitățile de Mangalița, la mare căutare

Ioan Tătăran, proprietarul Carmangeriei Toto din Lăpușeni de Maramureș, unul dintre cei mai cunoscuți și cei mai vechi crescători de porci din rasa Mangalița de la noi, speră ca vânzările din acest an să se ridice la nivelul celor de anul trecut, chiar dacă a fost nevoit să crească prețurile, dat fiind contextul actual.

„Prețurile sunt mai mari cu 8% -10%, comparativ cu anul trecut, din cauza majorării costurilor de producție: s-a scumpit materia primă, la fel și utilitățile, iar salariile s-au mărit de două ori. De la 1 ianuarie 2025 iar vor crește, toate acestea ne afectează, dar ne adaptăm, ce putem să facem?”, a declarat pentru Termene.ro Ioan Tătăran.

INFOGRAFIC Orașele din țară în care mâncarea e mai scumpă decât în București CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Orașele din țară în care mâncarea e mai scumpă decât în București

Românii care vor să se aprovizioneze pentru masa de Crăciun c uproduse de Mangalița trebuie să scoată din buzunar 72 de lei pentru kilogramul de cârnați afumați la garniță, 52 de lei pentru cărnații proaspeți Mangalița, 41 de lei pentru ciolanul afumat, 54 de lei pentru pulpa proaspătă, 111 lei pentru ceafa de Mangalița, 74 de lei pentru jumări și 53 de lei/kg la slănină, cel mai apreciat produs de Sărbători.

„Cel mai bine înainte de Sărbători se vând cârnații, cataboșul, toba, jumările. Cred că vânzările vor fi la fel ca anul trecut, noi sperăm să fie la fel. Veniturile clienților nu sunt așa grozave, au crescut salariile, dar și prețurile s-au mărit pe măsură și poate chiar mai mult un pic și eu zic că puterea de cumpărare este mai mică decât anul trecut”, spune Tătăran.

Porcul de la țară, mai scump și el

Mulți români preferă, în această perioadă, să-și procure carnea de sărbători de la țară, adică cumpără porci crescuți în gospodăriile populației.

Pe site-urile de vânzări, au apărut și primele oferte: 14-17 lei/kg de carne în viu, în timp ce la carcasă se ajunge și la 25 de lei/kg. Anul trecut, cu o lună înainte de Crăciun, porcul în viu se vindea cu 12-13 lei/kg, iar carcasa ajungea la 25 lei/kg.

În magazine, pulpa de porc făra os se găsea pe data de 20 noiembrie într-o rețea importantă de retail la un preț de 17,99 lei/kg, cu o reducere de 30%.

Este de așteptat, însă, ca odată cu cererea în creștere, începând cu a doua parte a lunii noiembrie, prețurile să se mărească, declara recent Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, care vorbea de un procent de 10-15%.

Francezilor li se cere să lucreze o zi gratuit pentru a acoperi gaura din bugetul național CITEȘTE ȘI Francezilor li se cere să lucreze o zi gratuit pentru a acoperi gaura din bugetul național

Unde este crescut porcul de Mangalița în România

Efectivele de Mangalița se ridică, în prezent, undeva la 30.000 de capete. Chiar dacă nu pare mult, trebuie remarcat revirimentul din ultima vreme, datorită interesului fermierilor pentru această specie, în mare și datorită subvenției de 2.000 de lei acordată de Ministerul Agriculturii pentru scroafe.

Porcul de Mangalița nu se pretează pentru creșterea în ferme mari, în sistem intensiv, ci în ferme țărănești cu până la 100 de capete. Dacă în urmă cu 10-15 ani cei mai mulți crescători erau în Transilvania, acum această rasă are trecere și în Oltenia sau în zona Moldovei.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne
mangalita