Polițiștii și procurorii fac, miercuri, 41 de percheziți, în 19 județe și în București, pentru destructurarea unei grupări formate din cetățeni români și străini, care ar fi facilitat obținerea ilegală de permise de conducere românești, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorități din alte state. Ancheta a început în luna martie, în iulie fiind făcute alte percheziții în acest caz. În dosar au fost trimise deja în judecată 52 de persoane. Printre liderii grupării s-ar afla Romeo Ursu, cunoscut sub numele de ”Boenică”, dat în urmărire în urmă cu 12 ani, fiind acuzat de înșelăciuni în domeniul imobiliar, și care se află în Iordania.
Potrivit Poliției Române, miercuri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii DIICOT - ST Ploiești, fac 41 de percheziții domiciliare și pun în executare 48 de mandate de aducere, scrie News.ro.
Acestea au loc în județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și în municipiul București, într-un dosar penal care vizează implicarea mai multor persoane în obținerea ilegală de permise de conducere românești, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorități din alte state.
Surse judiciare au precizat că în principal este vorba despre Congo, conform Hotnews.
Acțiunea este o continuare a activității din 8 iulie, când au fost puse în executare 61 de mandate de percheziție domiciliară și 79 de mandate de aducere, ancheta fiind inițiată, în luna martie 2020, în Ploiești, și fiind apoi extinsă în mai multe județe ale țării și în municipiul București.
Pentru realizarea investigațiilor și cercetărilor specifice, polițiștii și procurorii din Ploiești au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, precum și de suportul mai multor unități teritoriale de combatere a criminalității organizate, precum și al Direcției Operațiuni Speciale.
"Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 și până în prezent, în județele Dâmbovița, Ilfov și în municipiul București, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, compus inițial din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți cetățeni români. Grupul ar fi fost profilat pe săvâșirea de infracțiuni din sfera criminalității informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție", arată Poliția Română.
Gruparea obținea venituri ilicite, prin înlesnirea obținerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru cetățeni români care nu aveau competențele necesare obținerii dreptului de a conduce pe drumurile publice din România.
Cei interesați puneau la dispoziția membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate, pentru întocmirea permiselor.
Ulterior, documentele realizate fraudulos erau expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești.
Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis ar fi fost de aproximativ 3.000 de euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.
Până în prezent, au fost identificați peste 100 de cetățeni români care fie ar fi obținut permise românești, fie ar fi depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor obținute ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.
La acțiune participă polițiști din cadrul B.C.C.O. Ploiești, B.C.C.O București, B.C.C.O Bacău, B.C.C.O Constanța, B.C.C.O Iași, B.C.C.O Oradea, B.C.C.O Pitești, S.C.C.O. Arad, S.C.C.O. Botoșani, S.C.C.O. Călărași, S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Hunedoara, S.C.C.O. Ialomița, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Teleorman, S.C.C.O. Vâlcea și S.C.C.O. Vaslui, iar suportul de specialitate fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Ploiești.
De asemenea, activitățile sunt efectuate cu suportul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești și ai inspectoratelor județeane de jandarmi Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Olt, Pitești, Teleorman, Vâlcea și Vaslui.
Persoanele vizate vor fi duse la sediul DIICOT Ploiești, pentru audieri, urmând ca, după finalizarea acestora, procurorul de caz să dispună măsurile legale ce se impun.
Polițiștii B.C.C.O. Ploiești și procurorii DIICOT Ploiești continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, dare de mită și luare de mită.
Potrivit DIICOT, în cauză au fost întocmite până în prezent 3 rechizitorii prin care au fost trimise în judecată 52 de persoane.