EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Va fi dublată perioada cu interzis la angajare în firmele care încep concedieri

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Va fi dublată perioada cu interzis la angajare în firmele care încep concedieri

Sursa foto:Photoking/Dreamstime.com

scris 22 dec 2016

Firmele care au efectuat concedieri colective nu vor putea angaja alte persoane pe locurile celor concediați timp de 3 luni de la momentul desfacerii contractului de muncă, dublu față de actuala perioadă de așteptare, de 45 de zile, impusă astăzi în Codul Muncii, conform ultimelor discuții dintre patronate și sindicate pentru modificarea Codului, conformate de ambele părți.

Înainte de a fi publicată aici, informația a fost anunțată cu mai mult de 2 luni înainte pe Profit Insider, unde sunt prezentate toate modificările care vor fi introduse în Codul Muncii.

Astăzi, Codul Muncii prevede, printr-o formulare relativ complicată, că “în termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînființat în aceeași activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”. Această prevedere se traduce practic prin faptul că un angajator nu poate angaja pe altcineva, pe un post desființat prin concediere colectivă, timp de 45 de zile.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, această regulă va fi modificată, urmând să fie introdus un termen mult mai mare în care unui angajator îi va fi interzis să decidă noi angajări pe posturile respective.

“În termen de 3 luni calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînființat în aceeași activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”, este textul convenit în acest moment între patronate și sindicate, conform informațiilor Profit.ro.

Ambele părți au căzut de acord totodată că regulile de reangajare a salariaților concediați în acest mod vor trebui clarificate pentru cazurile în care sunt reînființate mai puține posturi, iar criteriile de evaluare, pe care angajatorul este obligat să le stabilească la momentul concedierii, nu vor putea diferenția în mod definitiv cine anume are prioritate la angajare.

viewscnt
Afla mai multe despre
codul muncii
negocieri
patronate
sindicate
parlament
concediere colectiva
angajari
angajat
angajator
posturi