Opinii

  • Opinii: Romania’s Time to be British
    Opinii: Romania’s Time to be British
    20 dec 2023

    Some nations are born of exports, some achieve exports and some have exports thrust upon them. Romania is in the latter category.

  • Opinii: Stabilitate în instabilitate
    Opinii: Stabilitate în instabilitate
    13 dec 2023

    Într-o lume din ce în ce mai volatilă, care pare mai tot timpul că ia România pe nepregătite, ne confruntăm cu o întrebare esențială: cum putem asigura stabilitatea în mijlocul unei instabilității aparent generale? Cum îi putem motiva pe oameni să-și facă planuri, când chiar lucrurile de bază pe care le știam nu pare a mai trece testului timpului? Această dilemă nu este doar teoretică sau filosofică, ci una cu implicații profunde în viața cotidiană a fiecărui cetățean.

  • Opinii: Elegie pentru Istanbul
    Opinii: Elegie pentru Istanbul
    12 dec 2023

    Istanbul, capitala imperială în care ultimul sultan al Bizanțului a fost detronat de primul împărat al Turciei.

  • Opinii: De Ziua Națională, Diplomația Energetică a României: între atuuri și provocări
    Opinii: De Ziua Națională, Diplomația Energetică a României: între atuuri și provocări
    1 dec 2023

    Țară europeană recunoscută pentru resursele sale energetice considerabile, România sărbătorește cei 105 ani de la Marea Unire, aflându-se în mijlocul unei bătălii diplomatice pe piața energiei din UE. Cu resurse interne de gaze naturale și țiței, cu o infrastructură energetică bine dezvoltată și cu un potențial impresionant pentru energia regenerabilă, diplomația energetică a țării are un set de atuuri remarcabile. Dar are și multe provocări. Să le luăm pe rând.

  • Opinii: Greu la deal cu boii mici (1)
    Opinii: Greu la deal cu boii mici (1)
    28 nov 2023

    Nu fac parte dintre cei care devin patrioți înfocați de ziua națională. Mi se parte că obiceiul de mare succes al bătutului cu cărămida în piept se răzbună întotdeauna pe omul care se folosește de el. Încet, încet, patriotul de mucava nu mai ține ritmyul năzbâtiilor pe care le scoate pe gură.

  • Opinii: Ambiție și aspirație românească, nu doar PNRR
    Opinii: Ambiție și aspirație românească, nu doar PNRR
    27 nov 2023

    Guvernarea nu trece deloc printr-o perioadă ușoară. Firesc, oamenii se întreabă: în ce măsura mai este credibil mesajul decidenților după ce, la finalul anului trecut și în prima jumătate a lui 2023, ni s-a spus că nu vor crește taxele și acum, în toamnă, ne-am trezit cu taxe mai mari, inclusiv prin introducerea acelui impozit pe cifra de afaceri, precum și cu măsuri de austeritate?

  • Opinii: Piesa centrală în tabloul securității energetice europene
    Opinii: Piesa centrală în tabloul securității energetice europene
    16 nov 2023

    Cu ochii țintiți pe orizonturile Mării Negre, România trebuie să înceapă o nouă fază a dezvoltării sale economice, urmărind în același timp obiectivele climatice ale Uniunii Europene. În contextul căutării soluțiilor pentru o tranziție durabilă și securitate energetică, rolul țării în cadrul UE capătă o tot mai acută importanță, devenind din ce în ce mai complex pe măsură ce se apropie termenul (2027) la care România va deveni producătorul numărul unu de gaze naturale al Europei. În era în care securitatea energetică devine crucială, România se află în poziția favorabilă de a-și consolida o poziție strategică.

  • Opinii: Aparentanaliticul
    Opinii: Aparentanaliticul
    12 nov 2023

    Unul dintre numeroasele profiluri toxice de angajați, sau de candidați, dacă e vorba despre o recrutare, de care vă recomand să stați cât mai departe sau să rezistați ispitei sau presiunii de a-l promova: aparentanaliticul. Chiar de la primele cuvinte despre un job sau despre un lucru de făcut, îți spune să e greu, foarte greu, că are mari dubii că se poate face. Cu mult, mult timp înainte de a apuca să-i spui în măcar succint detaliu despre ce este vorba.

  • Opinii: Cum să facem negrul alb, trecând printr-un maroniu delicat
    Opinii: Cum să facem negrul alb, trecând printr-un maroniu delicat
    8 nov 2023

    Unul dintre primele sloganuri care au erupt în societatea românească buimacă din 1990 a fost acela că „piața se reglează singură, iar cererea și oferta stabilesc prețul”. Ca orice hăbăuc crescut în comunism, am mușcat momeala cu delicii. Și aveam cea mai simplă scuză. De fiecare dată când tratam cu cineva, orice, o făceam cinstit, cu gândul la profitul meu (scădeam cheltuielile, efortul etc.), dar și cu grijă pentru buzunarul celuilalt. Că doar oameni eram și bine ar fi fost să lăsăm loc de bună ziua. Ieșit din mercurialul de ieri, aveam încredere, în primul rând, în bunul simț al celuilalt. Și culmea e că și el gândea cam la fel. Pe scurt, s-au întâlnit doi proști.