Spitalele vor fi obligate să își prezinte contractele de achiziții publice încheiate, declarațiile de avere și interese ale directorilor, sponsorizările, transferurile de valoare primite de profesioniștii din domeniul medical, aflați în relații contractuale cu spitalul public, de la producători, deținători de autorizații de punere pe piață sau distribuitori de medicamente, dispozitive sau echipamente medicale, precum și asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale finanțate de aceștia. La rândul lor, spitalele private care au contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate sau care folosesc patrimoniul public vor fi obligate să prezinte veniturile obținute prin furnizarea serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sau prin utilizarea patrimoniului public și sponsorizările.
Datele vor fi postate pe paginile web transparenta.ms.ro și monitorizarecheltuieli.ms.ro, în cel mult o lună de la momentul la care Guvernul va aviza procedura. Actul normativ a fost deja pregătit pentru aprobarea Executivului.
Pa aceeași platformă vor fi obligați și producătorii, deținătorii de autorizații de punere pe piață și distribuitorii de medicamente, dispozitive și echipamente medicale, precum și asociațiile, fundațiile sau alte organizații neguvernamentale finanțate de către aceștia să prezinte sponsorizările,
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anul trecut, spitalele de stat au inițiat 43.500 de licitații în valoare de 16,6 miliarde de lei și au acordat direct, în sistem online, 422.021 de contracte, în valoare de 555,3 milioane de lei, plus alte 5.131 de contracte directe offline de 156,3 milioane de lei.
Datele indică astfel o preferință pentru încheierea de contracte directe (427.152 contracte online sau offline) într-un procent de 91%, dar în valoare absolută acestea reprezintă doar 4% din valoarea totală a achiziților publice derulate de spitale (711,7 milioane de lei față de suma totală a contractelor, de 17,3 miliarde de lei).
Aceleași date relevă că, la acest moment, nu există un sistem coerent de analiză a achizițiilor derulate de spitalele publice, o vulnerabilitate semnificativă în ceea ce privește corupția.
În luna mai era anunțat că Agenția Națională pentru Achiziții Publice are în curs de pregătire un sistem centralizat de achiziții în sănătate, cu scopul de a ajuta la reforma acestui domeniu și la diminuarea risipei resurselor.