România are cea mai ridicată rată a prevalenței infecției cu virus hepatitic C (VHC) din Uniunea Europeană - 3,3%, în contextul existenței unui nivel scăzut de informare și conștientizare privind această afecțiune în rândul populației, potrivit managerului Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș” din Capitală, dr. Adrian Streinu-Cercel. El a precizat că peste 650.000 de români ar fi infectați cu VHC, iar aproximativ 80% dintre infecții ar fi cu replicare virală. Problemele din sistem vor fi discutate la Profit Health Forum, cel mai important eveniment în domeniu al anului, care va fi deschis de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Conferința va fi organizată pe 28 martie, cu începere de la ora 09:00 la Hotel Crowne Plaza București și va fi transmisă în direct la Look TV.
Detalii legate de această conferință sunt disponibile AICI
Datele disponibile arată că România are cea mai ridicată rată a prevalenței infecției cu VHC din Uniunea Europeană - 3,3%, în contextul existenței unui nivel scăzut de informare și conștientizare privind această afecțiune în rândul populației. “În România, estimăm că peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC. Circa 80% dintre infecții ar fi cu replicare virală. 99% dintre infecții apar in genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariție a cirozei hepatice. Peste 550.000 de persoane ar avea boală activă, progresivă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.
El a spus că doar printr-o politică bine coordonată eforturile medicale și resursele alocate vor putea fi folosite eficient pentru eliminarea infecției cu VHC, arătând că în 2017 în România a crescut atât numărul persoanelor diagnosticate, cât și accesul la terapiile cu medicamente anti-virale cu acțiune directă. Separat de testarea medicală uzuală, în 2017 au fost extinse campaniile de testare voluntară, fiind realizate 11.713 testări la nivelul populației (testări stradale) și al personalului medical din zece județe, iar 240 de persoane testate (2%) au avut rezultat pozitiv pentru infecția cu VHC.
Managerului Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș” din Capitală consideră că sunt necesare extinderea testării populației și asigurarea accesului larg la terapii antivirale eficiente.
“Avem în față o oportunitate extraordinară: aceea de a putea limita foarte mult sau chiar eradica în următorul deceniu această infecție severă și parșivă – infecția cu virusul hepatitic C. Sunt încrezător că în 2018 România va avea înțelepciunea de a face pașii necesari, de a lua deciziile și măsurile necesare pentru a intra în mod real în controlul acestei infecții”, spune Cercel.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 71 milioane de persoane trăiesc în prezent cu hepatită cronică cu virus hepatitic C, la nivel mondial. Dintre acestea, doar 20% (aproximativ 15 milioane) au fost diagnosticate și doar 5% (aproximativ 3 milioane) sunt tratate cu medicamente anti-virale cu acțiune directă (medicamente care vindecă infecția cronică cu VHC în peste 95% dintre cazuri). În majoritatea cazurilor, infecția cronică cu VHC netratată evoluează spre ciroză și cancer hepatic.
Inclusă sub umbrela Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, eliminarea infecției cu virus hepatitic C până în 2030 este posibilă prin combinarea măsurilor de testare a populației cu cele de asigurare a tratamentului antiviral adecvat, iar în acest context OMS recomandă extinderea accelerată a diagnosticării și tratării infecției cu VHC, respectiv identificarea a peste 90% dintre cazuri și tratarea a peste 80% dintre cazurile identificate. Conform raportului OMS Progress Report on Access to Hepatitis C Treatment, lansat pe 8 martie, creșterea accesului la medicație antivirală cu acțiune directă asupra virusului hepatitic C este critică în vederea stopării acestei epidemii.
Hepatita C este o boală infecțioasă a ficatului, cauzată de infectarea cu virusul hepatitic C (VHC). Infecția acută de obicei nu prezintă simptome și nu pune viața în pericol, o parte dintre pacienți (15-45%) eliminând virusul din organism în primele 6 luni de la infectare. Pacienții vindecați vor păstra în organism anticorpi anti-VHC, formați de sistemul imunitar în urma infecției acute. Restul pacienților (55-85%) vor dezvolta forma cronică de infecție cu VHC. Pacienții cu infecție cronică cu VHC au un risc ridicat de a dezvolta complicații precum ciroză și cancer hepatic.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C.
Problemele din sistem vor fi discutate la Profit Health Forum
Este a doua ediție a Profit Health Forum, prima reuniune, organizată anul trecut, avându-i, de asemenea, ca participanți pe ministrul Sănătății, pe cei mai importanți factori de decizie din sistem și pe directorii celor mai mari companii din domeniu.
TEME DE DISCUȚIE
Sistemul sanitar românesc în 2018 Care sunt cele mai grave probleme în sănătate? Care sunt cele mai realiste soluții pentru rezolvarea lor? Cine primește mai mulți bani din aprile 2018? Cine mai puțin? Echipamente medicale de imagistică. Care este valoarea contractelor? Cum se traduce lipsa disciplinei financiare? Ce soluții de angajare au rezidenții fără loc?
Noul contract cadru intră în vigoare la 1 aprilie, cum schimbă în bine sistemul?
Unde se află asigurările private de sanatate? Legalitatea parteneriatului public –privat; O nouă lege a sănătății
Accesul pacienților la medicamente
Soarta medicamentelor oncologice, a imunoglobulinelor în 2018; Medicamente noi pe lista de compensate și gratuite; Vaccinuri și vaccinarea; Soarta medicamentelor ieftine; Producătorii continuă să restrângă piața medicamentelor în România; Sunt exporturile o alternativă pentru producătorii români? Rolul UNIFARM
Situația spitalelor
Lipsa personalului medical, medicamente, materiale sanitare Soluții pentru rezolvarea situațiilor grave, infecții nosocomiale sub raportate, igiena precară. Capacitatea României de a face față unei situații critice. Situația actuală. Soluții.