Hotelierii de pe litoral se revoltă împotriva Ministerului Educației: Scurtarea vacanței de vară ne taie craca de sub picioare

Hotelierii de pe litoral se revoltă împotriva Ministerului Educației: Scurtarea vacanței de vară ne taie craca de sub picioare
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 8 feb 2017

Hotelierii de la mare contestă un proiect de ordin al Ministerului Educației prin care vacanța de vară a anului școlar 2017-2018 este scurtată cu circa o săptămână față de acest an. O astfel de măsură, susțin hotelierii, ar anula vacanțele la mare a peste 125.000 de turiști cu venituri mici și medii.

Litoralul românesc este tot mai aglomerat de la an la an, iar cei care ocupă hotelurile sunt, în proporție de peste 95%, turiști autohtoni. Dacă în anii din urmă hotelurile erau foarte aglomerate doar săptămânile din vârf de sezon (15 iulie - 15 august), în ultima vreme prețurile mici și vremea caldă atrag turiști la mare și în iunie și septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Hotelierii începuseră să ceară, din acest motiv, ca vacanțele copiilor să înceapă la 1 iunie, nu pe 12 iunie, și să se încheie la 1 octombrie, nu pe 15 septembrie, dar ordinul avansat acum de Ministerul Educației pentru următorul an școlar prevede exact invers: anul școlar 2017-2018 va avea 36 de săptămâni de cursuri, cu vacanță de vară din 22 iunie până în 11 septembrie.

În acest an (anul școlar 2016-2017), vacanța de vară începe pe 17 iunie și se încheie pe 10 septembrie.

"Această decizie, care scurtează vacanța de vară, ne taie craca de sub picioare. Pe noi, hotelierii de la mare, ne termină", afirmă pentru Profit.ro Nicolae Bucovală, președintele patronatului Mamaia.

El amintește că, din luna iunie, litoralul este plin, iar în fiecare serie de 5-6 nopți vin la mare în jur de 150.000 de persoane. Același lucru se întâmplă și în septembrie când, la fel ca în iunie, vremea frumoasă și tarifele mici atrag pe litoral turiști cu venituri medii și mici.

Din vară, o premieră în turismul românesc: primele zboruri charter spre litoral cu plecare din țară CITEȘTE ȘI Din vară, o premieră în turismul românesc: primele zboruri charter spre litoral cu plecare din țară

Tarifele în iunie și septembrie sunt cu cel puțin 50% mai mici decât cele din vârf de sezon, iar Bucovală susține că 90% din totalul celor care ajung la mare în aceste perioade sunt familii cu copii. "Putem spune că în perioada cu care se scurtează vacanța de vară în acest an ar fi venit la mare în jur de 125.000 de români, oameni care nu vor mai putea ajunge pe litoral în această vară, pentru că nu își vor permite să plătească tarifele din vârf de sezon și, în plus, nici nu vor mai găsi locuri în acel interval extrem de aglomerat", mai spune șeful patronatului Mamaia.

Bucovală calculează că, la un tarif mediu de 250 de lei pe zi pe cameră la jumătatea lunii iunie și jumătatea lunii septembrie, hotelierii ar fi încasat de la turiști aproape 60 de milioane de euro doar pe cazare plus mic dejun. Acum trebuie să se descurce, în vara anului viitor, fără acești bani dacă proiectul Ministerului Educației va intra în vigoare.

Ținând cont că majoritatea covârșitoare a turiștilor care vizitează România sunt românii, patronatul Mamaia crede că asemenea măsuri afectează direct industria de profil.

viewscnt
Afla mai multe despre
hotelieri
litoral
vacanta
ministerul educatiei