EximBank a finalizat achiziția Băncii Românești

EximBank a finalizat achiziția Băncii Românești
scris 23 ian 2020

EximBank a finalizat achiziția Băncii Românești, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro, în vara anului trecut.

În urma achiziției, EximBank intră pe piața de retail din România, devenind o bancă universală.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin achiziția Băncii Românești de la NBG, statul va controla aproape 10% din sectorul bancar. Noua entitate se va situa printre primele 10 bănci din România, având o cotă de piață de aproximativ 3%.

În decembrie, Ministerul Finanțelor transmitea că va anunța "în primele zile" o decizie în privința EximBank, EximAsig și a fondurilor de garantare și contragarantare. Ministrul Cîțu a declarat și la începutul lunii decembrie că Finanțele analizează tranzacția dintre Eximbank și Banca Românească prin care banca de stat ar urma să preia creditorul retail deținut de grupul elen NBG și că o decizie urmează să fie luată după ce va fi aprobat bugetul de stat. Premierul Ludovic Orban a pus sub semnul întrebării tranzacția la începutul lunii noiembrie, la scurt timp după instalarea guvernului PNL.

Achiziția Băncii Românești de către Eximbank a fost criticată anterior de liderii PNL, Cîțu spunând în mai multe rânduri că tranzacția este una suspectă.

Contractul dintre Eximbank, controlată de stat prin Finanțe, și Banca Românească a fost semnat în timpul guvernării PSD, când ministerul era condus de Eugen Teodorovici. Decizia statului de a cumpăra Banca Românească, care are un portofoliu compus aproape integral din credite către persoanele fizice, printr-o bancă precum Eximbank, care finanțează exclusiv companiile, mai ales cele exportatoare, a fost una surprinzătoare.

Lucian Anghel, fost președinte al CA al Bursei București, va fi director general la Banca Românească, în contextul preluării de către Eximbank CITEȘTE ȘI Lucian Anghel, fost președinte al CA al Bursei București, va fi director general la Banca Românească, în contextul preluării de către Eximbank

NBG încearcă să vândă Banca Românească de mai mulți ani, fiind obligată de acordul dintre Grecia și UE să scape de activele din afara pieței principale. În 2017 a semnat un contract cu OTP Bank, însă tranzacția a fost respinsă în 2018 de către Banca Națională a României.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca romaneasca
eximbank