Fondul de Garantare a Asiguraților, instituția care va deveni cel mai mare creditor al Astra Asigurări, nu are loc în Comitetul Creditorilor, organismul în care sunt adoptate cele mai importante decizii privind modul în care sunt cheltuite disponibilitățile societății falimentare, dar și în ceea ce privește modalitățile de valorificare a activelor. Dacă lichidatorul Astra, societatea KPMG, ar fi mers pe denunțarea polițelor, care oricum au expirat fără a putea fi valorificate, FGA era acum membru cu drepturi depline în Comitet.
FGA a solicitat în repetate rânduri intrarea în Comitet, având în vedere că sumele pe care le plătește către păgubiții Astra cresc de la o zi la alta. La ultima întâlnire a Comitetului, membrii au fost unanim de acord cu propunerile FGA, însă acest vot nu are nicio valoare. Singura modalitate comună pentru ca un creditor să poată intra în comitet este ca un alt membru să renunțe benevol la mandatul său. Niciunul dintre cei cinci membrii nu au dorit, însă, acest lucru.
Comitetul creditorilor Astra Asigurări a fost format înainte ca falimentul societății să fie confirmat definitiv de instanța Curții de Apel, motiv pentru care FGA nu trecuse încă la plata efectivă către păgubiții companiei.
În aceste condiții, creanța de peste 650 de milioane de lei cu care Fondul este înscris în tabel nu este una certă și exigibilă, ci este o creanță sub condiție. Acesta este motivul pentru care, în momentul formării comitetului FGA, nu putea deveni membru. Comitetul este format, în acest moment, din societățile de asigurare Generali, Uniqa, Allianz-Țiriac și Omniasig, la care se adugă ANAF.
Dacă lichidatorul Astra, societatea KPMG, ar fi optat în fazele inițiale ale procedurii pentru denunțarea polițelor încă valide, FGA ar fi trecut la plata acestora și ar fi avut asigurat un loc în Comitet.
Așa cum Profit a arătat în repetate rânduri, KPMG a ales să păstreze portofoliul și să plătească costurile de întreținere ale acestuia. Doar cheltuielile cu reasigurarea au scos din conturile Astra peste 4 milioane de euro. KPMG a luat acestă decizie în ideea că va reuși un transfer de portofoliu și invocând o "analiză complexă" care ar arăta că denunțarea portofoliului ar fi fost o opțiune mai costisitoare decât păstrarea acestuia.
KPMG ar putea propune suplimentarea numărului de membri. Sunt șanse reduse, însă
O variantă pentru intrarea în Comitet ar mai exista, însă, și pentru FGA. Lichidatorul sau unul dintre membrii Comitetului Creditorilor pot propune judecătorului sindic majorarea numărului de membrii ai Comitetului. Această variantă ar fi discutată de oficialii Fondului cu reprezentanții lichidatorului, după cum arată surse direct implicate.
Pe de altă parte, Legea 85/2014, adică Legea insolvenței, este foarte clară din acest punct de vedere. Potrivit articolului 50 din actul normativ, Comitetul Creditorilor trebuie să fie format din 3 sau 5 membri. Avocații consulatți de Profit.ro spun că, în practica judiciară, nu au întâlnit situații în care Comitetele Creditorilor să aibă mai mult de 5 membri.
CITEȘTE ȘI Cioloș: Am știut de modificările la Codul fiscal, am spus că nu le susțin și nu vreau să fie puse în dezbatere. A fost acolo un secretar de stat care le-a pus în dezbatere și i-am cerut să pleceÎn acest caz, ar fi vorba de o creștere de la cinci la șapte, având în vedere și că numărul membrilor trebuie să fie impar. Cu alte cuvinte, o posibilă intrarea a FGA depinde exclusiv de voința KPMG.
Până la finalul plăților, FGA estimează că va achita în jur de 450 de milioane de lei, iar în tabelul creditorilor s-a înscris cu aproximativ 600 de milioane de lei.
Astra mai are încă în conturi peste 30 de milioane de lei, așa cum a mai arătat Profit.ro, și continuă încă să încaseze sume reprezentând rate la polițe de asigurare sau bani din regrese.
KPMG a obținut acordul creditorilor pentru un onorariu lunar fix de aproximativ 25.000 de euro plus un onorariu de 4,3% din sumele obținute prin valorificarea activelor companiei.
În acest moment, cei mai importanți creditori ai Astra și cei care formează comitetul creditorilor sunt firmele de asigurare Omniasig, Allianz-Țiriac, Generali și Uniqa și ANAF. În viitor, însă, cel mai mare creditor va deveni Fondul de Garantare a Asiguraților, care estimează că va plăti în jur de 450 de milioane de lei către creditorii de asigurări ai companiei falimentare.
În luna august a anului trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra.
Fondul de Garantare a Asiguraților a început plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 550 de milioane de lei.
În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.