Grupul rus Lukoil a trecut la cheltuieli și a marcat drept pierderi, în al doilea trimestru al anului, costuri de 244 milioane dolari cu forajul unei sonde de explorare în România care a fost declarată neproductivă, explorările neducând la descoperirea de resurse de hidrocarburi exploatabile comercial.
"În al doilea trimestru al anului am trecut la cheltuieli costuri cu forarea în România a unei sonde declarate neproductive în sumă de 244 milioane dolari", se arată în raportul pe primele 6 luni din 2015 al Lukoil.
Rușii folosesc o metodă contabilă în baza căreia costurile sondelor de explorare forate fără succes sunt trecute la cheltuieli atunci când sunt efectuate, iar costurile sondelor prin care se descoperă zăcăminte de petrol și gaze exploatabile comercial sunt capitalizate ca active. O metodă alternativă este cea în care costurile de explorare sunt trecute la cheltuieli în mod global, indiferent de succesul sau insuccesul forajelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În al doilea trimestru și în prima jumătate a anului 2015, cheltuielile noastre de explorare (la nivel de grup – n.r.) s-au majorat cu 245 milioane dolari, respectiv cu 119 milioane dolari, comparativ cu perioadele corespunzătoare din 2014, în principal ca urmare a creșterii costurilor recunoscute drept pierderi legate de sonde declarate neproductive", se precizează în raportul Lukoil. Pe de altă parte, în semestrul I 2015, cheltuielile de capital ale Lukoil au scăzut cu aproape o treime, la 5,320 miliarde dolari, în principal ca urmare a devalorizării rublei în raport cu dolarul.
Profitul net al grupului Lukoil a scăzut cu 58% în primul semestru din 2015, comparativ cu ianuarie-iunie 2014, la 1,713 miliarde dolari, ca urmare a prăbușirii cotațiilor mondiale la țiței.
Planuri ambițioase
Lukoil are concesionate în România perimetrele de hidrocarburi Rapsodia și Trident din Marea Neagră, ambele având câte 1.000 km pătrați. Acordurile de concesiune au fost semnate în 2011. La ambele perimetre, Lukoil deține 72% din drepturi, partenerii companiei ruse fiind PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%). Din partea rușilor, titularul acordului petrolier este subsidiara Lukoil Overseas Atash, înregistrată în Olanda.
În iunie, președintele grupului Lukoil, Vagit Alekperov, declara, potrivit publicației Sputnik, că Lukoil intenționează să foreze până la sfârșitul acestui an două sonde de explorare în apele românești ale Mării Negre.
"Sperăm să finalizăn anul acesta forajul a două sonde în perimetrul Trident. Am atins adâncimea de 1.700 metri, iar adâncimea programată a proiectului este de 3.400 metri", spunea Alekperov.
În total, Lukoil este pregătită, în cadrul programului de lucrări aferent perioadei 2014-2015, să foreze cinci sonde în apele românești ale Mării Negre, din care trei sunt obligatorii și două opționale, mai scria Sputnik.
Explorări întârziate
Cheltuielile Lukoil legate de perimetrele de hidrocarburi concesionate în apele teritoriale ale României au crescut semnificativ anul trecut, la 189 de milioane de dolari, de la doar 7 milioane de dolari în 2013, pe fondul începerii activităților de explorare în Marea Neagră.
În august 2014, cei de la Lukoil au solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu șase luni, până în mai 2015, a fazei obligatorii de explorare pentru perimetrul Rapsodia, din cauza unor întârzieri privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic și a unor acumulări de gaze "potențial periculoase" în zona de foraj.
În solicitare, rușii precizau că au contractat o platformă de foraj de la compania Sedco Forex, care derula lucrări în Golful Mexic. Platforma a ajuns în Portul Constanța după ce fusese demontată pentru a putea trece pe sub podurile din Strămtoarea Bosfor, fiind reasamblată la Constanța.
De asemenea, Lukoil preciza că a identificat existența unor acumulări de gaze de mică adâncime, potențial periculoase, motiv pentru care a fost necesară modificarea zonei inițiale a sondei de explorare și efectuarea unor schimbări în documentația proiectului de construcție.
Se arată încrezători că vor ieși bine din scandalul Petrotel
În raportul său semestrial, Lukoil face un rezumat al problemelor sale cu justiția din România legate de rafinăria Petrotel. "Managementul Petrotel, precum și juriștii, avocații și consultanții fiscali ai companiei apără în mod activ drepturile legale și interesele rafinăriei, elaborând rapoartele, clarificările și comentariile necesare și pregătind un set exhaustiv de probe pentru a contracara acuzațiile Procuraturii. Managementul consideră că deznodământul cazului nu va avea un impact material negativ asupra situației financiare a grupului Lukoil", se arată în documentul citat.
La începutul lunii iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au extins cercetările față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și directorul acesteia, Andrey Bogdanov, și sub aspectul infracțiunii de folosire cu rea credință a creditului societății și o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societății, prejudiciul estimat la aproape 1,2 miliarde euro și peste 1,5 miliarde dolari.
Până atunci, dosarul privea infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani. În 2 octombrie 2014, procurorii au făcut percheziții la sediile mai multor companii aparținând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.
Recent, Curtea de Apel Ploiești a respins solicitarea directorului general al SC Petrotel Lukoil SA, cetățeanul rus Andrey Bogdanov, de a părăsi România pentru a merge la Moscova, decizia fiind definitivă. Asta după ce, anterior, Tribunalul Prahova, instanță pe rolul căreia se află dosarul Lukoil ce are ca obiect "infracțiuni la legea societăților comerciale", admisese cererea lui Andrey Bogdanov de modificare temporară a limitelor controlului judiciar și îi permisese să meargă, în perioada 27 august - 1 septembrie, la Moscova, decizia fiind contestată de procurori.