Grupul finlandez Mehiläinen, vechi de 115 ani, care furnizează servicii sociale și de sănătate în Finlanda, Suedia, Germania și Estonia și are ca principar acționar fondul CVC Capital Partners, preia Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria din România, precum și comoania de sănătate deținută în Serbia, MediGroup, confirmând astfel informațiile anunțate anterior de Profit.ro.
Profit.ro a anunțat tranzacția încă din noiembrie 2024, ca fiind pregătită.
Proprietarul actual, fondul de investiții Mid Europa Partners, a lansat vânzarea Regina Maria cu planul de a obține, cum a anunțat Profit.ro, un miliard de euro, dar a amânat de mai multe ori exit-ul, nefiind presat să vândă.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Vânzarea include și compania-soră a Regina Maria, MediGroup, principalul furnizor de servicii medicale private din Serbia. Tranzacția este supusă aprobărilor obișnuite din partea autorităților de reglementare, finalizarea acesteia fiind preconizată pentru anul 2025.
Anterior, și turcii de la Acibadem au venit în primăvară, cum a anunțat atunci Profit.ro, dar nu au făcut o ofertă de preț.
Mehiläinen ( „albină” în finlandeză), a fost fondat acum mai mult de un secol în Finlanda,, în 1909.
Cumpărătorul finlandez, anunțat în premieră de Profit.ro, este compania cu cea mai rapidă dezvoltare din domeniul de sănătate, originară din Finlanda, cu o istorie de 115 ani și prezentă astăzi în 5 țări europene. Operațiunile grupului reunesc, în prezent, peste 890 de clinici și locații medicale și o rețea de peste 37.000 de profesioniști în sănătate. Grupul deservește, anual, peste 2,2 milioane de clienți și a raportat o cifră de afaceri de 2.063,5 milioane euro în 2024, în creștere cu 11,5% față de 2023.
În prezent deservește peste 2,1 milioane de clienți anual, în 840 de locații, cu peste 37.000 de angajați și practicieni privați. Pe plan internațional, s-a extins până acum în Suedia, Germania și Estonia și oferă și soluții software digitale de asistență medicală prin subsidiara sa BeeHealthy.

În 2018, a fost preluat de fondul CVC Capital Partners, care au cumpărat pachetul majoritar de acțiuni de la companiile de capital privat KKR și Triton, tranzacție evaluată la momentul respectiv de Financial Times la 1,8 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari).
CVC Capital Partners este una dintre cele mai importante firme de private equity. înființată în anii 1980 de un grup de capitaliști de risc, printre care Steven Koltes, Donald Mackenzie și Rolly van Rappard, este deținută majoritar de angajații săi. In portofoliul companiei se regăsesc branduri ca Panzani, Douglas, Alvogen, Lipton, multe prezente și în România.
Mehilainen a avut în 2023 vânzări de 756 de milioane de euro.
Acționari minoritari sunt grupul finlandez de asigurări Lahitapiola și fondurile de pensii Varma și Ilmarinen.
În contextul acestei tranzacții, firma globală de private equity Hellman & Friedman va deveni un al doilea investitor major în Mehiläinen.
Fondul american Hellman & Friedman a fost lansat în 1984 și are în administrare active de 115 miliarde dolari.
Pe piața finlandeză, principalul concurent al grupului Mehilainen este compania Terveystalo, care a agreat, în același an cu preluarea Mehilainen de către CVC, să cumpere operațiunile finlandeze ale rivalului suedez Attendo, pentru 233 de milioane de euro.

Mid Europa Partners a mai încercat să vândă Regina Maria și în 2019, însă atunci, cum a anunțat Profit.ro, negocierile cu ultimii investitori rămași în cursă – fondul chinez de investiții Sino CEEF și divizia de sănătate Humanitas a grupului italian Techint – nu s-au finalizat în condiții acceptabile pentru Mid Europa, motiv pentru care s-a renunțat la vânzare.
Mid Europa Partners a preluat, în 2015, 100% din acțiunile Centrului Medical Unirea (CMU), care opera rețeaua privată de sănătate Regina Maria, pentru circa 150 milioane euro. 80% din acțiuni au fost cumpărate de la un alt fond de investiții, Advent, și 20% de la medicul Wargha Enayati, fondatorul CMU.
Tranzacția a fost finanțată atunci parțial și printr-un credit de 75 milioane de euro, acordat de un consorțiu de bănci condus de Erste Group Bank (agent de facilitate și aranjor), din care au mai făcut parte Raiffeisen Bank SA și UniCredit Bank Austria AG (aranjori), precum și BCR (agent de garanție în tranzacția de de finanțare). 55 milioane de euro din total au fost destinați finanțării parțiale a achiziției pachetului de acțiuni, 5 milioane de euro finanțării capitalului de lucru și scopurilor corporative generale ale fondului de investiții și grupului CMU, iar o facilitate CAPEX de 15 milioane de euro pentru finanțarea achizițiilor și cheltuielilor de capital.

Momentul în care Mid Europa va vinde Regina Maria va fi și cel în care trebuie restituit principalul rămas din creditul Erste, din suma ce va fi încasată la vânzare.
Până la nivelul anului 2023, Regina Maria a investit peste 250 de milioane de euro, realizând 35 de achiziții și construind 25 de facilități medicale de la zero, plus modernizarea și extinderea sediilor existente.
În 2019, Regina Maria a deschis un spital construit de la zero în Cluj, în urma unei investiții de 15 milioane de euro, iar în 2023 a intrat pe piața serviciilor stomatologice prin achiziția celei mai mari rețele independente de stomatologie din țară, Dr. Leahu.

În cei aproape 9 ani de la achiziție, rețeaua Regina Maria a crescut de la 3 la 8 spitale, de la 19 la 53 de policlinici, de la 9 la 37 de laboratoare și de la 4 la 27 de centre de imagistică. De asemenea s-a extins în regiune, prin achiziția furnizorului sârb de servicii medicale MediGroup.
Încercarea anterioară de vânzare a Regina Maria, începută în primăvara anului 2019, a fost încredințată bănci de investiții Rotshchild, consultant tradițional al Mid Europa Partners, inclusiv în tranzacția de preluare a rețelei de sănătate românești în 2015, și firmei de audit și conultanță EY.

Atunci, până în faza de oferte neangajante și-au manifestat interesul mai mulți investitori internaționali, atât din zona fondurilor de investiții, cât și a serviciilor de sănătate. Ultimii rămași în cursă către finalul anului 2019 au fost divizia de sănătate Humanitas a grupului italian Techint și, ulterior, fondul chinez de investiții Sino CEEF.
Pentru italieni, achiziția Regina Maria ar fi fost prima extindere în afara țării de origine a serviciilor de sănătate, o nișă dezvoltată mai recent, prin câteva spitale private și institute de cercetare, în cadrul conglomeratului industrial Techint. Acesta este prezent în România în siderurgie, prin compania Tenaris, care deține producătorul de țevi Silcotub de la Zalău, dar și o oțelărie în vechea platformă a combinatului Siderca Călărași, o fabrică de prăjini de pompare la Câmpina și un centru de service la Ploiești.
Fondul de investiții chinez Sino CEEF, creat în 2016 cu scopul declarat de a se concentra pe regiunea Europei Centrale și de Est, nu are deocamdată niciun plasament major în România sau în regiune.

În prezent, Rețeaua Regina Maria are peste 8.100 de angajați și colaboratori în centrele proprii din București și din țară, locații prin intermediul cărora oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 5,8 milioane de pacienți.
Mid Europa Partners, unul dintre cei mai mari investitori financiari din România, așteaptă și finalizarea celei mai mari tranzacții încheiate vreodată pe sectorul de retail din România, adică vânzarea rețelei Profi către Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,3 miliarde euro.
În cei 25 de ani de la înființare, Mid Europa Partners a gestionat fonduri cu valoare de 6,2 miliarde euro și a realizat peste 260 de achiziții în 18 țări.