Cotațiile futures la cacao au atins un nou maxim istoric la bursa de la New York, pe măsură ce piața se confruntă cu îngrijorări persistente privind nivelul aprovizionării, ceea ce crește probabilitatea ca prețurile, și așa ridicate, care îi afectează deja pe producătorii de ciocolată și consumatori, să se majoreze, transmite Bloomberg.
Cel mai tranzacționat contract a crescut cu 4,1%, până la 11.768 de dolari pe tona de boabe de cacao. De la începutul anului și până în prezent cotațiile futures la cacao s-au dublat, ceea ce i-a forțat pe producătorii de dulciuri, precum Hershey Co., să majoreze prețurile, scrie Agerpres.
Prețurile la boabele de cacao au crescut la începutul anului, după ce recoltele slabe din Africa de Vest, cea mai importantă regiune producătoare, au aruncat lumea în al treilea an consecutiv cu deficit de aprovizionare. Chiar dacă ulterior prețurile și-au mai revenit, în ultimele luni au început din nou să crească, în contextul în care evoluțiile meteo nefavorabile amenință fermele din Africa de Vest, reducând șansele ca stocurile mondiale, și așa reduse, să fie refăcute.
Problemele în aprovizionarea cu cacao au fost agravate de problemele mai vechi din industrie, printre care se numără dăunătorii care atacă arborii de cacao și prețurile mici pe care le primesc fermierii pentru boabele lor. La acestea se adaugă și faptul că arborii de cacao recent plantați au nevoie de câțiva ani înainte de ajunge la maturitate și a da rod, ceea ce amână momentul în care ar putea avea loc o revenire semnificativă a producției.