Producătorul turc de transformatoare Astor Transformator Enerji intenționează să deschidă primele sale uzine din străinătate, în Spania și SUA, pentru a ajuta la acoperirea deficitului global de dispozitive care sunt cruciale în tranziția energetică, transmite Bloomberg.
Piața de transformatoare, evaluată la 40 de miliarde de dolari, este un element crucial în eforturile de modernizare a rețelelor și pentru acoperirea cererilor în creștere de electricitate pentru automobile electrice și centre de date.Timpii de așteptare pentru noi transformatoare au atins și patru ani, în unele cazuri, de la mai puțin de un an în urmă cu câțiva ani, scrie Agerpres.
Astor va lansa o mică facilitate de producție în Spania, în anul 2025, și în prima fază va produce transformatoare de distribuție, care ajustează voltajul între distribuția de electricitate și consum, a declarat directorul financiar Olcay Dogan într-un interviu pentru Bloomberg.
După Spania, Astor vrea să deschidă o uzină și în SUA, mizând pe extinderea activităților de producție locală în mandatul lui Donald Trump și pe cererea de alternative la tehnologia chineză, pe măsură ce SUA își vor moderniza rețeaua învechită de electricitate.
Grație exploziei cererii de transformatoare, Astor a putut să majoreze prețurile cu aproximativ 30%, calculat în dolari, în ultimii trei ani și cu toate acestea compania lucrează în prezent la 95% din capacitatea maximă de producție. Olcay Dogan se așteaptă ca problemele pe partea de aprovizionare cu transformatoare să se diminueze în următorii trei-patru ani dar, pe ansamblu, dezechilibrul va continua timp de un deceniu.
Firma de cercetare de piață GlobalData estimează că piața de transformatoare va crește de la 40 de miliarde de dolari în acest an, până la 51 de miliarde de dolari în 2028.
Astor își va finanța faza inițială de extindere din resurse proprii dar și printr-un credit de 75 milioane de euro, pe șapte ani, pe care îl negociază cu o bancă europeană, a spus Olcay Dogan. De asemenea, firma din Turcia a fost contactată de mai multe companii din Golful Persic pentru posibile proiecte, dar pentru moment are de gând să crească prin forțele proprii.
CITEȘTE ȘI Al doilea război comercial al lui Trump îi va afecta serios pe fermierii americani deoarece China se bazează pe BraziliaAvansul pe piața internațională vine după creșterea înregistrată de Astor acasă. Producția la cea de-a doua uzină a companiei, amplasată la Ankara, o investiție de 200 milioane de dolari, ar urma să înceapă în lunile aprilie sau mai anul următor.
Începând din 2026, compania își va produce singură o parte din cablurile de cupru și aluminiu pe care în prezent le cumpără din străinătate, atât pentru a fi utilizate în transformatoarele Astor cât și pentru a fi vândute către firme din industriile auto și apărare, a spus Olcay Dogan.